hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) [問]新手問: 入門機影水舞間問題(快門光圈ISO)? ...
開啟左側

[問]新手問: 入門機影水舞間問題(快門光圈ISO)?

blueblue 發表於 2011-10-14 00:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人只用 Canon SX30, 想問下影水舞間(普通及電單車場面)分別SET ISO、快門和光圈的指數?
請大家賜教!Thanks !
中華民國.精彩一百
orange 發表於 2011-10-14 01:43 | 顯示全部樓層
個人意見,因為未去過有機會答錯

首先,你將會坐邊區,如果坐下層真係唔好影相,因為分分鐘會濕身,
其次呢類表演燈光舞台效果好多,基本上真係影相係要用番單鏡機,
dc機仔唔係唔得,但單係測光對焦已經花你一段時間,坐得遠zoom得
更遠,鏡頭成像唔夠,結果影出黎效果未如理想,反而snap shot一兩張
還可以

真係要知setting,可以參考呢篇文

http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=974844&page=1#pid11477806

不過都係同意呢篇文部分人言論,專心睇show好過影相
益童學校,全民教育
3ASV196 發表於 2011-10-14 09:49 | 顯示全部樓層
水舞間我無睇過, 但以我之前用SX10IS情況, CANON 呢系列的機唔會太影到呢類舞台表演,
暗環境對焦, 反應都唔好, ISO高效果亦差...(拍片反而會好D, 但應該唔俾拍片la, 呢d show)

真正點SET, 亦要睇當時情況, 如果真係要影, 都係高ISO, 大光圈, 短快門, 手動對焦, 會好D....
但唔好預影得好ga la
3ASV196.KE7270
 樓主| blueblue 發表於 2011-10-14 10:27 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2011-10-14 01:43 發表
個人意見,因為未去過有機會答錯

首先,你將會坐邊區,如果坐下層真係唔好影相,因為分分鐘會濕身,
其次呢類表演燈光舞台效果好多,基本上真係影相係要用番單鏡機,
dc機仔唔係唔得,但單係測光對焦已經花你一段時間,坐得 ...

thanks.. 我會坐A區, 不是前幾行, 應該由頂數落去第10行
我不打算全程影, 只想影十幾廿張玩下~想問下係咪SET A mode 定TV mode 還是M mode好.. 如果係, 光圈快門ISO大約分別幾多
中華民國.精彩一百
kei_hk 發表於 2011-10-14 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 blueblue 於 2011-10-14 12:54 AM 發表
本人只用 Canon SX30, 想問下影水舞間(普通及電單車場面)分別SET ISO、快門和光圈的指數?
請大家賜教!Thanks !

老實講﹐非單反相機在對焦反應係慢的﹐動作快少少的情節已經係未對到焦﹐個演員已經唔知去左邊。

在黑暗環境影相﹐不外乎係高iso﹐大光圈。動態影相可配合慢快門﹐彌補光圈不足的問題。
但舞台表現﹐慢快門這個方法便不可行了﹐必須要靠高iso 及大光圈。快門﹐臨場發揮。

我結論係﹐係未正式開場的影幾張﹐當做一個留念﹐一些固定的舞台景可以影。其他的﹐相信你的無法影到 (即使單反﹐有人講都因為表現其間太暗﹐都難以影到)

真係影舞台的﹐用tv mode﹐iso 較auto或最高(自己試多幾張﹐看看noise 是否接受到)﹐快門set到1/6 至1/4秒﹐這個時間相信都係絕大部入手持機的極限﹐慢門再慢的﹐便會因手震而影唔到。如果手唔夠"定"﹐快門要set短些少。

未去之前﹐先在晚上找一間房﹐營做一個很黑的環境﹐操多些部機﹐看看你自己隻手可以快門去到幾慢﹐ISO高的情況下﹐出來的相片質素是否可接受到。

附上香港的「水舞間」一張相﹐ISO 係SET到好高的﹐大既都係1/6 至1/4秒﹐在電腦看都問題不太。但我去晒相﹐似乎nosie 真係大左d。
相機用canon 單反 60d 配 kit lens

syp 發表於 2011-10-14 16:20 | 顯示全部樓層
如果你 zoom 埋o的主角度, 而佢有好光射燈射住的話, 有機會唔需要太高 ISO, 因為射燈射住時都幾光。又由於好多時主體光, 背景黑, 自動測光好多時會過光, 可能用全手動會較好, 雖然人手校會慢, 但好過自動 mode 下通通 over。至於對焦, 我諗你可以考慮搵個和主體相近又固定又夠光o既位置對好再移去主體影, 就可避免主體郁動對錯焦。而非單鏡機最大光圈也不大, SX30IS zoom 起來是 f4-f5 左右, 景深唔淺, 對焦有偏差都唔會太矇。至於 ISO, 我估 200-400 都差唔多, 再高o的俾你影到都眼冤, 張張相變晒磨砂。
下一站係西營盤
 樓主| blueblue 發表於 2011-10-14 23:51 | 顯示全部樓層

謝謝各位寶貴意見, 十分實用!
中華民國.精彩一百