hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [當魚翅遇上高麗蔘時] CX410 HKG-ICN+ CX419 ICN-HKG ...
開啟左側

[飛行報告] [當魚翅遇上高麗蔘時] CX410 HKG-ICN+ CX419 ICN-HKG

~Benny~ 發表於 2011-7-23 18:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

CX410HKG-ICN
今年暑假屋企人決定去韓國,因為日元高企又大地震(雖然訂機票果陣都未震) ,夏天又唔會去台灣,泰國又唔知會發生咩事,新加坡又好貴,加上上次去韓國都係好多年前0既事,所以今次就去韓國。決定完地方之後就去訂機票,
價錢如下: (附加費係加左價之後果個)
CA 1420+$1043=$2463
MU 2300+$839=$3139
AI 2430+$841=$3271
OZ :$2520+$841=$3361
TG :$2657+$834=$3491
CX :$2800+$801=$3601
我地係2月到就訂機票,所以燃油附加費仲未加,果陣燃油費好似大約平二百幾蚊到。今次我又唔係咁想轉機,我地訂果陣又未出CA,MU加税後又同直飛差唔多。AI 個record唔咪咁好,TG就下午三點幾出發,又朝早番,所以又唔揀。至於果2間韓藉公司就剩係得凌晨機同下午機,我就唔係太想坐凌晨機,下午機又太晏,雖然KE用A380,又有超闊legroom,但係佢又未出價,而且時間係一個好重要0既因素,所以最後揀左坐CX,因為佢去首爾係唯一一間公司有早機: CX410,09:30

Confirm左個機票之後了就入manage booking度揀位
去首爾班機用772
果陣仲有好多位揀

唔駛要Extra legroom la

772個priority seats

Onlinecheck-in 果陣就劃左九成到

7月14號7點到就到T1

可能暑假既關係,都有幾多人

沙田精神號

我班CX410 0係15號閘口,幾近bo

之前online check-in, 所以只係攞boardingpass同寄行李

因為一早上網打曬d資料, 所以唔使2分鐘就搞掂

之後就去過關

樓主| ~Benny~ 發表於 2011-7-23 18:08 | 顯示全部樓層
Boarding Pass (國泰唔係寫Seoul而係Incheon)

附送機場平面圖一張

食完早餐就周圍行下

魚翅陣

Delta B777-200LR

班機delay 10 mins, 閘口仍然係15

但係15號閘泊左架CX 744喎, 唔通由772轉做744?

多左d Air China Cargo貨籠bo

北衛星通常都係KA泊

Cathay Pacific A340-300 B-HXK

有CX 772 bo

Cathay Pacific B747-400 B-HOS

Hong Kong Airlines A330-200 B-LNG to PVG

Qantas A330-300 to SYD

Malaysia Airlines A330-300 to Kuala Lumpur

Mega Maldives Airlines B767-300ER

Cathay Pacific A330-300 B-HLV

JATS

China Airlines B737-800 B-18606

ANA B767-300ER

Cathay Pacific B777-300ER B-KPH

2x Oneworld 2x Star Alliance

Cathay Pacific B747-400 B-HKV

Cathay Pacific B747-400 B-HKE

Air France B777-200ER F-GSPP

Air India B777-300ER

Air New Zealand B777-200ER

樓主| ~Benny~ 發表於 2011-7-23 18:09 | 顯示全部樓層
Cathay Pacific B777-300ER B-KPR push back

EVA Air A330-200 B-16309 to Taipei

Cathay Pacific A330-300

Cathay Pacific B777-300 B-HNQ to Bangkok and Singapore

Cathay Pacific B777-300ER B-KPP

Sands B747SP

客運廊

聽廣播, CX410的登機閘口已經改為18號閘口

Cebu Pacific A320-200

CX 2xB744+ 1x772+ 1x333

行到去18號閘

本次航班:
日期:2011年7月14日(星期四)
出發地:(香港)香港國際機場(HKG)
目的地:(韓國) 首爾仁川國際機場(ICN)
航空公司:國泰航空/Cathay Pacific/CX
航班編號: CX410
航機註冊碼:B-HNB
航機機型:B777-200
航機首航日期:09/11/1995
座位:33A
本航程預定出發時間:09:30( 香港時間/UTC+8 )
本航程實際出發時間:09:36( 香港時間/ UTC+8 )
本航程預定抵達時間:14:05 ( 首爾時間/ UTC+9 )
本航程實際抵達時間:14:36( 首爾時間/ UTC+9 )
本航程預定飛行時間:03:35
本航程實際飛行時間:04:00

