hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) RAW & JPG 的選擇?
開啟左側

RAW & JPG 的選擇?

kei_hk 發表於 2011-11-21 10:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想問下大家(用單反或相機可出raw的朋友)﹐一些影相的決擇﹐以及日後keep file的問題?

1. 影相時的setting
a) 只影raw
b) 貪方便﹐只要jpg 便算
c) raw + jpg (jpg 會選較低像素)

2. 影相後keep file 的決擇
a) 唔會轉番jpg﹐除非張相有其他用途(如晒相﹐facebook 等)
b) 全部唔理﹐自然轉晒jpg 便算
c) 全部會整理一下 (執white balance 等)再轉晒jpg圖﹐原本raw file照keep
d) 同c 一樣﹐但唔會再keep raw file﹐以節省儲存空間

其實﹐值唔值得keep raw file 作長期保留?

3ASV196 發表於 2011-11-21 16:03 | 顯示全部樓層
我自己就是"貪方便﹐只要jpg 便算"...

其實一直我都滿意d機的自動白平衡, 又唔會執d相太勁,
所以唔會用到RAW....
3ASV196.KE7270
 樓主| kei_hk 發表於 2011-11-21 16:27 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2011-11-21 04:03 PM 發表
我自己就是"貪方便﹐只要jpg 便算"...

其實一直我都滿意d機的自動白平衡, 又唔會執d相太勁,
所以唔會用到RAW....

我買了60d 都幾個月﹐除了開始試機外﹐一直都是直出jpg。

上星期手痕轉去raw﹐發覺用 auto white balance 真係用差一點﹐在raw入面執正番適當的white balance﹐張相即刻有所分別﹐色澤自然一些。
再適當地配上風格﹐例如風景相用跟來的色調調整﹐出來效果更好。

真係唔比較都唔發覺有差別。

問題係﹐raw 的file size太大了﹐sd-card 容量不是問題﹐反正有16gb﹐可以次次影完del﹐但電腦長期儲存便成為一定壓力﹐harddisk 好快會打爆。

NL273a 發表於 2011-11-21 22:31 | 顯示全部樓層

我一般影車同D無聊野都係影jpge,影車好少會大執張相,通常都係推一推對比就算

影人/影景就會影raw,影景時影raw可以方便你玩HDR同執相

影人的話都係方便你執相,因為影人好多時都要大執張相

當然,懶執相/唔識執相既師兄都係影Jpge好D,開RAW都係一樣好麻煩既事(個人覺得)

JV7629 發表於 2011-11-22 22:33 | 顯示全部樓層
我係「懶人所以存做 . jpg 」,但 raw 有好多 settings 唔太識搞,而且基於我真係好懶既關係,所以…

anyway :0)
DW8306 發表於 2011-11-25 12:38 | 顯示全部樓層
我個人傾向影就set RAW,執完相之後長期存檔既就jpg