hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 和諧高鐵之旅 - 廣州南站和諧首發 (多圖) ...
開啟左側

和諧高鐵之旅 - 廣州南站和諧首發 (多圖)

da54 發表於 2010-2-2 13:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1 月 30 日,和諧的早上,清晨四點左右我就從家中出發,乘坐 N122 到太子,食個麥記,
再坐 04:50 開的 616S 到落馬洲,再飛的去羅湖,大約 05:40 到。之後我再坐 06:15 開的
廣深和諧號到廣州東,07:24 出站。

出站後,我馬上轉乘三號線地鐵,07:30 左右上車,連體育西轉車,07:56 到漢溪長隆站 D 出口公交站。

一到公交站,有一部去廣州南站公交車開出,截唔切,最後決定坐的士去,以免趕唔切坐 08:40 首發的 G1002。

其實由漢溪長隆去南站主要都係直行漢溪大道。漢溪大道同我年幾前去真係唔同晒樣,做晒綠化,仲有交通燈規範路口,非常和諧。不過條路去到某幾位就收窄到兩線行車,不過無塞車。的士司機話時間尚早,晏少少就會塞車。

沿途見到去南站的公交....

和諧的四線大道

直奔南站

又變兩線行車

社會停車場入口,但係仲未見到南站!

前行一段路再轉彎先見到

停車場有免費巴士去南站門口,同香港機場一樣,將停車場和諧了

好,到站了,用左 15 分鐘,車費 21 元。

(下續)
 樓主| da54 發表於 2010-2-2 13:51 | 顯示全部樓層
號稱「亞洲第一客運樞紐」的廣州南站

公交場站平面圖

一列的士係度等客。聽司機講係公司預先安排好,真和諧!

的士站旁邊就係南站快線候車室

南站快線歡迎您

廣州番禺公交歡迎您

和諧的車站廣場

車站廣場平面圖

(下續)
 樓主| da54 發表於 2010-2-2 13:52 | 顯示全部樓層
影左幾分鐘後,我就入站準備檢票.... 呢度係一樓 (即地面) 大堂,圍板後仲有好多地方....
地下雖然鋪好地磚,但仍然滿布灰塵,趕工的後果。

光亮的顯示板,上面顯示檢票向右行

但實際上只有左邊的電梯係可以檢票。唔知係咪因為開幕式的關係,檢票改在一樓電梯口進行。

上二樓....

回望一樓

二樓本來係高架落客區,變成臨時開幕式禮台

見到 G1002 了!等埋...

就係上緊三樓的時候,突然有廣播話「...G1002 次列車已經停止檢票,請乘客去售票處進行改簽.....」
嘩,大佬仲有十幾分鐘先開車,你咁快就停止檢票?!向後一望,嘩,
我後面已經無晒人,估計已經截龍!

於是我上到三樓後就馬上衝去安檢,點知突然有個人欄住,
仲「和諧」地推開左我,原來係有和諧領導出巡中!有無人知道佢地係邊個?

我唯有繞過班領導,繼續跑去安檢,連候車室都無影....
好彩去到閘口時,有人話 G1002 次的趕快上車,我就鬆一啖氣....
(顯示板已寫停止檢票)

(下續)

樓主| da54 發表於 2010-2-2 13:53 | 顯示全部樓層

之後就見到站台.... G1002 停係 1 站台.....

旁邊就係高架落客區

站外很多地方仲未完工

通往西九龍的和諧之路....

CRH2C x 3

CRH3C (G1002)

站台顯示,時為 08:27

影完張相後,有工作人員趕人上車,話車即將開,咁我就上車啦。

Guangzhou South...

係車門影下站台....

之後就有工作人員走黎和諧,叫乘客唔好走近車門,仲叫乘務員睇實。
真和諧!

去到 08:30 車門關上,我以為儀式開始,可能有領導上車.... 點知道 1 分鐘後,
列車突然開出!嘩,你「打大」左 9 分鐘喎!

小弟坐的一等座和諧一景

只係四十幾公里路程,都可以去到 331 km/h,抵玩!

08:50 未到,G1002 已經到廣州北!相信好多係廣州南的乘客已經被和諧了!
註:返香港後,發現幾間香港傳媒都有報導有乘客鼓譟,我相信如果我行慢幾步,
下場都會係一樣!而大陸傳媒就一致話班車準時 08:40 開,非常和諧!

廣州北的小車迷

雀鳥同和諧號互相和諧

G1002 次直奔武漢,我亦要繼續等我的 G1030 了。

(此 part 完)

sea1986 發表於 2010-2-2 14:31 | 顯示全部樓層
啊樓主…
可唔可以唔好咁多和諧呢?
係又和諧唔係又和諧
搞到頭有d亂

我知樓主一心分享圖
但希望樓主可以注意一下字眼
有啲地方同和諧完全冇關係都打和諧落去
好好地一篇文就咁破壞咗
 樓主| da54 發表於 2010-2-2 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2010-2-2 14:31 發表
啊樓主…
可唔可以唔好咁多和諧呢?
係又和諧唔係又和諧
搞到頭有d亂

我知樓主一心分享圖
但希望樓主可以注意一下字眼
有啲地方同和諧完全冇關係都打和諧落去
好好地一篇文就咁破壞咗 ...

其實我係想分享有幾「和諧」,圖只係其次,感受先係最重要。
點解我咁故意地強調「和諧」呢?呢樣野係需要各位從文中摸索一下...

我黎緊仲有另一篇「和諧」文章,講我之後的旅程....
我會再睇下點樣可以令各位睇得更舒服。如令諸位看倌不快,謹此先行致歉。
Hinata 發表於 2010-2-2 17:28 | 顯示全部樓層

5樓果位板友太唔了解「和諧」既用法同深層次意義...杯具...

當日我無坐標杆車,同幾個車迷坐10點幾既車去廣州北,發現自動售票機係出唔到廣州北回程廣州南既票!其他站回程就得。

機上面會顯示出廣州北始發,廣州南終到,但係選擇車次果度仍然係廣州南 > 廣州北

广铁广段 何东楼运用车间
laikingsouth 發表於 2010-2-2 17:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Hinata 於 2010-2-2 17:28 發表

5樓果位板友太唔了解「和諧」既用法同深層次意義...杯具...

當日我無坐標杆車,同幾個車迷坐10點幾既車去廣州北,發現自動售票機係出唔到廣州北回程廣州南既票!其他站回程就得。

機上面會顯示出廣州北始發,廣州南終到,但 ...

先進的科技配搭著「和諧」的管治,實令人感到萬分唏噓。。。
ATR109 發表於 2010-2-2 18:18 | 顯示全部樓層
大陸既網站將所有關於首發車早開既文都刪除晒
jx6215 發表於 2010-2-2 19:21 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR109 於 2010-2-2 18:18 發表
大陸既網站將所有關於首發車早開既文都刪除晒

依D咪叫和諧囉
所以版友用字係用得岩的
和諧到咁都上都車已經算好好彩