hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 廣深綠皮熱狗之旅
開啟左側

廣深綠皮熱狗之旅

FBI2 發表於 2012-7-2 16:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

平時開工坐廣深既和諧號和廣九直通車就坐得多,但綠皮真係廿幾年來第一次坐. 由於好多年冇去過深圳西站,所以決定在深圳灣口岸搭30蚊的士捐隧道飛過去,
10分鐘左右就到深圳西站.

當去到深圳西站,見到班綠皮已經驗緊票,而售票處竟然排長龍. 當擔心之際,發現隊前好多人都係買第二日既火車票,於是決定搏懵,走去隊頭搵D學生幫幫手,
最後成功買票. 由於深圳西站沒有賣票去坂田站,故最後俾左23人仔買票去東莞常平. 買完票後,立即走上月台大影一番.

該班火車大部分以硬座為主,也有少部分硬臥. 由於客量多,兼且熱狗服務,所以乘警也比平時所見的多,保守估計有超過10位乘警駐守火車. 該火車終點站是
貴州銅仁, 全程行車時間約22小時.

在月台上,有部分乘警歡迎拍照,也有部分不容許. 其中餐卡和硬臥是不准拍照,不過最後也成功拍到.

經過25分鐘行程,到了坂田站,決定不繼續行程,下車轉乘地鐵返福田. 在坂田站,需要直行15分鐘到路口再轉右行5分鐘泥路,就到了五和地鐵站.

說完廢話,去相!

評分

參與人數 6aPower +4 HugeC +3 收起 理由
gurubb + 1 好圖好資料,也要跟住去
komodo + 1 + 1 圖文並茂
2296 + 1 唔講唔知深圳西站有客運, 仲去到貴州... ...
841211 + 1 熱狗之旅!
106116_1023 + 1 別有一番風味!
ksmbh + 1 好圖

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
mohaahk 發表於 2012-7-2 17:55 | 顯示全部樓層
为什么你没有硬卧乘车证也可以到硬卧车卡?

在餐卡没有人查你有没有硬卧证吗?
leochill 發表於 2012-7-2 20:43 | 顯示全部樓層
謝相!

成條平南線都已經雙線化了嗎?

另, 請問第一張相有張紅色海布 "深圳西站自7月7日起..." 係講咩?

ksmbh 發表於 2012-7-2 22:12 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2012-7-2 20:43 發表
謝相!

成條平南線都已經雙線化了嗎?

另, 請問第一張相有張紅色海布 "深圳西站自7月7日起..." 係講咩?

跟一張K9064
victorwong888 發表於 2012-7-4 00:24 | 顯示全部樓層
FBI,當年你搭42C坐咁近,而且有風機嘅巴士都中暑,
今次搭咁遠咁長途,頂閘又沒有風機嘅火車,
有沒有暈低呀
 樓主| FBI2 發表於 2012-7-4 09:52 | 顯示全部樓層
原帖由 victorwong888 於 2012-7-4 00:24 發表
FBI,當年你搭42C坐咁近,而且有風機嘅巴士都中暑,
今次搭咁遠咁長途,頂閘又沒有風機嘅火車,
有沒有暈低呀

冇呵! 42C那次係坐3N.

另外,我坐熱狗火車當日,有D風,唔算好熱,不過未開車時就幾辛苦.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
victorwong888 + 1 thx for sharing

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
victorwong888 發表於 2012-7-4 22:26 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012-7-4 09:52 發表

冇呵! 42C那次係坐3N.

另外,我坐熱狗火車當日,有D風,唔算好熱,不過未開車時就幾辛苦.

圖中嘅25B是否都有冷氣槽、風機?
當日風機有沒有開?
如果有,感覺同搭密籠有幾大分別呢?

有無人一上車就覺得部車本來是冷馬的感覺
行山友 發表於 2012-7-5 16:47 | 顯示全部樓層
師兄請問深圳西站係唔係在南山區即蛇口附近呀, 我以為在羅湖區內