hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [鐵路行] 由中國的南方坐火車到西域
開啟左側

[鐵路行] 由中國的南方坐火車到西域

volvo_chan 發表於 2011-5-20 16:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟五月上旬又展開了一次中國鐵路運轉行,這次的火車運轉總里數長達15,855公里,
比上年由香港出發坐西伯利亞鐵路走俄羅斯更長,全程花了十六日。這次旅程前半段
小弟主要到了新疆,由於廣東並沒有列車往來新疆,所以小弟選擇了坐火車由深圳出發,
經鄭州中轉特快列車到新疆烏魯木齊,火車全程需時約58小時,並於鄭州停留約11小時。

鐵道行資料
火車班次:K1040
路線:深圳往鄭州
出發時間:0948
到達時間:0936+1
票價:軟臥-人民幣693元

5月4日早上到達深圳火車站,準備乘坐K1040次前往鄭州

全程超過一萬五千公里的鐵路行即將展開

K1040+T197的車票

上車後好快就開車,亦好快就被CRH1爬頭

K1040次列車採用較早期的25G

K1040次快速列車,由深圳開往鄭州,由鄭州鐵路局營運

我的軟臥房間,火車一直至南昌先有人同我同房

軟臥車廂

列車離開廣深線,向京九鐵路進發

到達惠州一帶

繼續沿京九鐵路向北進發

見到K1620次(深圳西-天津) 有前東德制造的RW24

食午飯,鄭局的盒飯出名又貴又少肉,菜多肉少是鄭局的「特色」

晚餐去餐車食,主菜是薯仔炒「雞骨」,鄭局真是厲害,找到這些「無肉雞」做材料,
鄭局的膳食真是比我們個個話差的廣鐵更差

K1040次的CA25G餐車

早餐,算吧啦,廣鐵比鄭局的好很多

經過24小時車程後,就到鄭州了

落車,K1040次旅程結束,之後即刻去如家快捷酒店放低行李, 洗澡

鄭州鐵路局的乘務員服務態度比廣鐵的好很多,不過其膳食真是比廣鐵仲差,我對這個鐵路局的整體印象真是不太好...

下面繼續

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
HM3835 + 1 wonderful trip!
NWFB2075 + 1 good photos

查看全部評分

至于你信不信,我反正信了
 樓主| volvo_chan 發表於 2011-5-20 16:20 | 顯示全部樓層
Part 2

火車班次:T197
路線:鄭州往烏魯木齊
出發時間:2126
到達時間:0735+2
票價:軟臥-人民幣874元

在鄭州停留了11小時後,到晚上九點返回火車站

乘坐T197次特快列車,前往新疆烏魯木齊

很久都沒有坐過25K了,起碼超過四年半

T197次特快列車使用25K型列車

T197次特快列車,由鄭州開往烏魯木齊,由鄭州鐵路局營運

T197次的軟臥車廂

我的鋪位(右邊)

軟臥房間內的天花燈,此車的裝修比一般的25K都要豪華

硬臥車廂

到達蘭州

蘭州火車站

很多和諧機車

蘭州市

離開蘭州市,沿蘭新鐵路向烏魯木齊進發

HXD電力機車

早餐,還算不錯

去餐車食午飯,點了條紅繞昌魚+回鍋肉,回鍋肉維持鄭局多菜少肉之特色

晚餐,又是一早無期望

CA25K餐車車廂

沿途風景

蘭新鐵路,沿途大多經過是荒漠地區

武威火車站

柳園火車站

經常一日兩夜共34小時的火車旅程,終於由鄭州開到烏魯木齊

小弟由深圳坐火車,經過三天時間後終於抵達中國西域重鎮烏魯木齊

新疆博物館,免費參觀

由深圳坐了兩程鄭州鐵路局的車到烏魯木齊,真是接近無啖好食。
同埋真係唔明點解中國南方連一趟到烏魯木齊的火車都沒有,如果想
從廣東坐火車到烏魯木齊,最近都要到武漢(漢口站)坐T193/194,
我認為廣鐵/烏局有必要開辦廣州-長沙-烏魯木齊的特快列車,
就算隔日一班都相信會有足夠客流支持。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
stanleyhss + 1 像一本旅遊指南~

查看全部評分

至于你信不信,我反正信了
cx838 發表於 2011-5-20 17:14 | 顯示全部樓層
請問樓主深圳去鄭州個盒飯賣幾錢啊?

