hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [flight report] CX530 HKG to NGO (via TPE)
開啟左側

[飛行報告] [flight report] CX530 HKG to NGO (via TPE)

Mos_Lok 發表於 2010-8-3 05:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今年冬天第一次去日本
第一次用香港國際機場搭飛機
仲係第一次自己一個搭飛機 (皆因個邊有人'接濟')
見呢排咁多人貼 flight report
又未見過人貼來往名古屋航班
我又湊下熱鬧

班機係新年飛
都幾爆下
台灣落完2/3又上番2/3人
==============================
日期: 2010年2月9日
航班編號: 國泰航空公司 CX530
使用機種: Boeing 747-412 (B-HKT)
seat num.: 57A
起始機場: 香港國際機場/66閘口/RWY 25L (HKG/VHHH)
起飛時間: 12:38 GMT+8 (原定 09:20)
終點機場: 名古屋中部國際空港/17閘口/RWY 36 (NGO/RJGG)
到達時間: 18:18 GMT+9 (原定 15:00)
中途站數目: 1個/台灣桃園國際機場 (TPE/RCTP)
總飛行時間: 約4小時30分鐘
==============================

咁大個仔第一次自己搭飛機難免緊張D, 又想參觀下個禁區
所以老早響馬鞍山搭上0500開出既N42前往機場

6:30 就到左機場...

時值新春檔期, 機場都擺番盤大桃花裝飾

拿拿臨check in放低個gip先
boarding pass

Gate 66, 09:20 起飛, 望完就入閘 lu

第一次踏足既陌生環境

本來諗住影下飛機, 不過太早只可以影成咁...
求其影張就算了

66閘口仲可以試埋第一次搭機場捷運系統

一落去就有車, 不過落去月台條路都幾轉折...

上番'地面'

66閘口

執飛既744 B-HKT

周圍行下企下都成8點半, crew都開始上機

過多陣都到我上lu

窗外展望

頭頂只有三盞燈同兩個安全警示燈

坐左陣...惡夢開始...
機長話機上廁所有故障, 話要延誤十分鐘
咁唯有玩住AVOD先啦...

十分鐘冇問題, 問題係唔止一個十分鐘...
不經不覺無記D節目都睇左兩三個...

結果等左三個鐘+ push back之後有人話唔飛又番番閘口unload再push back
搞到12點半終於都起飛

還好天氣都唔差, 心情都好D...

飛得更高時天空更靚

個幾鐘之後就到桃園機場, 大大幅青天白日滿地紅旗

襯冇咩人影下cabin環境

我個位57A

因為delay左三個鐘, 班crew都快快手手安排下班客上機
過左大概一個鐘左右又飛番上天

第二餐飛機餐, 雞肉飯一個, 都幾好味
(第一餐係香港飛台灣個陣, 不過得個包所以冇影..)

食完個餐都差唔多飛到鹿兒島

D人成日話飛機上睇日落好感動, 今次終於親身體驗到...

由大朝早坐到夜晚坐左8個鐘, 終於都到左中部國際空港

搞掂曬過埋境就坐名鐵前往名古屋市區

後記: 少坐飛機既關係, 744 個種推背感同起飛降落既 G-force 都令我有D感覺興奮
雖然已經係第三手, 不過架機都冇殘既感覺, 國泰既翻新做得幾好
班機太full, 側邊B,C位都有人坐, 又得自己一個, 所以都冇周圍行...

另外日本原來冇想像中咁好...不過配套, 環境等等都比香港好就真既
靚女都多尐 :lol
同埋漸漸都多本土人講到正常水平既英文同好多指示都開始加入不同語言
去自遊行就更方便

thanks for reading

評分

參與人數 1aPower +4 收起 理由
老豆 + 4 Nice report! 靚相~ 詳細的報導~ 有心之作, ...

查看全部評分

DIH 發表於 2010-8-3 09:23 | 顯示全部樓層
原來架機係三手?
D椅我未見過的,係國泰自己翻新成咁樣?

樓主三更半夜起身去搭早機,結果都係要夜晚先去到名古屋,真係辛苦晒。
kenytw 發表於 2010-8-3 10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 3-8-2010 09:23 發表
原來架機係三手?

呢隻係國泰新長途客艙o既經濟艙座椅, 係國泰自己翻新成咁
Boeing 777-267ER
 樓主| Mos_Lok 發表於 2010-8-3 11:34 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 3-8-2010 09:23 發表
原來架機係三手?

樓主三更半夜起身去搭早機,結果都係要夜晚先去到名古屋,真係辛苦晒。

根據 airfleet 資料
部機第一手由新航 93年買入
05年轉手比以色烈航空
年半後雪藏
到07年比國泰買左

呢隻坐椅幾好
想較低D張凳都唔會影響倒後面
不過較低之後都幾窄.....

原本預日落前到點知夜晚先到
坐係度三個鐘都未郁真係有D唔耐煩
都唔知有咩要搞咁耐

H1ns0n 發表於 2010-8-3 11:37 | 顯示全部樓層
係咪淨係CX用呢D sur 落到既位?
AVD1 發表於 2010-8-3 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 H1ns0n 於 2010-8-3 11:37 發表
係咪淨係CX用呢D sur 落到既位?

E 隻叫獨立式靠背

回正題
唔係, 最小 ANA 新位都已經係用獨立式靠背 (不過唔同樣) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
KR4210 發表於 2010-8-3 16:26 | 顯示全部樓層

我想問仲有冇CX機唔係用依隻位?
依隻位好難坐, 個頭枕頂住曬.
好彩坐過2次依隻位都係窗口位,
有得靠住機艙內壁訓.
我見有鬼婆起飛後即刻霸左中間4個住黎訓
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
AVD1 發表於 2010-8-3 17:00 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2010-8-3 16:26 發表
我想問仲有冇CX機唔係用依隻位?
依隻位好難坐, 個頭枕頂住曬.
好彩坐過2次依隻位都係窗口位,
有得靠住機艙內壁訓.
我見有鬼婆起飛後即刻霸左中間4個住黎訓 ...

我自己覺得 e 一種座位設計係可取,
但係好硬, 坐長途真係唔舒服 ~

回正題
所有 333*, 772 及 773 都係用舊位 ~
*國泰 330-300 係有兩種配置, 333 係飛地區性航線, 而 33B (用新位的) 通常用來飛澳洲線 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
SunnyJacky9094 發表於 2010-8-3 18:13 | 顯示全部樓層
CX530自己搭過三次, 一次去名古屋兩次去台北, 記得去日本果次, 響台北有成個鐘時間, 去日本嘅可以響台北落機行一行桃園機場離境層果D Duty free架XD
700萬人裏, 我選擇了你。
 樓主| Mos_Lok 發表於 2010-8-3 18:28 | 顯示全部樓層

原帖由 SunnyJacky9094 於 3-8-2010 18:13 發表
CX530自己搭過三次, 一次去名古屋兩次去台北, 記得去日本果次, 響台北有成個鐘時間, 去日本嘅可以響台北落機行一行桃園機場離境層果D Duty free架XD

果次因為delay得好勁, FA都開咪話盡量唔好落地...驚我地番唔切黎