hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] MAN-DOH-HKG @ Qatar (有圖但冇飛機相. ...
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] MAN-DOH-HKG @ Qatar (有圖但冇飛機相.)

cn2661_2d32 發表於 2010-6-29 14:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Departure: 26-JUN (GMT+0) @ MAN)
Arrival: 27-JUN (GMT+8) @ HKG
Flight: QR812/QR46
如前一個post所講,今次因價錢關係,
棄LHR取道MAN回港.變左要轉機
最後揀左5星的Qatar,冇坐 4星的Finnair

本來check in system show,
MAN-DOH的QR812係用A330-300
上左機先知用左B773ER (架機又新又闊落.好舒服)
講番轉頭. Qatar服務真係好.明明行李quota得20kg.
我個行李超到變24Kg,check in的小姐一d都冇理靜靜掛左Heavy牌就送左我個行李落輸送帶.
諗番起舊年BA,明明Quota係23+23.
我兩件行李,一件20,一件25拉埋都一樣,個華籍駐英國的Ground Staff就係打死唔放行.
我兩個case都打爆晒.根本冇可能repack...唯有死死地氣比左20鎊....

QR812果程,除左架773ER好舒服,
有meal有snack.
meal係咖啡雞,唔辣.好香.真係好好味.水準同NZ差唔多
跟住唔夠飽,問crew拿多份.點知Chicken太受歡迎.冇晒
個crew話beef都冇晒.就好好人拿多左份Vegeterian meal比我
好香的咖哩茄子等等配飯.冇影到相.
個甜品好得.

之後係Snack.一份chicken  pastry.
都好香.好鬆脆.係英國買閒閒地都4鎊架.

跟住係Doha轉機.如板友remind.機場得個爛地停機坪.冇Bridge.
成機人就係逼巴士,開左成10分鐘先番到terminal
跟住,default寫左係Gate 20轉QR46 - HKG.
但埋到gate,竟寫住to Karachi.
過左好耐,先彈出來,QR46 0030 delay做0130.

QR46如預先講左一樣,係飛A332.
燈光都係漸變色LED, 機倉好新.leg room都好闊.
起飛後又有"Snack" - 其實都算一份full English Breakfast.
又係好好味.蛋好滑.

之後就睇戲.頗多港產片同新片.如72家房客.旺角監獄
classic的片有Toy Story 1-2/ Die Hard

臨落機係Brunch.
唔識形容的雞飯.又係好好味.(本來諗住中東起飛的catering實大鑊)

sorry.相唔多.純係分享
不過意見係,除左doha轉機辛苦d同埋要坐成17個鐘機外
(兩班機都delay.812 delay半小時降落, 46delay 1小時起飛)
基本上服務太度極好.坐位好舒服.機好新保養好好.膳食都一流.
地勤在行李的寬容度值得大贊

以我經驗.GB-HK線得NZ同佢可以比較.
當然,我仍覺得NZ比佢更好. 膳食同級,但小食/飲品更充足同好.(難忘的Made in France, Haagen Daaz./咖哩雞飯etc)
NZ用7773E飛仲大架闊落.又直航.
空服/地勤態度都係一流. 加上香港起飛的學生行李免費upgrade做30KG.
但Qatar真係不枉5星服務.絕對一流.
(相比catering離晒譜的CX.航機可靠性近來欠佳.......唔明點解5星)
BA更加係notorious. 同隔離位的外國人傾計,大家都鬧BA鬧到死.
-----(以下係順便插BA.與Qatar冇關)----
機舊,位窄.空服態度惡劣.機倉極不整潔.
上次回英國,該部747有陣嘔吐味,小弟鼻敏感因而被誘發. 成程機不斷流鼻水冇停冇得訓
鼻血都呻埋出來.
更甚係......先同外籍FA要紙巾,他放下手上工作去取
但同本地女空姐作same request.佢竟以恥笑表情回答:" 下.Tissue?廁所大把自己拿"
飛機上.廢事出聲.唯有啞忍.我心諗.我就算要你去toilet拿比我你都要啦.何況我要係facial tissue.唔係toilet paper
剛才的FA有比tissue我証明航機有提供.
從此決心.除非BA比其他公司平最少3份1.否則絕對唔會再坐.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
NL273a + 1 good talk!