早前我係京局京段的車,10 元一盒飯,都可以的。
DIH 發表於 2011-5-20 22:04 | 顯示全部樓層

我都想搵次機會搭下中國長途火車,睇相似乎軟臥環境都不錯,
食方面,以我這個有點偏食的人來說,相中的餐點算可以了,
我這個受資本主義毒害的人明白的,大學食頹飯都十元以上啦。
同埋,我好鍾意食薯仔,多薯少肉我唔介意。

我未試過在大陸搭火車,唯一一次經歷係5歲由廣州搭落深圳。
如果要我自己plan,最大的心理關口係買票程序及車上衛生,
以前聽過人話就算進港直通車都好大陣廁所味,唔知樓主搭的車次如何?
廁所災難都唔係中國先有,我在德國都遇過真空廁所失靈,而眾所周知德國人飲啤酒當飲水......
barking 發表於 2011-5-20 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2011-5-20 16:13 發表
小弟五月上旬又展開了一次中國鐵路運轉行,這次的火車運轉總里數長達15,822公里,
比上年由香港出發坐西伯利亞鐵路走俄羅斯更長,全程花了十六日。這次旅程前半段
小弟主要到了新疆,由於廣東並沒有列車往來新疆,所以小弟選擇 ...

呢兩片火腿真係夠晒詼諧
93A_S3_6:30am 發表於 2011-5-20 23:49 | 顯示全部樓層
嘩,
我感覺上架25K軟臥內裝已比得上國外如日本北斗星、歐州CityNightLine的車箱了,
樓主真幸運
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
238X 發表於 2011-5-21 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 20/5/2011 22:04 發表

以前聽過人話就算進港直通車都好大陣廁所味

我可以作證... 連和諧號都不能免,真係只有 ktt 先唔會有呢個問題。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
CN9AMT100UP 發表於 2011-5-21 10:35 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-5-20 22:04 發表
我都想搵次機會搭下中國長途火車,睇相似乎軟臥環境都不錯,
食方面,以我這個有點偏食的人來說,相中的餐點算可以了,
我這個受資本主義毒害的人明白的,大學食頹飯都十元以上啦。
同埋,我好鍾意食薯仔,多薯少肉我唔介意。

我未 ...

以我個人經驗,25g和25k 的軟臥環境差不多,絶對係可以接受嘅

至於食方面,試過一次坐京局bsp,由拉蕯落西安,沿途係35元自助餐任食

反而一到西寧,便變回30元一個小菜...

依家我搭國內長途火車,會買一堆杯麵,同一堆香腸

唔駛餐餐都要去餐車解決

其實,喺中國搭長途火車,食得好與唔好,真係好小事。

同其他同房旅客嘅溝通先係重點。

我有一次,對住兩個外國人,原來大家畫掃瞄都係有一手。咁全程火車就不停掃瞄

又有一次,由華中去西北,竟然同三個女仔同房.....因為一張回鄉證.....就吹水吹到落車

最煩係同房成班人係互相認識,但係佢地剩係食,瞓,玩鬥地主....嗰次,真係悶到我死

至於廁所,國內火車廁所一定有陣味,無一幸免

真空吸便.....如果爆左,仲大劑

反而直排無咁煩
BHSE 發表於 2011-5-21 15:05 | 顯示全部樓層
原帖由 CN9AMT100UP 於 2011-5-21 10:35 發表

反而直排無咁煩

直排廁所陣味反而冇咁勁... 不論硬臥軟臥
我坐滬港 25T 個廁所都難頂過 25G
barking 發表於 2011-5-21 19:36 | 顯示全部樓層

原帖由 CN9AMT100UP 於 2011-5-21 10:35 發表

反而直排無咁煩

上月搭港肇25Z個廁所出現「集便器」情況(塞渠),搞到一開廁所門車廂就有陣味