電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

請教考大巴技巧

看全部

今天小弟在荃灣考大巴肥了,肥的是泊位尾撞駁(車快).其實,如何操好大巴呢?尤其是吊極力子及兩下極力子..........

Advertisement

回帖數目:30

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 2# mira

泊位,你後得好快咩?

2腳踩極力子,如果係難..都係2轉1,
好易chok, 要睇你左腳,放得輕d,同埋補油果下,要快同埋爽

• 3# 64xxx

引用: 原帖由 mira 於 2008-9-23 20:52 發表
泊位,你後得好快咩?

2腳踩極力子,如果係難..都係2轉1,
好易chok, 要睇你左腳,放得輕d,同埋補油果下,要快同埋爽
比大少少空油先踩極力子拖波, 我考果陣上葵盛要2轉1...
  • 4# oman

泊位, 寧願慢d, 因為得一次機會, 而且全睇你自己.

做學神, 佢唔expect 你快o既.
出街都一樣, 正常速度就得ga la.

想做兩下極力子, 拖波做得好d, 最緊要個人放鬆, 個人一緊張就咩都做唔到.
鬆極力子時, 要鬆得慢, 吊一吊先鬆晒.
比一下空油時唔怕踩大D, 最怕考官聽唔到你比油.

• 5# mira

引用: 原帖由 64xxx 於 2008-9-23 21:28 發表
比大少少空油先踩極力子拖波, 我考果陣上葵盛要2轉1...

埋站都要1波架啦..呵

唔係好明, 其實既然要轉低波減速, 點解仲要踩多下油?

引用: 原帖由 JZ3968 於 2008-9-23 23:13 發表
唔係好明, 其實既然要轉低波減速, 點解仲要踩多下油?

二腳極力子呀....
拖低波要補腳油...配合引擎同波箱個轉數...
如果唔係就會chok

• 8# fai

荃灣個泊位好邪,我五年前考荃灣大巴,焚化爐操泊位
十次有十次泊得到,師傅都話我泊得好,點知考試o個
日,第一手望住左鏡鏡支棍到雪榚筒扭,第二手望實右
鏡又係跟足位扭,點知第三手望電視,嘩!乜咁後既?
幾乎已出界咁濟,到扭番正部車時梗係已經出晒界,衰
左。我懷疑荃灣個位有少少暗斜車快左會唔知。

好彩四年後再戰柴灣,順順利利攞左個牌。

• 9# oman

回復 8# 的帖子

柴灣易考d.

不過我都考左兩次先成功.

第一次衰係巴士站, 架巴士似出唔出原來唔出, 我以為佢順住前面架小巴出, 點知自己齋望右鏡, 再望左鏡時先發現太近, 自己dup 到但停得好急好埋, 咁就衰左. 重有一出試期門口就因為整路, 去舊中巴車廠o既燈位兩線變一線, 大排長龍, 又難出.

第二次就排快期, 輕鬆過渡.
  • 10# 64xxx

引用: 原帖由 fai 於 2008-9-23 23:44 發表
我懷疑荃灣個位有少少暗斜
係...

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路