hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report]OX8219+8238.HKG~HKT,27年的B743之旅(回 ...
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report]OX8219+8238.HKG~HKT,27年的B743之旅(回程在#7新增)

LP489 發表於 2011-7-18 11:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今次去布吉原定係坐TG來回的,但係出發前兩日,旅行社打嚟話轉咗坐OX,都唔知開心定傷心好。每次氣流都好,回程起飛後45分鐘有個仲搞到班大陸佬醒晒, FA都嚇到唔班部餐車求其搵位坐底晒,離心力非常大。
呢班係暑假包機,全機都係同胞同香港人。去相
Flight No: OX8219
Date: 10/7/2011
Sector: HKG > HKT
Aircraft: B747-346
Registration: HS-UTN

Boarding Gate: 40
Original Departure Time: 1030(GMT+8)
Actual Departure Time: 1056
Estimated Arrival Time: 1215(GMT+7)
Actual Arrival Time: 1246
Flight Time: 2hrs50mins
Departure Runway: 25L
Landing Runway: 27

Cruising Level – ???

一大早就入到機場Check-In~ D

boarding pass白雪雪既

行李當然冇過磅吧                          

後果自負….真串啲廉航

睇到我的航班嗎.Gate 40.

領隊話OX個餐好唔掂.叫我哋最好食咗野先上機.

入閘之後影部SQ 77W

要坐無駕去~

一甘番去就係我哋個閘口, 部機都泊咗入嚟喇
HS-UTN, B747-346, ex JA8163, 2008/5買的.

當然要航拍下喇有時間
KA A320

UO B738

CX B744

CI B738

HX A332

KA A321

IT A332

UA B744

夠鐘boarding.番去先

上機lu~

仲上緊客

Push Back

很妒忌那744-v-

Safety Card of B747-100/SUD/300

當然的冇PTVAVOD.

報紙架.得星島

大幅大油畫

條登機橋流水@@

JAL B763

25L take off

起飛了.好大霧~

LEGROOM好窄

成機都係日文,冇泰文, 個電視係咪冇用的,全程唔開

呢堆野又係用唔到的,CALL一拉燈係開咗.但係係後面個位囉.我拉咗三次.我後面個位就無奈三次-v-

派濕紙巾

派豆.呢個係咁多樣晌好食既野.但都係冇乜味

再派野飲

影影出面.都唔知邊度嚟

成日有人企起身拎野

閱讀燈

派餐了.牛肉飯.陣味好臭@@

走下走下.原來班機上層冇開到

廚房

廁所.真係超細@@

機頭冇乜人坐既

再睇下出面

悶到瞓晒~_~

PROJECTER.而嫁冇用了.

就嚟landing

Fasten seat belt

真係好丫靚個海

樓主| LP489 發表於 2011-7-18 11:42 | 顯示全部樓層
Landing Video
<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/48Pg0xXMY34?hl=en&fs=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
降落了~

One-Two-Go MD82

TG A333

泊Gate 9

落機喇~

去到橋頭海關唔俾我哋行住

影番部HS-OME

行李輸送帶4拎行李

走人了

評分:
VHHH: 10/10
Fleet: 6/10
Seat: 7/10
Meal: 3/10
Service: 7/10
Facility: 4/10
Entertainment: 0/10
Stable: 6/10
Impression: 4/10
VTSP: 7/10
Total Mark: 54/100
今次坐OX真係有啲膽戰心驚, 氣流好多, 但係坐到743都抵既^^
跟手會出埋OX8283回程之旅=]

Thx For Your Reading~
DIH 發表於 2011-7-18 13:55 | 顯示全部樓層
幾乎唔記得743係乜野~
而家記起我自己有架安捷(!)743模型。

機內用日文咪好,香港人大部分情況都睇得明,阿Q就當自己搭緊JA。
gordon 發表於 2011-7-18 15:15 | 顯示全部樓層

我上次坐743係1999年1月的事, 坐安捷去SYD......不過服務就相信同以上相差很遠了
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
hkkf694 發表於 2011-7-19 01:01 | 顯示全部樓層
起第二個論壇都見到你
我個陣坐呢班機..坐你後面幾排炸~~
過到去呢..泰國個D關員見到D大陸人太嘈..
跟住仲要差小小搞到停止服務 我前面勁少人都排幾耐隊..
 樓主| LP489 發表於 2011-7-19 18:18 | 顯示全部樓層
原帖由 hkkf694 於 2011-7-19 01:01 發表
起第二個論壇都見到你
我個陣坐呢班機..坐你後面幾排炸~~
過到去呢..泰國個D關員見到D大陸人太嘈..
跟住仲要差小小搞到停止服務 我前面勁少人都排幾耐隊.. ...

