hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

Advertisement

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) 香港三軸利蘭勇闖三藩市金門橋(附金門橋短片) ...

香港三軸利蘭勇闖三藩市金門橋(附金門橋短片)

查看數: 15119 | 評論數: 26 | 收藏 0
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2012-8-25 19:47

正文摘要:

唔知第時香港新巴、城巴及九巴退落嚟ge巴士會唔會運去加拿大改裝為開頂觀光巴士做生意。

回復

sea1986 發表於 2012-11-2 08:49
原帖由 AV385 於 2012-11-1 15:02 發表
其實向車行買既新車已經即時可以揸車街行,根本就唔需要等車牌寄黎
車行會有一張紙比你袋住,算叫做臨時行車証,車行會幫你去DMV搞埋其他既手續
所以好多時都會見到冇車牌既車向街上行走,並唔係一D咁特別既事

一般情況下,警察係絕對唔會因為你冇掛車牌而截查你,
因為捉呢D野只係罰好少錢(大約係超速罰款既(十至二十分之一),
而且被捉人士係有籍口可以講,所以真係冇乜機會抄,除非你揸得好有問

而我識好多人,亦見好多人新車落地之後差唔多一年唔掛車牌
原因係可以慳錢,但點慳就唔向呢到詳細解釋

你估我第一日喺美國新車?鬼唔知你一俾錢簽好文件就出得街?
我自己都之前先買左架新車,冇掛車牌差唔多一年
我指唔會完全唔掛車牌嘅意思,係指政府正式寄左塊牌俾你後你唔掛係唔會有咁嘅可能
因為差佬係有權截查你
舊年華州有個賊揸車逃去加州
就係因為佢個車頭冇車牌而被人截停先至被揭發係通緝犯
所以唔好話「係絕對唔會因為你冇掛車牌而截查你」咁大口氣

都係果句,除非你車頭原本冇位掛車裨
否則加州同華州都要你有車頭牌
一般臨時牌頂多3個月
你要以非正常途徑唔掛車牌(連後面塊都唔掛)
你冇被人捉到嘅係你好彩
警方蘿柚痕起上嚟,唔駛因為你超速或你揸得樣衰,都可以俾張牛肉乾你
隨時冇左百幾

你唔好當我喺美國未買過車先得架
AV385 發表於 2012-11-1 15:02

回復 25# 的帖子

其實向車行買既新車已經即時可以揸車街行,根本就唔需要等車牌寄黎
車行會有一張紙比你袋住,算叫做臨時行車証,車行會幫你去DMV搞埋其他既手續
所以好多時都會見到冇車牌既車向街上行走,並唔係一D咁特別既事

一般情況下,警察係絕對唔會因為你冇掛車牌而截查你,
因為捉呢D野只係罰好少錢(大約係超速罰款既(十至二十分之一),
而且被捉人士係有籍口可以講,所以真係冇乜機會抄,除非你揸得好有問

而我識好多人,亦見好多人新車落地之後差唔多一年唔掛車牌
原因係可以慳錢,但點慳就唔向呢到詳細解釋
sea1986 發表於 2012-10-23 10:30
原帖由 AV385 於 2012-10-3 09:35 發表
有好多人甚至特登唔掛車牌出街行
而警察亦唔會主動截查呢D車睇下佢地係咪特登唔掛車牌
所以冇車牌,係一件好平常既事

頂多唔掛前頭牌姐
唔會完全唔掛車牌
其實差佬係會主動查,睇你好唔好彩(如果你唔掛)
而且加州規定前後要掛

如果外州車冇前頭牌加州差佬就懶得你理囉
he3543 發表於 2012-10-23 01:11
Grayline?
AV385 發表於 2012-10-3 09:35
今日見到一部E500有頂既觀光巴士向AT&T PARK附近行過,
早幾個星期亦見到有E500向漁人碼頭出現,但我唔識分係邊間公司的
所以E500係未完全撤離SF,只係少左好多好多者

另外:向BAY AREA,好多既公共巴士都係未有車牌就已經向街上行緊,
好似AC TRANSIT既12XX同50XX都行左幾個月先掛車牌
而私家車新車落地,車行會有一張臨時証比車主,咁就已經可以向街上行走
有好多人甚至特登唔掛車牌出街行
而警察亦唔會主動截查呢D車睇下佢地係咪特登唔掛車牌
所以冇車牌,係一件好平常既事
sea1986 發表於 2012-9-24 01:16
原帖由 gurubb 於 2012-9-10 00:19 發表
想問頭兩幅相的車牌好像不似美國車牌,倒像香港用的膠車牌.

係英國車牌
應該係當時未攞到加州車牌
車頭張紙應該係加州臨時牌

(每個州有每個州嘅做法
我只用自己個州個做法去講)
iczer3 發表於 2012-9-23 11:10
有冇車尾拍嘅片?
victorwong888 發表於 2012-9-23 04:59
人家美國堂堂大國都可以有右呔二手車入口,
點解第三世界強國卻唔容許呢?
如果強國准許嘅話,
深圳可以用幾萬元就買到香港退役嘅英國進口嘅空調原裝富豪冷馬雙層巴士,
不用買山寨嘅F500
對香港巴迷已至國家的城市交通發展都有好大好處

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
iczer3 + 1 + 1 Agree !

查看全部評分

tonywin 發表於 2012-9-23 02:59
唔知第時香港新巴、城巴及九巴退落嚟ge巴士會唔會運去加拿大改裝為開頂觀光巴士做生意。

站規|清理本站Cookies|hkitalk.net 香港交通資訊網

GMT+8, 2024-4-19 19:59