hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [國泰B777-300ER飛行報告] CX888 香港往溫哥華 ...
開啟左側

[飛行報告] [國泰B777-300ER飛行報告] CX888 香港往溫哥華

FBI2 發表於 2009-12-17 23:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

相信很多板友都搭過這條航線,其實以現時CX來往香港及溫哥華的航班來說,CX888和CX889是最搶手的,因為時間實在很好(CX889其實不是太好,因為開得太夜
同埋加上JFK成日延誤)...明年三月加航改香港線既時間,溫哥華去香港改左飛凌晨,應該可以搶唔少CX889既客...

由於CX888轉了B777,座位變薄了,但坐下來感覺比軟厚椅更舒服,11個半鐘後也唔太覺得累...

'

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
AVD1 發表於 2009-12-18 09:36 | 顯示全部樓層
"由於CX888轉了B777,座位變薄了,但坐下來感覺比軟厚椅更舒服,11個半鐘後也唔太覺得累"
E 一句真係見仁見智

而家 SkyTrax 乘客 comment 都話新座位唔舒服
個人認為 77A 上用都還可以, 343 真係唔好坐
744 就因為未試過而唔知

至於加航轉時間
其實而家諗諗下, 似係想搶走國泰起旺季想做 o既 時間

唔計 CX889
其實起旺季仲有班夜晚飛 o既 CX835 YVR > HKG (上年冇左, 但係前年都仲有 E 條線)
真係同 AC 下年新時間表咁上下飛 ~

不過下午時段
將會得番 CX839 返香港 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
cathay464 發表於 2009-12-18 13:11 | 顯示全部樓層
係B-KPH :'( 我第一次係JFK拍到既CX,幾個月後成為我第一次坐既77A。
AVD1 發表於 2009-12-21 04:48 | 顯示全部樓層

原帖由 cathay464 於 2009-12-18 13:11 發表
係B-KPH :'( 我第一次係JFK拍到既CX,幾個月後成為我第一次坐既77A。

其實我好有興趣知,
由 JFK 直航返 HKG 需時幾耐 (用 77A 及以前 o既 346)
另問當年 346 係唔係部份時間需時要停阿拉斯加 ?

國泰網站個人認為一直係報大數
而家 YVR - HKG 用 34B 飛竟然話要飛 14:25
但係用 77A 竟然都要 13:35

但係回程只係需要 11:20 (77A / 74A), 11:45 (34B)
雖然我只有風向問題, 但我諗都唔會相差三個鐘呀

PS. 我都知道 343 係冇 77A 飛得咁快 o既, 但係真係好奇怪 ~
AP52 發表於 2009-12-21 05:03 | 顯示全部樓層
i know its kinda weird~
but in fact, last time i took Oasis (744) back to HK.. which was 13hours and 30 mins
i will take 77A few days later~~ i will tell you guys how long it takes this time
cathay464 發表於 2009-12-21 17:50 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2009-12-20 15:48 發表

其實我好有興趣知,
由 JFK 直航返 HKG 需時幾耐 (用 77A 及以前 o既 346)
另問當年 346 係唔係部份時間需時要停阿拉斯加 ?

國泰網站個人認為一直係報大數
而家 YVR - HKG 用 34B 飛竟然話要飛 14:25
但係用 7 ...

由 JFK 直航返 HKG大約15個鐘

346 可以直飛到,唔洗停阿拉斯加
cathay464 發表於 2009-12-21 17:54 | 顯示全部樓層

唔記得問點解你果班LANDING時有得睇機低個CAM?
我坐JFKーHKG,HKGーJFK都無得睇
AVD1 發表於 2009-12-22 03:05 | 顯示全部樓層
原帖由 cathay464 於 2009-12-21 17:54 發表
唔記得問點解你果班LANDING時有得睇機低個CAM?
我坐JFKーHKG,HKGーJFK都無得睇

係有得睇架 wor
我上次坐 CX889 返黎, 無論起飛定降落都睇到,
無記錯的話, 好似係起地圖咁入去睇的 ~
 樓主| FBI2 發表於 2009-12-22 13:56 | 顯示全部樓層
原帖由 cathay464 於 2009-12-21 17:50 發表

由 JFK 直航返 HKG大約15個鐘

346 可以直飛到,唔洗停阿拉斯加

講起A346,我有朋友試過駕駛此航線(佢係國泰AIRBUS既PILOT),佢話成日差D落唔到起落架,升降很難操控,同埋經常有唔夠油既危機.
而家轉左B777,佢唔駛再做JFK線.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
S3BL100 發表於 2009-12-22 18:59 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2009-12-22 13:56 發表

講起A346,我有朋友試過駕駛此航線(佢係國泰AIRBUS既PILOT),佢話成日差D落唔到起落架,升降很難操控,同埋經常有唔夠油既危機.
而家轉左B777,佢唔駛再做JFK線. ...

咁係因為果三架A346有defects(好似其中一樣係果三架機gross weight比正常重左,有錯請指正)