hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

Advertisement

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) ~NQR學神車~

~NQR學神車~

查看數: 21573 | 評論數: 24 | 收藏 0
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2008-6-8 22:07

正文摘要:

拖頭唔駛考調頭都係駕駛學校叫人先考中型直接考拖頭既
原因。(中型三手重型五手),不過拖頭有兩截車身令佢泊
S位俾其他車複雜,唔係就咁先左太後右太兩手咁簡單,
我未學過拖頭,不過以我所知第一手係先扭右將接口位推
出馬路及將拖架推成斜入個泊位既方向,之後係點我都唔
知。

拆架裝架係考完所有路面項目返試場先做,如果考官叫得
你拆架裝架即係佢9成9準備俾你及格,只要照足程序做好
少人o會死係呢part度。

另外拖頭會有一part考口試,主要都係一d機械常識,例如
考官會問你廢氣剎車有乜作用,你答之前背熟既答案就得。

原帖由 牛奶仔 於 2008-6-13 14:48 發表

拖頭及格率比重型貨車高, 而且拖頭係不用考調頭, 但要考倒後泊S位, 拆架及裝架.

回復

fai 發表於 2008-6-17 09:14
原則上所有商用車考試,即私家/公共小巴,私家/公共巴士、
中型、重型貨車,掛接車都要求考生做兩腳極力子。只有私
家車、輕型貨車同電單車唔需要。

如果街考係指專利巴士公司以外,除左柴灣荃灣仲可以去香
港駕駛學院(沙田、元朗有大巴學),如果唔包括駕駛學院,跟
街師傅(包括非指定駕駛學校,例如李健、好運、鏗鏘、德安
等)就的確只有荃灣同柴灣。而另一間指定駕駛學院觀塘駕駛
學院應該未設有任何商用車包括巴士既課程。

原帖由 EH4312 於 2008-6-17 03:01 發表

操作上我覺得無咩分別,唯一要注意就係個"尾",
因為中型部車無咁闊,但係NQR巴士個"斗"係闊左出去,要小心個斗唔好過火位..
如果好似中型咁行,個尾會好貼線/過線...
大巴都係要2腳極力子~
如果你係街學,巴士得荃灣同 ...
EH4312 發表於 2008-6-17 03:01
原帖由 JZ3968 於 2008-6-16 22:12 發表
請問用NQR之類學大巴, 操作上同學中型貨車有無分別? 邊樣難D?
學大巴, 轉波駛唔駛都要兩下極力子?
仲有, 全港考大巴路線中, 邊條最易? 邊條最難?

操作上我覺得無咩分別,唯一要注意就係個"尾",
因為中型部車無咁闊,但係NQR巴士個"斗"係闊左出去,要小心個斗唔好過火位..
如果好似中型咁行,個尾會好貼線/過線...
大巴都係要2腳極力子~
如果你係街學,巴士得荃灣同柴灣,
我覺得就應該係柴灣易d,事關荃灣德士古道迴旋處真係幾多車.
如果平時揸車行無問題ga..但係做學神就真係..
JZ3968 發表於 2008-6-16 22:12
請問用NQR之類學大巴, 操作上同學中型貨車有無分別? 邊樣難D?
學大巴, 轉波駛唔駛都要兩下極力子?
仲有, 全港考大巴路線中, 邊條最易? 邊條最難?

牛奶仔 發表於 2008-6-16 17:54
原帖由 fai 於 2008-6-16 09:32 發表
我學o個兩部NQR波位,甚至四年前跟好運學o個部捷聯
巴士車身既UD CM160(GF2556)波位都係:

R13

而我o係柴灣學車o個陣有晚試過跟另一部師傅車番九龍,
係一部LK牌捷聯巴士車身但唔知係乜野底盤(可能係FUSO),
我坐o係後面睇另一位師傅渣,見到波位都同上面一樣。呢
部車四波行東區走廊踩盡都係得70km/h左右(唔係我渣,只
係估計)。可以想像一下如果一部coaster小巴唔俾你用五波
行東區走廊係點就可以想像到當時既行車感覺。

關於NQR,如果板友所講屬實,即係所有波其實係高左一個既。

COASTER四波比率係一比一, 五波係超比波, 兩者極速都唔會差好多, 有些車動力唔係好大, 有時入o左五波個極速反而會比四波慢, 只係引擎轉數低, 以求慳油. 細個時坐舊款ECHO小巴, 2.2升64匹柴油偈, 軑波四前速加OD波, 多數司機都唔用OD波, 但速度都算OK, 都過到70KM/H.

