電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

SMRT Bus 中國外勞罷工

看全部

Advertisement

回帖數目:11

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

中國人擺工新聞永遠只有在外國的中國勞工....認真有趣.....

• 3# PKD32

唔滿意嘅,唔該返強國……

• 4# A320

呢班友洗銅銀夾惡, 真係妹仔大過主人婆, 睇來新加坡繼印度加俚, 蝗女參加2009大陸國慶閱兵, 大陸暴富醉驚法拉里撞死人, 同新加坡人係狗案後, 將再爆發新一次反中大行動.

引用: 原帖由 petcity 於 2012-11-29 14:44 發表
睇新聞,加人工加幅不一
話加人工又冇得加,罷工表達訴求
唔係民主香港所認同?好笑,而家
見到呢度居然有人感覺係抵佢死

睇埋呢兩篇報導,大概理解點解會罷工,因為薪酬待遇的確存在分野,
當然中國(PRC)車長本身係有宿舍交通,而馬來西亞同新加坡車長就一定無,

馬來西亞報導:不滿薪水比大馬人低 新國巴士200中國司機罷工

新加坡報導:SMRT执行副总裁:合约列明没加薪 加薪给中国籍司机是“基于善意”

--
先講下當地情況,罷工如果無事先通知僱主,而工會無批准,屬非法罷工,
今次事件暫定性為非法罷工,會引來法律問題(相關資訊),而且SMRT出
唔足車,規違當地交通部(LTA)服務水準,有機會被警告罰錢(之前已經罰過)

SMRT有2000車長,其中450係PRC車長,佔整體1/4以上,PRC人數多但無加
入當地工會,結果一不滿就罷工,引發自1986年後另一次罷工事件,要出動警察,
搞到全新加坡都知

做外勞一定唔會賺番當地人人工,如果唔係早叫本地人做,但新加坡問題同
香港好相似,當地人唔願楂巴士,一來薪酬唔太高,而且待遇一般,至少食飯時間
少香港,坐對面公司車係要拍咭,唔似香港大家互相關照對方

案情跟進

涉嫌參與罷工既員工,有29個已被遺返大陸,5個被起訴,其中一個今日提堂,判入獄6星期(相關報導)

今次自1986年後全新加坡另一次罷工,新加坡強勢領導又一見證

• 8# PB602

巴士司機罷工屬於嚴重擾亂公眾秩序行為,應該予以嚴懲。新加坡係法治民主國家,強國外勞去到當地,就應該遵守法律。

新加坡政府強政勵治,社會發展各方面都日益進步,唔會因為強國人嘅無理要求而屈服。反觀港共政權事事向強國靠攏,一味河蟹,遇到強國刁民可能仲會反過來賠禮道歉。

引用: 原帖由 petcity 於 2012-12-4 22:02 發表

究竟當中有冇話唔公平,連當地人都有咁疑問

都係個句,換轉香港出現呢d,或者中國人變成香港人
又會否...............

主要係懶係玩維權,但又唔知玩法,香港仲慘,無工會制集體談判權,家下連最高工時,OT補水咁基礎的事,都有人會走出黎話影響香港未來....實在不小心又講左粗口

香港人如果見到外勞咁講,最簡單講菲傭....就知一二....

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

12下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路