今日0既係Boeing 777-200

排Y class第一

國泰係俾First/Business class, Marco Polo, oneworld membership同需要特別協助0既乘客優先上機, Y class要等呢班人上曬先開始登機, 我上機果陣地勤會講唔該, X先生, 唔知係咪個個都係咁
呢係登機橋真係好長

L2門只係得1個着香檳色上衣0既空姐歡迎上機, 唔知係ISM定purser, 因為全機有2個穿成咁0既空姐
CX 772 d位同舊式773一樣

我後面0既34A, 睇野好唔方便

我0既33行

有1個半窗

配一個超細PTV

窗口

3個座位一段

流線型0既燈號同閱讀燈

行字架好似好大咁

腳底有個架頂住隻腳, legroom好似ok咁, 但係好窄, 出入都唔係太容易

樓主| ~Benny~ 發表於 2011-7-23 18:09 | 顯示全部樓層

777個窗都幾靚

RR engine+ CX 333

唔知佢去邊呢

沒有winglet的機翼

轉左New Business Class 0既相

餐枱

可以伸長

B777-200 Safety Card

香港會將discovery, 免稅品雜誌同嘔吐袋pack埋

我呢邊0既 C 位都會預先派毛毯一張

Handset

舊式panel

閂埋個遮光板

Reading Light

好近登機橋

頭枕有得較高低: 最低

最高

閂左行李架

09:34登機橋移走

Announcing

Safety Video轉左新人同聲, 華人機師變左個好醜樣0既男人

Waiting for taxi

之後等左好耐, 直到10點到先taxi去07R

金沙747SP

貨運站

好多商務機

樓主| ~Benny~ 發表於 2011-7-23 18:10 | 顯示全部樓層
CX 343先起飛

3 mins後到KA 333

3 mins後再到ANA 763ER

Holding short of runway 07R

Take off video:
http://www.youtube.com/watch?v=elnJE3JsK4c

香港上空有好多雲

爬升中

穿過好多雲

而呢個時侯, 已經起飛左超過20 mins, 都未熄seat belt sign, 有人乘機去廁所, 當場有空姐阻止, 亦廣播請扣好安全帶, 留在座位, 俾着其他航空公司一定唔會阻止同廣播
仲有好多雲

起飛半個鐘都未熄

個PTV係咁放廣告

飛左七分一到

天氣仲係好差

仲未熄

幾分鐘後就熄左la

出面天氣都唔係太好

廣告

睇下777個行李架打開同閂埋左有幾大分別

FA 首先好細心咁派左入境表, 健康申報表同海關申報表先

Flight no. 有CX字

天氣一直都唔係太好

超無聊0既節目

就到台灣

再飛多兩個幾鐘

Air show 會賣廣告

樓主| ~Benny~ 發表於 2011-7-23 18:10 | 顯示全部樓層
餐枱個夾唔係太好, 我隔離位果個壞壞地, 所以好難開同閂

一路飛過一d小島

就到台灣本島

沿海岸線飛

淨2分零5分鐘

配上 Rolls Royce Trent 877 engine

到台灣都末派餐…
所以去洗手間睇下

舊式水龍頭

仲係好多雲

到台中附近cabin service都未開始

成程都係多雲

TVB News都睇左la

唔拉簾ga

到台北la

到台北先開始派餐+飲品
仲係得1個空姐派曬佢

今次個餐係美麗華設計, 諗住有d新意
點知個空姐話: Chicken or pork
我聽到有個客問空姐個豬肉飯辣唔辣
個空姐答豬肉飯係用d青椒同紅辣椒炒, 可能有d辣
以上0既對話可以話CX d空姐有d都幾好
同埋今次唔知係唔夠車定galley 0既問題
d空姐成日都捧住幾個餐周圍走
我0既生果+藍莓芝士蛋糕+熱茶+麵包+豬肉飯
賣相ok左d, 味道就所有都一般, 個豬肉飯 d菜就幾好食, 豬肉就超鹹

