hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [REPORT] 長榮蘋果機, BR2106, 台北至福岡
開啟左側

[飛行報告] [REPORT] 長榮蘋果機, BR2106, 台北至福岡

barca_399 發表於 2012-8-10 21:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如看不到圖,請到:
http://blog.yahoo.com/_F56BYXATE6LWDBMQYGTIFJCTBM/articles/707961/index

首先多謝各位觀看上一篇的BR852,
其實這個REPORT是BR582的"續集",
因為我的機票是香港>台北>福岡,(票價: $2000, 連稅: $2950)
由於不可以即日轉機,所以我需要在翌日轉機.
--------------------------------------------------------------------

乘搭日期: 2012年5月25日
出發地: 台北(桃園)
抵達地: 福岡
航班編號: BR 2106
機型:A330-300
飛機編號:B-16332 (蘋果機)
閘口:C1
坐位:29C
預定出發時間: 08:10 (台灣時間)
預定抵達時間: 11:20 (日本時間)
實際出發時間: 08:15 (台灣時間)
實際抵達時間: 11:10 (日本時間)

由於早機關係,所以選了機場附近的飯店,
這個飯店很好,可以清楚看到停機坪.

在香港比較少見的達美 B744

由於預留了時間在機場食早餐,
所以5點45分就乘車到機場

桃園機場

CHECK-IN

在另一邊的check-in 櫃台

又遇見她

是日主角--蘋果機

登機前,先取一本Kitty Jet Passport 及 蓋印

登機去~~

桂冠艙

經濟艙
這程機上坐率頗低,35行之後已經不是太多人....
後艙(41-56行)更只有一兩個旅行團....

我向服務員查詢,這個可不可以拿走,
她竟然說可以全個枕頭拿走,
但是因為沒有地方擺放,
所以我只是取走枕頭套.

分身:p

逃生指示

連這個也有一隻貓~~

上餐了,這個的味道還可以.

食飽後,到洗手廁走一走,

到達了

有一隻貓在窗外偷望

這是我第一次坐長榮,
感覺很好,機艙也十分整潔,服務員的服務態度很好,
有機會會再乘搭.

完~~
謝謝觀看

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
S3BL100 + 1 + 1 Excellent report, thanks!
106116_1023 + 1 + 1 hello kitty airline..gd

查看全部評分

AVD1 發表於 2012-8-11 08:07 | 顯示全部樓層
之前已經講過話攬枕呢 D 非一次性 o既用品係唔可以拎走先岩的 ~

ref:
http://www.appledaily.com.tw/appledaily/article/headline/20111128/33848188

有乘客下飛機時,發現商務艙內的小抱枕居然統統不見,「應該是被旅客帶走,有人還把抱枕套子抽掉帶走。...
長榮航空指出,機內Kitty餐巾紙與餐具、撲克牌等一次使用物品,只要旅客喜歡都可帶下飛機,不過,小抱枕屬機上裝飾,需重複使用,不可攜帶出機,廁所內公用物品也不能擅自取下帶走,「如果真的很喜歡,不妨選購機上專售的Kitty限量商品。」

http://big5.ifeng.com/gate/big5/news.ifeng.com/mil/air/hkxw/detail_2011_11/28/10957202_0.shtml

航空公司呼籲,機上僅有消耗性用品可帶走,抱枕只供乘客在機上使用,民眾若搭到凱蒂貓專機,不妨拍照留念,不要衝動把凱蒂貓抱枕也帶回家
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Oliver_ME16 發表於 2012-8-11 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-8-11 08:07 發表
之前已經講過話攬枕呢 D 非一次性 o既用品係唔可以拎走先岩的 ~

ref:
http://www.appledaily.com.tw/appledaily/article/headline/20111128/33848188

有乘客下飛機時,發現商務艙內的小抱枕居然統統不見,「應該是被 ...

講係咁講,但實際執行上
我...
cruisesnet 發表於 2012-8-11 18:13 | 顯示全部樓層

Business class wor, FA 見到都吾會出聲la
Ecom 位就會既
AVD1 發表於 2012-8-11 19:05 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2012-8-11 18:13 發表
Business class wor, FA 見到都吾會出聲la
Ecom 位就會既

樓主應該係坐 Econ 而已,
留意 Boarding Pass
 樓主| barca_399 發表於 2012-8-11 19:56 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

我係問過空姐......得到空姐批准我先拎走,
(正如我#1所講,我亦只係拎走了枕頭套,唔拎得我唔會拎,
因為自己本身亦冇打算收藏,只係有就送俾鐘意KITTY 的朋友.)
而且飛機上亦有好多人拎走枕頭套(包括台灣人,日本人),
空姐見到都冇阻止.

AVD1 發表於 2012-8-12 19:03 | 顯示全部樓層

原帖由 barca_399 於 2012-8-11 19:56 發表
我係問過空姐......得到空姐批准我先拎走,
(正如我#1所講,我亦只係拎走了枕頭套,唔拎得我唔會拎,
因為自己本身亦冇打算收藏,只係有就送俾鐘意KITTY 的朋友.)
而且飛機上亦有好多人拎走枕頭套(包括台灣人,日本人),
空 ...

我知你問左空姐,
只不過我係話應該姐嗎,
你唔需要咁緊張的 ~
HS6573_MP3905 發表於 2012-8-13 19:13 | 顯示全部樓層
請問 $2950係「香港-->福岡」單程定來回?
小弟剛剛search過,CX淡季直飛$5000幾,BR至少要$6000.....
我國的人要堅持活下去!
 樓主| barca_399 發表於 2012-8-13 19:26 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

來回,
呢個優惠暫時只係去到8月31日,
不過相信9月會再推出相同優惠
http://www.evaair.com/NR/exeres/ ... E-99D7-9BC03C127091

其實未必要搭CX,
搭OZ/KE 經首爾往福岡都係唔錯O既選擇,
零晨機由香港出發,早上在首爾轉機...11點前就會到福岡.
價錢約$4500-$4700
AVD1 發表於 2012-8-14 13:29 | 顯示全部樓層

OT. 其實國泰旗下港龍根本一直係直航福岡, 反而國泰係要經停台北,
至於 KA 黎講, 而家有 promo 直至九月廿七日

$ 4,020 起 ~

ref:
http://www.dragonair.com/da/zh_H ... LPROM-HKGJP-30MAY12