hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴乘客聯絡小組2011討論內容(1)
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴乘客聯絡小組2011討論內容(1)

Crotone 發表於 2011-8-6 20:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日出席九巴乘客聯絡小組新界西(1)...果D 38/42C 晚繁上唔到車, 49X/73X 班次不足已經唔係新聞..我也不再提..以下是部分乘客的提議...請自行決定是否合理..

1) 有人投訴31係石籬(石佳樓後)果段行車路線太長...(特別指明係要經石祥樓,安足街是不必要)..建議簡化往荃灣方向石籬段路線..九記指由於行車安全問題..如果簡化路線,肯定要放棄安蔭總站...影響該區乘客...

2) 235 因循環線行車時間不穩定,建議取消循環運作, 係愉景新城設總站...九巴指影響到乘客乘車習慣..

3) 有人指B1 尾車時間太早, 因我身相組別主要傾荃葵青.....所以只能記錄在案.

4) 73X 往大埔班次不足...晚上7點多要係轉車站等成30 分鐘...建議加班

5) 建議48X/49P/234P/234S 加班

6) 建議42延長去青衣機鐵站...九巴指可能會影響行車時間和票價..

7) 建議40P 加回程....

8) 建議34係沙咀道設分段和與大西北轉乘

9) 37 班次不足 (那人講明他已放棄33A )

唔知其他有份去的版友,有甚麼料呢

評分

參與人數 1iPower +25 收起 理由
admin84 + 25 2011年香港巴士討論熱話

查看全部評分

One Door Closes Another Door Opens
Wright---AVW16 發表於 2011-8-6 20:59 | 顯示全部樓層
1)直接由石排街右轉安足街有乜安全問題?
2)或者可以試下係香車街整定時點
7371 發表於 2011-8-6 21:26 | 顯示全部樓層
點解無提及277X既??
 樓主| Crotone 發表於 2011-8-6 21:28 | 顯示全部樓層

原帖由 7371 於 2011-8-6 21:26 發表
點解無提及277X既??

呢D要留番俾去左新界東那組的朋友講啦
One Door Closes Another Door Opens
AVW28 發表於 2011-8-6 22:11 | 顯示全部樓層
新界東(2)建議:
1. 81情況:
a. 反對美輝街加站
b. 路線迂迴,可否拆開兩線?(即一條專做美林大圍,呢個可以搞81S;另一條係火炭、源和路同沙中)
2. 81C延長至黃埔花園?方便城河東同大圍居民往來紅磡區。--->九記指影響車費唔考慮。
3. 86C不經大圍,因與86A在乙明至石硤尾路段重疊。--->九記話考慮建議,並可能會在來緊RDP提出。
4. 86C及86P大圍後經青沙。--->九記:今年RDP已建議將86P改經,預計好快實行。
5. 81M全冷。--->九記:計劃中
6. 88M改循環線。--->九記話如果路線適合轉循環線既話就會轉。
7. 85B加低地台。--->九記:計劃中
8. 85、73A班次失準。--->受沿途交通狀況影響。
9. 81C(特快班次)同681P繞經欣安邨。--->九記話會因應欣安村入伙既情況去考慮。
10. 若85C成功轉營做85X,回程彩頤花園後上大老山隧道(即跟綠小805S行法)。--->九記話會評估對現有乘客既影響。
11. 沙田K線與對外路線(包括E42)的轉乘。--->九記話現時環境下無能為力,但會紀錄在案。
12. 加81與80M的轉乘--->九記話現時環境下無能為力,但會紀錄在案。
13. 87A-->287X的跟進情況:
a. 有人建議用87A同87B抽車行287X,因為議員要求兩者都要。
b. 若87A成功改經青沙,可否延長至九龍站?
(呢度九記話揀87A改經青沙,係話同86A及87B既路段重疊。佢講呢點,我想講86C果度)
14. 增加火炭對外線。
15. 88K加分段收費。
16. 80K、81K、83K同88K全冷後的收費不一。
17. 82K延長至美田,並其中一個方向不入威院。
18. 82M改經小瀝源路,不入愉翠及第一城裡面。
19. 73A可否加雙向分段?--->九記話現時環境下無能為力,但會紀錄在案。
20. 有車務督察服務態度差,唔識調配車輛。(呢個係罵港島區,但九記都有答)--->九記都有機制監察既。
21. 增設沙田往來荃葵青和東九龍的通宵線。
22. 增設經青沙的過海線。(九記又用官話答,又賴運輸署)
23. (大埔,屬新界東1)71K於大埔醫院的探病時間期間加密班次。
24. 286M、80M、81K加單層,後兩者用來加班。
25. 反對680改經清風街天橋。--->九記話會向新巴同運輸署反映。
26. 城隧轉車站排隊安排混亂。及建議擴闊轉車站。--->九巴已安排外勤協助,隧道公司都有職員主動幫手。後半部係地理環境問題未能做到。
27. 46P回程入葵興站。