雞肉飯, 賣相0分, 雞肉勁鹹

離開台灣

餐盤上的Cathay Pacific

樓主| ~Benny~ 發表於 2011-7-23 18:11 | 顯示全部樓層

個天終於都藍番d la

777個天花板好靚

Handset

飛越東海

後段Y class

前段Y class

Cabin Door

影左galley但空姐唔俾post上黎
收餐勁遲, 到濟洲先差唔多收曬

進入韓國

Decending

Landing Video:
http://www.youtube.com/watch?v=JLuxLC15PU0

EasterJet B737

Gate 127

China Eastern A320-200

Turning to Gate 123

停0係MU隔離

停靠中

Announcing

Thank You for flying Cathay Pacific

My seat: 33A

Air Bridge

Thank You B-HNB

樓主| ~Benny~ 發表於 2011-7-23 18:11 | 顯示全部樓層
行去入境

搭外藉航空要搭無人駕駛去番個Main terminal, KE同OZ除外

5 mins…too long

世界各地d海關都好慢, 香港除外
之後去行李帶
CX410去”旋轉木馬” 13號

Star Alliance 0既冇人baggage service counter

行李認領處

Arrival Level

CX410 arrived

ICN 0既 information board, 但HKG冇

可以查到我班機ge info

查下要搭ge機場巴士

3 luggages

買T-money

出去等巴士

睇好多flight report都知CX d服務唔係太好, 我本來以為差極都唔會太離譜, 今次先知原來係好一般。首先坐位方面, B777-200/-300,部分A330 d坐好舊, 又得個超細ge PTV, 選擇少, 成程得個Air Show睇得過, 架B772又超舊, 個廣播超細聲, 要戴耳筒先聽到
。餐膳方面, CX d餐一向賣相極差, 今次個餐0既味道好一般, 雞/豬又超鹹。CX d FA 質素參差, 有d好好服務, 笑容滿面, 有d就完全唔笑, 個唔知ISM定purser更加唔記得俾張logsheet Captain, 搞到今班機lost data! 仁川機場真係幾靚, 周圍都有d裝飾, 但係效率一般。
CX419 ICN-HKG
今次揀22號番HK係因為得呢一日係用B777飛CX419,我唔係幾想坐A330,所以就揀呢日番。又係收到機票0既時侯就入manage booking

773個priority seats

一樣, 起飛前2日online check in, 果陣班機都唔係好滿
2日後, 大約14:30到就0係酒店出面等Airport Bus

豪華巴士6001

經金浦機場

座位寬敞及舒適

1個鐘頭車程後, 到左金浦機場

再坐多半個鐘就到仁川機場

架巴士咁岩就停0係第9區, fit曬

彎型的機場

入去check in

國泰在H行段

國泰0係ICN有Self check in

CX counter

國泰帶

Counter有少少綠化

Information

Business Class (冇Marco Polo counter)

樓主| ~Benny~ 發表於 2011-7-23 18:12 | 顯示全部樓層

可能我早到, 所以一個人都冇

Tax refund程序

非常亂的雜物箱

Counter早左開, 16:45到就開始check in
但係個screen仲係咁

Boarding Pass

地圖一張

仁川機場

我check完in等左好耐先轉個screen

入閘

ICN海關check得好嚴
有2個鐘先boarding, 去航拍!

OZ lounge

個screen出到19:10咋, 我20:05機bo

OZ B763 and A321

OZ A333舊裝

周圍都有綠化

OZ B772

OZ B763

OZ A333

KE先係地主

KE B777-200ER

KE B777-200ER