電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[遲來一貼]四月之改AVBW行動(內寵整過曬)....

看全部

四月之改AVBW行動....
我係四月改左好多車,大大小小架改車都有,不過我就先post我改果果架AVBW..
分別就係AVBW27-MJ6642 @ 111同AVBW62-MP7834 @ 215X
以下兩部車都重新油曬冷氣槽,地板,更換所有路線,車牌同車隊編號,上層樓梯前加反塊纖維樣同下層加多塊鏡,最後就係加左扶手
*以下架相可能影得唔多好(因為炒相),請唔好介意。
AVBW27
e架AVBW車身上架廣告係我第一次親自上架廣告黎,所以可能上得媽媽

AVBW62

加相
我之前改架AVBW63架上層天花+冷氣槽(全部重新油過),而貼e張相架原因係上面影留左天花同影得唔好,用住e張比大家睇先..

合照

Advertisement

回帖數目:21

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

你+左果d柱係use咩野貼上去???

好心LZ你影好少少D相拉,睇得好鬼辛苦

引用: 原帖由 AVD1@69X 於 2009-5-7 20:56 發表
你+左果d柱係use咩野貼上去???

係用AA膠的,回埋樓上,我第時會盡量影好D架啦....

做咩唔油埋d seat呀
d膠感好重 仲係唔多似
同埋冷氣槽隻色唔係幾啱

其實都唔錯 幾有心機

ps:用AA膠小心d窗白化喎
可能用模型膠水好d

呢個廣告好正呀
邊度搵到呀?

D柱buy回來時係唔係白色要你去上油??

引用: 原帖由 AVD1@69X 於 2009-5-8 13:32 發表
D柱buy回來時係唔係白色要你去上油??

係呀,全對,不過我就諗堅可能會轉用鐵枝而唔用膠條去做。

引用: 原帖由 KY5393 於 2009-5-8 16:07 發表

係呀,全對,不過我就諗堅可能會轉用鐵枝而唔用膠條去做。
你use模型膠水貼膠條唔會令膠既巴士模型坐位都做到有d黃色咩??
同想問問鐵枝係唔係又要上黃色by yourself??果d鐵枝係唔係叫模型鐵枝???

引用: 原帖由 AVD1@69X 於 2009-5-8 21:40 發表
你use模型膠水貼膠條唔會令膠既巴士模型坐位都做到有d黃色咩??
同想問問鐵枝係唔係又要上黃色by yourself??果d鐵枝係唔係叫模型鐵枝???

唔會,有都係好少,因為我係預先上定先,再慢慢剪岩架長度,同整彎佢..
鐵枝幾多錢就唔清楚(一定比膠條貴),但以我所知係有人用鐵枝黎做,如果用鐵枝都係要自己上色,同埋而加架架巴士d扶手黃,紅,藍,綠,銀咩色都有,自己上會好d....

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

123下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路