hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 愚問: 有關西半山的巴士路線
開啟左側

愚問: 有關西半山的巴士路線

sunnykam 發表於 2005-10-11 22:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢條問題想問左2年半啦, 不過呢2年半來都搵唔到答案, 所以想0係度問:
有d西半山巴士路線東行時會行柏道, 羅便臣道, 花園道落金鐘, 如23, 40, 3b等, 但西行的時候統統都行哂堅道, 般含道, 點解西行時唔照東行咁行法?照觀察所得, 西行路段不比東行路段窄, 亦有空間設站, 點解會無一條線會咁做?先謝!
da54 發表於 2005-10-11 22:53 | 顯示全部樓層
如果你睇下容生本港島路線書你就知 ga la....
原因大概係因為 1974 年半山實行巴士專線計劃,
堅道西行、般含道西行、柏道東行、羅便臣道東行列為巴士專線...
大部分路線亦改跟巴士專線行駛....

另外唔明咩叫「點解會無一條線會咁做?」...
13, 23B, 40M, 103 咪行堅道東行~~
至於你們信不信?反正我信了
nwfb23 發表於 2005-10-11 23:51 | 顯示全部樓層
呢位站友問點解唔行羅便臣道西行啊?!

你見架車行得快就覺唔窄,其實西行有好多
位都幾窄,兩架雙層巴士平排只係0岩0岩好,
3B+12合併計劃亦提議經羅便臣道西行,但要沿
羅便臣道去到屋蘭士街再落列堤頓道,因為部份
柏道西行實在係太窄啦...

羅便臣道/柏道較難容納兩架車平排:
柏道近聖士提反女子小學及錦翠園彎位
柏道/列提頓道燈位
柏道近羅便臣道
羅便臣道近雍景台
羅便臣道嘉兆臺外,尤其泊滿的士
 樓主| sunnykam 發表於 2005-10-12 00:01 | 顯示全部樓層

我係問點解"西"行時(即往西環薄扶林方向)點解無車行羅便臣道,柏道, 請留意.

東行時有車行下面(般含道,堅道), 有車行上面(柏道, 羅便臣道), 但西行就只會行下面, 我諗呢個現象唔關上述所講嘅巴士專線(堅道西行、般含道西行、柏道東行、羅便臣道東行)事掛...

ps, 依家堅道西行依然係巴士專線
da54 發表於 2005-10-12 00:16 | 顯示全部樓層
[ref=391258]sunnykam[/ref]  在 2005-10-12 00:01 發表:

我係問點解"西"行時(即往西環薄扶林方向)點解無車行羅便臣道,柏道, 請留意.

東行時有車行下面(般含道,堅道), 有車行上面(柏道, 羅便臣道), 但西行就只會行下面, 我諗呢個現象唔關上述所講嘅巴 ...

唔好意思,小弟理解錯誤,我謹此向您致萬二分的歉意!
至於點解無車行羅便臣道,我相當認同 nwfb23 兄的見解...
jubilant 發表於 2005-10-12 00:16 | 顯示全部樓層
呢條問題想問左2年半啦, 不過呢2年半來都搵唔到答案, 所以想0係度問:
有d西半山巴士路線東行時會行柏道, 羅便臣道, 花園道落金鐘, 如23, 40, 3b等, 但西行的時候統統都行哂堅道, 般含道, 點解西行時唔照東行咁行 ...

40上堅尼地道以經叫晒救命
上唔上到羅便臣道?
Ni
 樓主| sunnykam 發表於 2005-10-12 00:23 | 顯示全部樓層

[ref=391294]da54[/ref]  在 2005-10-12 00:16 發表:

唔好意思,小弟理解錯誤,我謹此向您致萬二分的歉意!
至於點解無車行羅便臣道,我相當認同 nwfb23 兄的見解...

唔好客氣, 大家交流交流je

[ref=391297]jubilant[/ref]  在 2005-10-12 00:16 發表:

40上堅尼地道以經叫晒救命
上唔上到羅便臣道?

40只係行一段仔堅尼地道ja wo...你意思係咪花園道?
da54 發表於 2005-10-12 00:53 | 顯示全部樓層
[ref=391308]sunnykam[/ref]  在 2005-10-12 00:23 發表:
唔好客氣, 大家交流交流je

40只係行一段仔堅尼地道ja wo...你意思係咪花園道?

大家咁話...

祖比倫兄應該係話經紅棉路上去堅尼地道個段 d 9xx 唔掂....
不過我覺得城巴派得佢地行 3B, 40, 103 (甚至 529, 698R),
佢地應該對 9xx 好有信心..............
307 發表於 2005-10-12 09:45 | 顯示全部樓層
其實批9頭豪的表現唔係好多人講得咁差...
當然未至於話好好,
但都未至於話上唔到斜...

反而103的短超豪就真係睇個師傅會唔會鎖波,
識鎖波就真係好跑得。
只罵不建議=不負責任
jubilant 發表於 2005-10-12 12:14 | 顯示全部樓層

祖比倫兄應該係話經紅棉路上去堅尼地道個段 d 9xx 唔掂....
不過我覺得城巴派得佢地行 3B, 40, 103 (甚至 529, 698R),
佢地應該對 9xx 好有信心..............

上去堅尼地道未至於會碌番落黎o既
不過如果上羅便臣道就好難講
Ni