電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[飛行報告]

[Flight Report]Nov 28 2008 CX888 HKG-YVR

看全部

係香港stay左幾個禮拜﹐係時候要返加國喇﹐今次又係坐773ER﹐但係我就第一次係香港坐凌晨機~~

機場幾攝

先去check-in

我既boarding pass

機場入面既聖誕擺設

入到黎禁區﹐今次我想試玩機場內夜攝飛機

時間差唔多喇﹐係時候去3號閘準備登機

今次執行CX888既主角 - B-KPE

開始登機喇﹐但係仲要接受保安檢查﹐估下點解﹖﹖

接受完保安檢查後﹐正式登機

停機坪工作人員完成所有裝卸﹐係度執拾所有工具離開

開始push back喇

On taxi中﹐途中見到控制塔夜景

Cathay 888, you're clear for take off on runway 07 Left

我要暫別香港喇﹐See You~~

兩個鐘後﹐開始第一餐喇﹐我揀左牛肉配薯蓉﹐味道都算唔錯

餐後﹐我訓左近七個鐘﹐之後第二餐﹐我就揀左波蘿豬柳飯

差唔多返到Vancouver喇

Vancouver﹐我回來了﹐所有乘客必需要落機

下一站........紐約JFK

今次既行程既收穫﹐B-KPF模型

Advertisement

回帖數目:7

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 2# FBI2

引用: 原帖由 billlmf 於 2009-1-26 10:01 發表
係香港stay左幾個禮拜﹐係時候要返加國喇﹐今次又係坐773ER﹐但係我就第一次係香港坐凌晨機~~

機場幾攝
http://img.p ...

唔係掛,搭888要安檢? 我6月尾搭呢班機來WO....俾人睇到我帶埋D唔三唔四既野咪大鑊?

引用: 原帖由 FBI2 於 2009-1-26 14:35 發表

唔係掛,搭888要安檢? 我6月尾搭呢班機來WO....俾人睇到我帶埋D唔三唔四既野咪大鑊?

是否因為888的尾站在美國而要再檢?
(怕n年前的菲航炸機事件再現?)

引用: 原帖由 CardCaptor 於 2009-1-26 14:55 發表

是否因為888的尾站在美國而要再檢?

唔單止CX888﹐所有去美國既客機都有呢個安全檢查~~

引用: 原帖由 FBI2 於 2009-1-26 14:35 發表

其實你最好唔好係禁區購買樽裝飲品就得啦﹐因為所有美國航班都係禁止帶樽裝飲品上機。

• 5# ML29

引用: 原帖由 billlmf 於 2009-1-26 23:03 發表

我十二月尾坐VS239回倫敦時也在登機橋內被搜足全身……
  • 6# AVD1

引用: 原帖由 billlmf 於 2009-1-26 23:03 發表

其實你最好唔好係禁區購買樽裝飲品就得啦﹐因為所有美國航班都係禁止帶樽裝飲品上機。

如果真係怕麻煩,
咁就唔應該坐 CX888 ~

不過其實自己行得正, 企得正,
怕乜比佢 Check ~
  • 7# FBI2

引用: 原帖由 AVD1 於 2009-1-27 09:00 發表

如果真係怕麻煩,
咁就唔應該坐 CX888 ~

不過其實自己行得正, 企得正,
怕乜比佢 Check ~

冇法啦,CX888時間太靚,放工返屋企食完飯換番套衫慢慢去機場都仲得.又唔駛等多一日搭CX838...

引用: 原帖由 FBI2 於 2009-1-27 21:53 發表

冇法啦,CX888時間太靚,放工返屋企食完飯換番套衫慢慢去機場都仲得.又唔駛等多一日搭CX838...

老實講﹐俾著係我都坐CX888﹐上到機可以即刻訓覺~~

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路