查看全部評分

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
NL273a 發表於 2010-6-30 15:11 | 顯示全部樓層
跟Qatar A330(劣相)
AVD1 發表於 2010-6-30 17:44 | 顯示全部樓層
講真, CX 而家係冇咩必要先會坐
對我黎講, 如果我唔係拎住 Asia Miles
CX 吸引唔到我 ~

至於所謂五星全部都係 SkyTrax 個班外國人自己標準
咁我未坐過歐洲籍航空公司, 不過已知 CX 比起佢地黎講當然就服務好 d
可能就係咁未比左個五星佢 ~

之前一直傳 CX 會降 grade
唔知將來會點, 不過近幾個月 CX 都好多飛機 engine 出事
今個月都有單 CX271

BTW, 咁多間五星航空公司
SQ, QR, OZ 都係上等 (不況考慮其餘兩間)
MH 就有部份人話佢唔值
至於 KingFisher 始終都係新公司
CX 就 ......

LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2010-7-2 23:59 | 顯示全部樓層

CX近排真係唔知乜事
服務差就好多年架喇.成15年前去AUS/N.Zealand旅行坐CX已覺得野食好差.
近日壞機真係壞到你驚
雖然前日比Bridge撞壞架機同cx冇關.
但佢似乎近來手氣唔係咁好.

講起保養.正正我上面講過BA果架747,我坐正係機翼,
Taxi果陣起落架的金屬E~E聲好得人驚.真係似金屬疲勞果隻聲.
果程我起飛降落標晒汗.
初初諗住,可能未錯過機翼位,起落架係咁.

但之後,坐過EasyJet, 坐過QR都係A3xx的機翼位(好似EZ的係A319)
完全冇呢d聲. 諗番BA果程架殘到死的747真係執番身采.
呢個年頭仲邊有國際線大公司用Overhead吊落來的電視.
都算..Landing Gear有事真係可大可小...出跑道我就唔洗同你地吹水.
FY714 發表於 2010-7-3 08:27 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-6-30 17:44 發表
講真, CX 而家係冇咩必要先會坐
對我黎講, 如果我唔係拎住 Asia Miles
CX 吸引唔到我 ~

至於所謂五星全部都係 SkyTrax 個班外國人自己標準
咁我未坐過歐洲籍航空公司, 不過已知 CX 比起佢地黎講當然就服務好 d
可 ...

Asia Miles...

I have participated Asia Miles and JAL Mileage Bank programme. If I join the tour of the travel agency, I will use JMB. If I book the air-tickets in the internet, I will use Asia Miles. All five-star airlines are headquarter in Asia.
AVD1 發表於 2010-7-3 10:10 | 顯示全部樓層
原帖由 FY714 於 2010-7-3 08:27 發表

Asia Miles...

I have participated Asia Miles and JAL Mileage Bank programme. If I join the tour of the travel agency, I will use JMB. If I book the air-tickets in the internet, I will use Asia Mile ...
問題係唔係間間航空公司都係 Asia Miles cover ~
我自己起加拿大, 要返黎香港, 直航唔係 CX 就係 AC
一係你就揀 CA, MU, JL (要 Asia Miles 個分) ~

尋日先訂左 CX 機票返黎,
機票真係貴得緊要
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FY714 發表於 2010-7-3 11:01 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-7-3 10:10 發表
問題係唔係間間航空公司都係 Asia Miles cover ~
我自己起加拿大, 要返黎香港, 直航唔係 CX 就係 AC
一係你就揀 CA, MU, JL (要 Asia Miles 個分) ~

尋日先訂左 CX 機票返黎,
機票真係貴得緊要 ...

The air-tickets between HKG and LHR is very expensive, too.

Add more: Are you living in B.C.?

樓主| cn2661_2d32 發表於 2010-7-3 11:40 | 顯示全部樓層
LHR-HKG機票睇幾時啦.
舊年easter我訂遲人地兩日,
3千5 HKD 來回NZ

不過好運只此一次.
FY714 發表於 2010-7-3 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-7-3 11:40 發表
LHR-HKG機票睇幾時啦.
舊年easter我訂遲人地兩日,
3千5 HKD 來回NZ

不過好運只此一次.

The price of the return air-tickets between HKG and LHR in Christmas is about ten thousand dollars already.
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2010-7-3 12:00 | 顯示全部樓層

原帖由 FY714 於 2010-7-3 11:44 發表

The price of the return air-tickets between HKG and LHR in Christmas is about ten thousand dollars already.

summer都唔弱.我諗住6月尾-7月番香港一般都過萬
所以我今次逼於無奈先轉機坐qatar...6千5百.平成3千5.

仲要係專登避開晒d繁忙時間...星期六機..先咁平.