電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[飛行報告]

[Flight Report]HKG->(ICN)->KIX, CX506

看全部

#1 @The Wing

#2 Menu and Wine List

#3 B-HKU, 帶我們由香港飛往關西

#4 Service好好,但餐食真係唔得

#5 頭盤,係唔錯!

#6 熱食,唔合格! 無錫排骨肉太肥,汁過多

#7 即將降落關西機場,亦開始我們的海盜船旅程

#8 下降到2000米左右,機師決定放棄繼續下降,機場風速超標,上返高空盤旋等待天氣好轉

#9 等了半小時,機師決定先去仁川加油兼等待

#10 到了仁川,只可以於機上等待

#11 可愛的標貼

#12 這班機做了日韓快線

#13 全部都係韓國航空公司

#14 Tu-204!!!!!!

#15 Goodbye ICN

#16 這個時候,甚麼180度平睡都是浮雲,安全落地先最重要

#17 KIX, 我們再來多次!

#18 Our flight log

落地後先係戲玉,關西機場聯絡橋鐵路營運暫停,千幾人一齊等代行巴士去臨空站,最尾用o左三個鐘頭由落機到大阪市區!

Advertisement

回帖數目:32

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 2# AVD1

想問問樓主一個問題,
你係起邊日坐程飛機 ? 係唔係日本撞正 "炸彈低氣壓" 個段時間 ?
因為如果要轉降其他機場, 唔係應該搵 NRT, NGO (比 ICN 仲要近小小 o既地方) ?
謝解答 ~

PS. 我起 Great Circle Mapper 得出黎 o既數據係
KIX - NGO 151km
KIX - NRT 492km
KIX - ICN 862km

引用: 原帖由 AVD1 於 2012-4-15 10:50 發表
想問問樓主一個問題,
你係起邊日坐程飛機 ? 係唔係日本撞正 "炸彈低氣壓" 個段時間 ?
因為如果要轉降其他機場, 唔係應該搵 NRT, NGO (比 ICN 仲要近小小 o既地方) ?
謝解答 ~

PS. 我起 Great Circle Mapper 得出 ...

正正就係當日...出發前佢o地都有備降o既準備,只係無諗過咁強勁..
落ICN原因相信同天氣預報有關,既然成個日本都受惡劣天氣影響,再試天氣o既話,倒不如搵一個天氣情況良好o既機場備降,而且CX o係ICN都算多航班,萬一KIX長時間天氣唔好轉,咁航班保障都無咁大鑊
  • 4# AVD1

引用: 原帖由 rickywk 於 2012-4-15 11:09 發表

正正就係當日...出發前佢o地都有備降o既準備,只係無諗過咁強勁..
落ICN原因相信同天氣預報有關,既然成個日本都受惡劣天氣影響,再試天氣o既話,倒不如搵一個天氣情況良好o既機場備降,而且CX o係ICN都算多航班,萬一KIX長時間 ...

如果係個日咁就合理,
因為如果係正常時間冇咩理由轉飛去到韓國咁遠

OT. 不過早排國泰有單真係轉飛得有點戲劇性,
架機由 JFK 返 HKG, 去到北極上空好似有客 (定係機組人員) 唔舒服 o既緣故, 而轉飛 LHR ~

引用: 原帖由 AVD1 於 2012-4-16 12:38 發表

如果係個日咁就合理,
因為如果係正常時間冇咩理由轉飛去到韓國咁遠

OT. 不過早排國泰有單真係轉飛得有點戲劇性,
架機由 JFK 返 HKG, 去到北極上空好似有客 (定係機組人員) 唔舒服 o既緣故, 而轉飛 LHR ~ ...

o個單o野係因為隻77W載住成機油,而又差唔多入北極圈,若果要去轉降阿拉斯加,就要花時間dump fuel,同時計過數轉飛LHR,所需時間同o係阿拉斯加附近dump fuel需時差唔多,最後轉去LHR...

CX上星期有班美加機有乘客唔舒服,落左去阿拉斯加,放完個客後要o係HND停一停換機組人員先再飛去香港
  • 6# FBI2

引用: 原帖由 rickywk 於 2012-4-14 18:44 發表
#1 @The Wing

#2 Menu and Wine List

#3 B-HKU, 帶我們由香港飛往關西

#4 Servi ...

嘩! 樓主俾幾萬蚊坐商務去日本,都只係搭二手機. 咁我寧願坐廉航囉,起碼有一手機坐.
  • 7# asv2

引用: 原帖由 FBI2 於 2012-4-20 23:13 發表

嘩! 樓主俾幾萬蚊坐商務去日本,都只係搭二手機. 咁我寧願坐廉航囉,起碼有一手機坐.

坐飛機係都係坐張凳咋嘛
座位舒服,架機又唔係隊 747 咁周身病痛就 OK

• 8# AVD1

引用: 原帖由 asv2 於 2012-4-21 01:27 發表

坐飛機係都係坐張凳咋嘛
座位舒服,架機又唔係隊 747 咁周身病痛就 OK

其實坐飛機都係為左個服務架姐,
架機又唔係你 o既, 理得佢一手定二手丫 ~

如果樓主起國泰做的話, 相信呢張票個票價唔會貴得去邊 ~

#10 果位白頭髮人士係李純恩?

真金白銀o既話,我只係用~$800坐,因為係用miles換返o黎
一月中見到有一個位,時間仲要好靚(506去507返!!),即換!

呢隻二手(B-HKU)仲後生過我回程隻一手機(B-HOS),同埋根本感覺唔到分別,最大分別係回程用RR偈,坐upeer desk都好嘈,但去程用PW偈,main desk都真係靜好多..
CX而家真係輸剩軟件,硬件俾人越拋越遠,無論機齡、座位、IFE、餐食都係

廉航飛日本,我覺得唔會平過傳統航空好多,老實講,兩手空空坐廉航實平,但去日本邊會兩手空空,加埋行李收費根本唔會平得多,而且time slot未必靚。
要平,可以坐CA/MU,坐CA o既話,若果係overnight intl. transit,佢仲包一晚cheap cheap酒店添!請半日假,黃昏機去北京,第二朝一早坐機去日本,日本時間一點前到關西、東京
http://airchina.hk/tw/STPC.html

另,無錯,10樓幅相就係佢,佢帶團去玩

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路