hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 談一談「黃底紅字」
開啟左側

談一談「黃底紅字」

2ac 發表於 2006-2-12 18:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

中巴時候, 黃底紅字即係半特快
價錢有特別, 同埋都會大小同價

但係真係好快?
係咪年代問題?
而黃底紅字係咪即係將「特快班次」正規化?

而宜家新巴的「黃底紅字」係咪又係同一解釋?

同埋黃底紅字係咪有規則的?
中環去北角的10A都係紅字
21點解去遠d, 竟然唔咪黃底紅字wo
但係再遠d的20/80/88 又係wo

新巴年代
4x係, 43x係, 46x都係
當年504又唔咪?

唔咪太明「黃底紅字」的規則和演變, 以及有關的例外

歡迎討論及謝謝解答
始終都係 978  第 1 - 50 集
a396 發表於 2006-2-12 18:54 | 顯示全部樓層
當年有o的路線, 例如 Rt.504, 537
o係站牌度依然係白底黑字, 雖
然呢兩條線係特快線(只去金鐘
灣仔特快), 但係佢地係以全空
調車派出, 所以在情在理, 應該
唔用黃底紅字.

黃底紅字最基本o既定義係以
較貴o既車費提供 '半特快' o既
服務. 不過當年中記o既 Rt.40
雖然唔係特快線, 但係竟然以
黃底紅字示人, Rt.40M 就用白
底黑字.

Rt.504 o係新記接手前已經冇o左.
獨派交通迷同政治學人
da54 發表於 2006-2-12 19:12 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2006-2-12 18:54 發表
當年有o的路線, 例如 Rt.504, 537
o係站牌度依然係白底黑字, 雖
然呢兩條線係特快線(只去金鐘
灣仔特快), 但係佢地係以全空
調車派出, 所以在情在理, 應該
唔用黃底紅字.

唔明點解在情在理應該唔用黃底紅字...

另外 40 前身係 4 號快車,所以就用黃底紅字~
至於你們信不信?反正我信了
cong 發表於 2006-2-12 19:13 | 顯示全部樓層

吉文~~~~

da54 發表於 2006-2-12 19:30 | 顯示全部樓層
原帖由 2ac 於 2006-2-12 18:37 發表
但係真係好快?
係咪年代問題?
而黃底紅字係咪即係將「特快班次」正規化?

快過當時其他路線啦....
「特快班次」正規化的「半直通路線」應該包括 10A, 20, 22, 40...

同埋黃底紅字係咪有規則的?
中環去北角的10A都係紅字
21點解去遠d, 竟然唔咪黃底紅字wo
但係再遠d的20/80/88 又係wo

點解 21 係白底黑字有好多唔通講法...
就正如點解 2X, 8P 唔係綠底白字...?

新巴年代
4x係, 43x係, 46x都係
當年504又唔咪?

46X 唔係黃底紅字....
至於你們信不信?反正我信了
a396 發表於 2006-2-12 19:30 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2006-2-12 19:12 發表

唔明點解在情在理應該唔用黃底紅字...

另外 40 前身係 4 號快車,所以就用黃底紅字~

因為中記當時擁有o既冷馬實在
唔多, 佢地當時集中o係新開o既
同埋客量較高o既路線, 而o係冇
咁受重視o既路線(包括黃底紅字
o既)就由熱狗行走, 所以當時正
常o黎講有黃底紅字o既中記路線
唔會有簇新o既冷馬行走.

而中記當時新開o既全空調線裡
面, 從未有黃底紅字o既, 或者係
為o左俾乘客知道全空調線同半
特快線o既分別.

獨派交通迷同政治學人
ML4 發表於 2006-2-12 23:09 | 顯示全部樓層

中巴時代黃底紅字係大小同價, 唔止上面版友提及o既路線,
仲有當時o既720, 722, 780, 781同788呢類東廊特快都係, 不
過我就唔記得佢地係咪綠底白字喇~
a396 發表於 2006-2-12 23:28 | 顯示全部樓層
ML4 兄所提o既果五條線, 全部
係淺(定深?)綠底白字.
獨派交通迷同政治學人
Cantona 發表於 2006-2-12 23:34 | 顯示全部樓層
半直通線還有一個特別之處,就是所經的行車路線只作有限度停站,唔會站站停
情況就像去年開辦既X49一樣
ML4 發表於 2006-2-12 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2006-2-12 23:28 發表
ML4 兄所提o既果五條線, 全部
係淺(定深?)綠底白字.

唔記得, 但係就同西隧線o既綠色唔同