學神中型已經封o左個一波, 如果只係靠個二波起步, 即係連柴灣道呢種路段都只能靠個二波起步, 唯一要解決斜路起步唔夠力的方法, 就只有改大個尾牙, 以補償一波比率上的不足, 但代價就是個五波極速都變得好慢. 不過由於個後波比率依然同原裝無分別, 故一旦呢o的學神一入後波, 配合個大尾牙, 加速力會比原裝車勁得多!

fai 發表於 2008-6-16 09:32
我學o個兩部NQR波位,甚至四年前跟好運學o個部捷聯
巴士車身既UD CM160(GF2556)波位都係:

R13

而我o係柴灣學車o個陣有晚試過跟另一部師傅車番九龍,
係一部LK牌捷聯巴士車身但唔知係乜野底盤(可能係FUSO),
我坐o係後面睇另一位師傅渣,見到波位都同上面一樣。呢
部車四波行東區走廊踩盡都係得70km/h左右(唔係我渣,只
係估計)。可以想像一下如果一部coaster小巴唔俾你用五波
行東區走廊係點就可以想像到當時既行車感覺。

關於NQR,如果板友所講屬實,即係所有波其實係高左一個既。

原帖由 FX8173 於 2008-6-16 00:24 發表

即係而家個波箱係 H 型?行2345波?

FX8173 發表於 2008-6-16 00:24
原帖由 oman 於 2008-6-15 02:50 發表
師傅講過話架車o既1, 6 波係封住唔用.

即係而家個波箱係 H 型?行2345波?
oman 發表於 2008-6-15 02:50
原帖由 S3BL121 於 2008-6-10 19:09 發表
O個支波棍應該改過嘛
正常NPR同NQR直接推上的係2波

師傅講過話架車o既1, 6 波係封住唔用.
牛奶仔 發表於 2008-6-14 15:23
原帖由 fai 於 2008-6-14 09:02 發表
出馬 ...

拖頭拖住個架倒車扭軑係要扭相反方向, 即係要泊向左邊就要將個頭扭向右, 令車頭同拖架呈曲尺形, 之後再逐步將個頭慢慢扭返向左, 當中還要留意個架個走向, 不時要用個軑調返正個架o既方向. 好似泊S位咁, 由於要就返個頭要向右推個架向左移, 所以右邊要留返空間俾個頭入.

至於口試, 我老友當年就無呢關, 而家唔知使唔使, 但照計考實戰o既o野, 照計就唔會再考理論, 唯一要考問答o既通常就係考視力測試, 因為萬一個考生係啞o既, 咁咪唔使考? 視力測試就算寫個答案都易D.

我老友比較唔好彩, 佢考拖頭最終考o左三次先pass, 第一次本來一切都做得好靚, 但就係到拆架裝架一part輕率o左, 裝架後唔記得上車拉前個頭以確定裝實就起腳架, 咁就肥o左, 勁唔抵! 第二次又撞正佢考巴士時個神經官, 出路口左轉時就撲埋o黎拉佢手掣, 話太近其他車喎! (之前佢考巴士時佢行右線, 有架3.3o係左線行過, 條神經官又無啦啦踩腳掣, 原因又話係太近其他車, 大佬, 兩架車都無駛出界喎! 咁都話近? 都唔知佢係咪剛升職做大車考官, 唔慣大車梗係比細車闊, 真害人不淺!)
fai 發表於 2008-6-14 09:02
出馬路及將拖架推成斜入個泊位既方向,之後係點我都唔
知。

拆架裝架係考完所有路面項目返試場先做,如果考官叫得
你拆架裝架即係佢9成9準備俾你及格,只要照足程序做好
少人o會死係呢part度。

另外拖頭會有一part考口試,主要都係一d機械常識,例如
考官會問你廢氣剎車有乜作用,你答之前背熟既答案就得。

原帖由 牛奶仔 於 2008-6-13 14:48 發表

拖頭及格率比重型貨車高, 而且拖頭係不用考調頭, 但要考倒後泊S位, 拆架及裝架.

站規|清理本站Cookies|hkitalk.net 香港交通資訊網

GMT+8, 2024-4-20 04:01