hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士相片精華 - 中華巴士 [中巴時間] 西灣河碼頭 (下集) [EU3C]
開啟左側

[中巴時間] 西灣河碼頭 (下集) [EU3C]

DD2113 發表於 2009-12-26 11:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

好耐冇 scan 過新...的舊相了, 直至近日買左 EU3C...

這是另外幾天... 下午的作品, 只拍攝行走14號線的LX.

點都估唔到, 今日既大部份市民講既「中巴」,
係一個據稱被男友打既中國/巴西混血o靚模,
唔係招商銀行「China Merchant Bank」,
唔係中型巴士 (國內稱),
唔係空中巴士 (Airbus),
更加唔係中華汽車有限公司.  

(當年傻更更 + 傻瓜機劣作, 請見諒... )

評分

參與人數 5aPower +14 收起 理由
fatku + 2 好相!
ML29 + 3 經典照片! 還有很認同你對「中巴」的感歎… ...
2ac + 3 正相捨你其誰! CMB~
da89 + 3 Classic~
DW8306 + 3 精品文章

查看全部評分

反對所有專利巴士全空調化!
DIH 發表於 2009-12-26 15:04 | 顯示全部樓層
我諗中巴如果唔係畀人話佢車舊、熱代冷,後尾冇埋專營權......
可能我地今時今日會見到加催化器的LX/LV在大潭道飛馳,上山頂的依然係SF。
唔使搞咩人力車巴士,中巴本身已經係活古董。

中巴真係香港巴士業界的環保先鋒,將架車重用重用再重用,
不出車海,站牌不鋪張,不妄用空調,當年成個香港都冇而家咁熱。

自從中巴退守北角後,香港的路上、天上、心裡都再沒有藍色。

我都有諗過,如果「風水里」巴士站前有架白水箱駛過的話,會幾咁像真。

以上言論不代表畀冷氣錢搭LV(!)的港島居民立場。

評分

參與人數 2aPower +6 收起 理由
93A_S3_6:30am + 3 講得好!見#19~)
fatku + 3 好相!

查看全部評分

da89 發表於 2009-12-26 21:01 | 顯示全部樓層
到宜家我都未忘記
中巴司機既人情味
中巴既惡司機
LV飛馳既聲音... 等等~
都在我記憶中
DA89 HH6355
FY3401 發表於 2009-12-26 21:07 | 顯示全部樓層

樓主| DD2113 發表於 2009-12-26 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-12-26 15:04 發表
我諗中巴如果唔係畀人話佢車舊、熱代冷,後尾冇埋專營權......
可能我地今時今日會見到加催化器的LX/LV在大潭道飛馳,上山頂的依然係SF。
唔使搞咩人力車巴士,中巴本身已經係活古董。

中巴真係香港巴士業界的環保先 ...

Technically speaking:
舊車加催化器係冇可能, 結果只會是催化器塞, 拖死部車,
英國 Routemaster 要換偈, 成為 Dart-master 才能做到 Euro III 排放標準...
再 upgrade 做 Euro IV, Euro V bus?  都唔知要點攪好

鬼唔想中巴當年爭氣一點?
不過, 在社會要求更佳服務的推動力下.... 就算現在中巴仍然經營專利巴士業務,
相信也已經 >80% 空調化, 有八達通了, 至多冇煩死人既 RoadShow啫!!
班次就一定冇城巴咁準, 但有城巴競爭下, 中巴也應該"全力提昇"了!!
LN9267 發表於 2009-12-26 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 DD2113 於 2009-12-26 21:51 發表

鬼唔想中巴當年爭氣一點?www.hkitalk.net8 s! h4 ^3 P, p- P' |/ Y
不過, 在社會要求更佳服務的推動力下.... 就算現在中巴仍然經營專利巴士業務,, i$ K; M" z4 W3 h! s7 `
相信也已經 >80% 空調化, 有八達通了, 至多冇煩死人既 RoadShow啫!!
班次就一定冇城巴咁準, 但有城巴競爭下, 中巴也應該"全力提昇"了!!

師兄,中巴專營權結束時,我十歳也沒有。

有次,我坐中巴那條北角非專營巴士線,坐CX5,那種感覺比坐新城好得多。

我估即使中巴在1998年後仍然經營專利巴士業務,有可能因為quota制而像當年Stagecoach撒出市場(只是看以往中巴的態度而作定斷而已)。

多言了。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
 樓主| DD2113 發表於 2009-12-26 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2009-12-26 22:01 發表

有次,我坐中巴那條北角非專營巴士線,坐CX5,那種感覺比坐新城好得多。

請問您是2007年中 前 or 後坐的?
因為在上述年度, 中巴為 CX4-8 大驗: 全車旁板, 地板, 及地板膠都是全新的,
天花板, 車身內外都翻新, 翻噴過, 全部座椅翻包成藍色人造皮....
感覺煥然一新!!  

坐新城? 想起那些又凹又甩毛, 污糟既絲絨椅已經想嘔啦!!

原帖由 LN9267 於 2009-12-26 22:01 發表
我估即使中巴在1998年後仍然經營專利巴士業務,有可能因為quota制而像當年Stagecoach撒出市場(只是看 ...

唉, 仲有17年既車齡限制呢... 都可以玩謝中巴...
LN9267 發表於 2009-12-26 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 DD2113 於 2009-12-26 22:18 發表

請問您是2007年中 前 or 後坐的?
因為在上述年度, 中巴為 CX4-8 大驗: 全車旁板, 地板, 及地板膠都是全新的,
天花板, 車身內外都翻新, 翻噴過, 全部座椅翻包成藍色人造皮....
感覺煥然一新!!  

,
坐新城? 想起那些又凹又甩毛, 污糟既絲絨椅已經想嘔啦!!

唉, 仲有17年既車齡限制呢... 都可以玩謝中巴...

是CX5翻新後坐的。

我覺得中巴還保留一條非專利巴士線已經不錯了。

少少離題:

我覺得中巴被取消專營權與兩鐵合併相似,在中巴和九鐵分別撤出專利巴士和載客行列後,發現還是以前較好。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
HR9710+KU1391 發表於 2009-12-26 23:22 | 顯示全部樓層
中記14當年派幾多架車? 有d係咪工半? 班次?
當年係咪有MC, DC早上攝14?

樓主| DD2113 發表於 2009-12-27 00:34 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2009-12-26 23:22 發表
中記14當年派幾多架車? 有d係咪工半? 班次?
當年係咪有MC, DC早上攝14?

14號有4部字軌車, 半小時一班, 西灣河開 00, 30

MC/ DC 係260/ 262攝車... 印象中係早上七點幾一班, 通常連牌都唔攪,
停14沿線各站... 九成九係熟客 (裝修工人/ 游早水的泳客等), 識照上車.