(請其他同組既版友補充)

個人意見:
1. a. 反對;b. 應該啦!
2. 我係馬鞍山人,冇意見。其實此線過左中間道個站之後都冇乜人。
3. 應該要做啦!如果有議員出來反對,我會走去嘈佢。
4. 我覺得:仲經大圍?河畔/乙明後上把啦!
9. 係咪有線比該兩線更應該要入?
10. 應該啦!次次搭親85C返馬鞍山,鑽石山又冇乜人上。
11 & 12. 有人建議送錢比佢都唔要?
13. a. 搵搵下會否搵埋其他沙田線開刀? b. 冇意見
18. 頭半部我覺得應該。後半部我有保留。
21. 應該啦!
23. 咁其他行主要醫院既路線(尤其區內線)都要。
24. 81K我係反對,睇下下繁玻璃屋、上繁各大屋村先講啦!
25. 今年RDP有關680果度,我都反對架!
26. 唔該荃灣方向執執個站位先。
27. 用40X---->46X/47X,不過又係屈多部分人$0.9就真。

LL3850
cheungtszfung 發表於 2011-8-6 22:17 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2011-8-6 22:11 發表
新界東(2)建議:
1. 81情況:
a. 反對美輝街加站
b. 路線迂迴,可否拆開兩線?(即一條專做美林大圍,呢個可以搞81S;另一條係火炭、源和路同沙中)
2. 81C延長至黃埔花園?方便城河東同大圍居民往來紅磡區。
3. 86C不經大圍,因與86A ...

又係86C問題,根本九巴無心改,提多幾十次都無用(上年會議我都有提86C不經大圍,佢話大圍乘客會受影響去推搪)
AVW28 發表於 2011-8-6 22:24 | 顯示全部樓層

原帖由 cheungtszfung 於 2011-8-6 22:17 發表

又係86C問題,根本九巴無心改,提多幾十次都無用(上年會議我都有提86C不經大圍,佢話大圍乘客會受影響去推搪)

我有睇份報告架!
根本大圍明明有4條線去做同86C差唔多既野。

石硤尾:86A、87A、87B
深水埗:86A、86B、87A、87B(後兩者只限南昌街以南同荔枝角道)
長沙灣:86A、86B

不過今年個口頭答覆算係咁啦!
千祈唔好係報告度「話唔得」。
LL3850
dennisung 發表於 2011-8-6 22:27 | 顯示全部樓層
九龍東乘客建議

1. 繁忙時間增設慈雲山至尖沙咀的特快路線
2. 增設慈雲山經東隧至港島東的隧巴服務
3. 重組四順到觀塘的巴士服務,將資源調住彩虹至藍田區的新服務
4. 增加619X的班次
5. 加強慈雲山區至中、上環的巴士服務,要求302全日行駛,或將113拉上慈雲山
6. 開拓東九龍至荃灣的特快全日路線,由流水線40號抽資源
7. 增加三彩區的巴士服務
8. 更改13M在秀茂坪的行車路線
9. 增設1A與13X在尖沙咀的巴士轉乘優惠
10. 增加油塘區的巴士服務
11. 改善17號難登車的問題
12. 要求5號與28號需要同站
13. 改善15A及 215X班次不穩的問題
當然,與會的九巴代表均表達現在資源不足,難以抽調資源
但出席的乘客也反映新/城巴在設立新路線上也很努力
cheungtszfung 發表於 2011-8-6 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2011-8-6 22:24 發表

我有睇份報告架!
根本大圍明明有4條線去做同86C差唔多既野。

石硤尾:86A、87A、87B
深水埗:86A、86B、87A、87B(後兩者只限南昌街以南同荔枝角道)
長沙灣:86A、86B

不過今年個口頭答覆算係咁啦!
千祈唔好係報告度「話唔 ...

我就係上年提完呢個問題佢咁樣答我就決定左唔會再報名呢個會議,完全係浪費口水

另外,請問你回應中的問題13同16九巴點答?
dennisung 發表於 2011-8-6 22:40 | 顯示全部樓層

原帖由 cheungtszfung 於 2011-8-6 22:34 發表

我就係上年提完呢個問題佢咁樣答我就決定左唔會再報名呢個會議,完全係浪費口水

另外,請問你回應中的問題13同16九巴點答?

其實九巴也要作一次全港大規模的巴士重組
1973一次,九十年代九龍區一次,廿一世紀也應該要有
二十年的社會改變,使乘客搭車模式也跟住變
不過唔知九巴有無咁既魄力

PS 起九龍東果邊聽到新界東討論得十分激烈,唔使是否新界東(一)呢?