電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

深之都迅達無機房升降機消息

看全部

深之都果部迅達無機房升降機, 在2010年初再雜出去比3線公司..
今次係....

香港D 電梯公司, 咩機唔理整唔整到都要撬!
唔怪得成日出事!!

Advertisement

回帖數目:10

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 2# hkaiw

可能是那個商場人流實在太少,管理公司為了節省支出而選用非原廠保養商。

今時今日的雜廠,真係夠哂勇敢,見lift就雜
呢部lift唔係普通野都咁夠膽去雜,真係佩服
完全不像某些大廠例如Express,起馬都會睇下有冇能力、有冇配套去整先接

另外呢個場
上個月都仲係糟糕,連PA都唔見埋
宜家仲轉埋呢D蚊型廠...
不過呢...聽聞呢間廠的質素都可以接受

引用: 原帖由 hkaiw 於 2010-4-3 23:19 發表
可能是那個商場人流實在太少,管理公司為了節省支出而選用非原廠保養商。

呢個場宜家都多左好多鋪頭
人流都多左唔少...但都係少

另外無機房方面
宜家未雜的牌子應該只得Otis同Fujitec...
Fujitec應該都可以雜到,但Otis的Gen2...條皮帶纜的保養已經係一個大問題
  • 4# hkaiw

引用: 原帖由 OTIS401 於 2010-4-3 23:38 發表
今時今日的雜廠,真係夠哂勇敢,見lift就雜
呢部lift唔係普通野都咁夠膽去雜,真係佩服
完全不像某些大廠例如Express,起馬都會睇下有冇能力、有冇配套去整先接

厘米廠算是「大膽」的雜廠,至少有新興大廈的三菱、嘉城廣場的 Sigma。

另外提起 Sigma,於油麻地彌敦道的萬榮大廈那部是否無機房呢?

• 5# T.C.

引用: 原帖由 hkaiw 於 2010-4-3 23:57 發表

厘米廠算是「大膽」的雜廠,至少有新興大廈的三菱。

說起這台無機房電梯 L14 (東京銀座), 因大業主已易手同時亦想改變商業用途 (不做商場).
曾經想其他公司接手 (非原廠), 但據說(新)大業主考慮後, 亦無意使用這台無機房電梯, 所以最終亦會拆.

引用: 原帖由 T.C. 於 2010-4-4 13:14 發表

說起這台無機房電梯 L14 (東京銀座), 因大業主已易手同時亦想改變商業用途 (不做商場).
曾經想其他公司接手 (非原廠), 但據說(新)大業主考慮後, 亦無意使用這台無機房電梯, 所以最終亦會拆.

143820 ...

這部升降機不能到達地下,用處都唔係好大...
  • 7# T.C.

引用: 原帖由 OTIS401 於 2010-4-4 17:11 發表

這部升降機不能到達地下,用處都唔係好大...

正確來說, 這部電梯沒有正式開放於公眾使用, 因這部電梯的位置不顯眼同時也沒有明確的指示這部電梯的位置.
因這是商場(公眾)的關係, 根據屋宇署的建築物條例 "暢通無阻的通道= Barrier Free Access" 需設有一台共傷殘人仕使用的電梯, 所以因以上的原因才有這部電梯的存在 !
這部電梯只服務 1,2及3樓, 如進出 G/F 需穿過新興大廈的電梯才可進出 !

亦因這地方可能不做商場的原因, 這部電梯亦沒有存在的必要.

(以上資料如有錯誤, 承蒙各位指正 !)

引用: 原帖由 T.C. 於 2010-4-4 19:33 發表

正確來說, 這部電梯沒有正式開放於公眾使用, 因這部電梯的位置不顯眼同時也沒有明確的指示這部電梯的位置.
因這是商場(公眾)的關係, 根據屋宇署的建築物條例 "暢通無阻的通道= Barrier Free Access" 需設有一台共 ...

這部lift係開過俾人搭的,小弟都搭過一次
不過樓上也沒有地方可去,一日都唔知行唔行到一轉...
  • 9# hkaiw

引用: 原帖由 OTIS401 於 2010-4-4 19:46 發表
這部lift係開過俾人搭的,小弟都搭過一次
不過樓上也沒有地方可去,一日都唔知行唔行到一轉...

我在商場開放後不久也試搭過一次(當時已經轉手給厘米廠),當時有其他人往3樓視察及工作,不過到了商場關閉時,3樓一直也未開放過。

另外正如之前提及過,由地下至1樓的輪椅使用者,可以使用輪椅升降機,不過其實也可以經北面的住宅升降機前往舊翼1樓再前往「前」東京銀座商場,但是這些升降機當然是沒有方便輪椅使用者的按掣。

引用: 原帖由 hkaiw 於 2010-4-4 20:53 發表

我在商場開放後不久也試搭過一次(當時已經轉手給厘米廠),當時有其他人往3樓視察及工作,不過到了商場關閉時,3樓一直也未開放過,換言之來往2樓及3樓的扶手梯一直沒有開放使用過。

另外正如之前提及過,由地下至1樓的輪椅使 ...

2樓及3樓有扶梯我都唔知...

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

12下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路