過海關個陣一開波由一個變咗4個counter... 班大陸人都係咁亂嚟...
 樓主| LP489 發表於 2011-7-19 18:23 | 顯示全部樓層

玩咗五日陽光與海攤.喺時候要番屋企喇.今次同上次一樣都係坐番同一部既743.但係就刺激好多XD.去相~
Flight No: OX8238
Date: 14/7/2011
Sector: HKT > HKG
Aircraft: B747-346
Registration: HS-UTN

Boarding Gate: 66
Original Departure Time: 1650(GMT+7)
Actual Departure Time: 1705
Estimated Arrival Time: 2130(GMT+8)
Actual Arrival Time: 2121
Flight Time: 3hrs14mins
Departure Runway: 27
Landing Runway: 07R

Cruising Level – FL???

三點就入到機場check-in

Domestic Departure

International Departure

攞咗boarding pass.都估到會係超市單嫁喇-v-

一入到去發現66係唯一一個雙位數.其他就係1-9

一眼睇咗半個候機堂O_O

同一個boarding gate. 上一班flight都係去香港既FD3924

睇睇水牌.見到我既航班嗎.

呢度係影唔到飛機嫁-v-

今班OXFA~

TG486

好大雨出面.仲行埋雷

TG Lounge

見到TG新既330-343X

Board得喇~

又影下張超市飛-v-

原來呢個gate係要坐車駁出去既~

Thai 50thshuttle bus

Shuttle Bus To Board Video:
http://www.youtube.com/watch?v=LvDSbAuYJlA
喺下面睇幅引擎.很大哦

條橋都係TG.

Safety Demo Video:
http://www.youtube.com/watch?v=5gbvPt6UXiQ
Take off之度就調咗去機尾既窗口位

成行得一個人坐

Safety Card

影下出面.好大霧

Legroom.好窄

見到雲喇.

機尾真係冇乜人坐.

天到未黑就派餐了. 六舊唔知乜野@@

食完就入咗黑喇.

喺最尾影番上去.

我哋親愛既同胞……

凳拉花~

前面~

FA熄燈俾人瞓教.

呢個有咩用?

JAL留落嚟的.仲係TKO個時間

冇野睇就閆咗佢-v-

三張Safety Card+內容-v-

跟住冇耐就有個廣播話就landing,開個窗望出去一片大海.就知係land 07R.仲知坐右手邊喇-v-
Landing Video:
http://www.youtube.com/watch?v=sWDbjklREXU
見到啲一樣咁舊既747SP

空空的Taxi way.

落機了.Gate 50. 經過廚房見到JAL logo-v-Y

. 去三號行李帶攞行李就走人lu~

出閘睇番水牌.班機早咗9分鐘到

評分:
VTSP: 5/10
Fleet: 6/10
Seat: 8/10
Meal: 1/10
Service: 6/10
Facility: 3/10
Entertainment: 0/10

Stable: 6/10
Impression: 3/10
VHHH: 10/10
Total Mark: 48/100 [Fail]
今次回程呢班機好刺激.起飛後45分鐘遇到個超強氣流.FA派派下野都即刻永其搵個位坐底.離心力都好多.望出去見到塊flaps都郁下郁下@@ Landing個陣隻耳仔都係前所未有咁痛.直頭聽野都好辛苦.啲聲變到好似過濾過咁.其他人都痛到扒底掩著隻耳仔.有冇師兄知咩事@@?
hkkf694 發表於 2011-7-19 19:50 | 顯示全部樓層
我覺得回程返而好舒服AR~~
去程個陣呢..好多時間都要攬安全帶...
ML29 發表於 2011-7-19 19:58 | 顯示全部樓層
原帖由 LP489 於 2011-7-19 18:23 發表
呢個有咩用?

這個是煙灰缸,九十年代以前民用航班上是可以吸煙的。
We're part of The Go-Ahead Group
 樓主| LP489 發表於 2011-7-19 20:25 | 顯示全部樓層

原帖由 hkkf694 於 2011-7-19 19:50 發表
我覺得回程返而好舒服AR~~
去程個陣呢..好多時間都要攬安全帶...

回程師兄臨land有冇覺耳仔超痛同埋有個離心力超大既氣流feel唔feel到