hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告]坐ANA回國探親行
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告]坐ANA回國探親行

HS6573_MP3905 發表於 2013-3-24 16:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

這次係小弟首次出飛行報告,敬請多多指教!

兩個月前,小弟學校正值放緊一個成個幾月既大假,咁當時日圓匯率下滑,再加上當時飛日本既機票又唔貴,再者小弟有幾位親友於東京居住,如小弟去東京的話係毋須找酒店
配合天時地利人和下,小弟便趁該段時間回國探親+旅遊 (按:小弟不是日本人,但其出生背景與日本有很大關係)
而小弟打算訂機票時,咁啱ANA做特價,小弟一向亦想一嘗ANA既服務,所以當時考慮左陣便決定book ANA了 (按:那時小弟係perfer坐JL/CX的)
可是,小弟出發當日,ANA同時發生了事故,一架787在國內因電池過熱,做成冒煙需緊急降落,不過小弟仍對ANA既保養充滿信心

NH912:
Trip:HKG>NRT
Date:16/01/2013
Aircraft/Registration:Boeing 767-381ER/JA623A
Seat: 35K
Estimated departure time:0955
Actual departure time:1000
Estimated arrival time:1450
Actual arrival time:1456

一朝早去到check-in

我張boarding pass

check-in後行左一陣就入去禁區,因為小弟想行一行衛星客運廊,要預返時間
坐車去衛星客運廊途中,遇見自己即將坐架機

坐車返客運大樓時,遇上正在push back既一架KA

遇上一架同樣去東京既JL,我都好想坐你,可惜今次幫襯既係你「死對頭」

我班機

我架機JA623A,上網睇返資料,呢架機2011年3月先登記,都仲算係一架新機呢!!

踏上回家旅途喇!!

我個位

呢班機唔算多人,仲有唔少單丁位
此外香港人都唔多,反而幾多外籍人士,估計部分應該係經東京轉機去返歐美等地

leg-room
(按:小弟隔鄰坐左位南美籍人士,唔明點解多位,佢係要選坐我隔鄰呢個位呢)

快要push back

safety video

臨take-off前最後一攝

呢個message function幾新穎

safety card

用來訂免稅品既order card,有ANA個「生招牌」喺度呢
不過不幸地,ANA同一日便有787航機發生了意外

起飛後不久,派小食+飲品

大人大姐睇多啦A夢

已經飛到台南上空

我呢次選了一個日式餐

食完就去下廁所,影下相

好多雲在我腳下

差不多到了

到喇到喇

landing前最後一攝

終於返到屋企,但對面咁多美國機既

點解次次去成田都唔係用登機橋既

落機前經過J-class

坐巴士去terminal

上巴士前最後一攝

辦左入境手續,取了行李,過了海關後,一出了禁區後便直接前往親友位於渋谷既屋企

目標:下次回國希望可以坐到JAL,咁就可以比較到兩大日本公司既服務

註:此飛行報告稍後將在友板同時推出
謝謝觀看

我國的人要堅持活下去!
2076 發表於 2013-3-27 21:52 | 顯示全部樓層
感謝分享

的確,ANA的服務和餐膳均令人滿意,個人亦對日籍航空公司有好感。

這架JA623A我都搭過......

有winglet的767真係靚啲
抗議962B重組
還我962全日服務
S3BL100 發表於 2013-3-27 23:03 | 顯示全部樓層
少少離題:JA623A係第1001架767(第1000架係同屬ANA的JA622A)

樓主坐到呢批內籠配置同787一樣的全新767都算幸運,JA623A今個月尾先投入服務兩周年
fb.com/scientisthk2usa/
barca_399 發表於 2013-3-27 23:40 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

NH911/ 912都固定用呢批有winglet的新767.

雖然新坐位比較好睇,
但係我覺得坐墊比較硬....
都係舊位比較好坐....
2076 發表於 2013-3-28 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 barca_399 於 2013-3-27 23:40 發表
NH911/ 912都固定用呢批有winglet的新767.

雖然新坐位比較好睇,
但係我覺得坐墊比較硬....
都係舊位比較好坐....

我上次就新舊搭哂,始終新機的設備好啲,個人比較喜歡新機。
抗議962B重組
還我962全日服務
yoyotown 發表於 2013-3-28 12:29 | 顯示全部樓層
原帖由 HS6573_MP3905 於 2013-3-24 16:46 發表 [img][/img]
...

想問點解機門有個郵政"亍" logo?
活著, 我應該做甚麼!
Oliver_ME16 發表於 2013-3-31 21:31 | 顯示全部樓層

原帖由 yoyotown 於 2013-3-28 12:29 發表

想問點解機門有個郵政"亍" logo?

因為呢D機收空郵,
以前部份日本/台灣蒸氣火車頭都有一個鐵箱上面有呢個標誌,
用黎放信
我...
superay 發表於 2013-4-15 23:45 | 顯示全部樓層
因為旅行關係,也坐了樓主所乘坐的航班
第一次坐ANA,比起以往坐過的航空公司,有耳目一新的感覺

1. 上機後已經有PTV用,唔需要等到升空後,開始派餐時先有得玩
2. 起飛/降落時,通道/牆身上的TV會播出視像頭的影像,有點新鮮
3. 降落之前,比較遲才叫人帶安全帶
4. 比轉少有航空公司會在登機/離開機艙時播音樂。
登機的音樂好輕快,但離開機艙時的音樂,帶有紀念色彩,比較慢內沉,好令人有感覺.
5. 座位好闊落
5. 當安全帶指示燈亮起時,機艙人員也需返回座位
在其它航空,有些乘客見到有人員未返回座位,就"冒險"走出座位,好容易發生意外
個人欣嘗全日空的做法

不過,旅程中亦有少少插曲
1. 因為肚餓,想要多份飛機餐,服務員友善拒絕了,莫非全日空公司政策唔會派多份餐(通常都會肯比多份)?
2. 飛行中途,遇上氣流,安全帶指示燈著的聲音實在響得刺耳。
3. 日本回港時,旅行團也需要自行在櫃位或自助counter取機票。
本人2人同行,全團第一個去用自助counter取機票,劃出來的位居然係30F同31F
後來的團友,反而好多拿到20幾行左右的相連機位,例如20A同20C。
起初以為自己操作不當,引致系統分開派位,但睇返團友操作方法,同自己一模一樣。

同樓主一樣,希望下次有機會坐到JAL,比較一下服務質素
亦希望有機會在未來坐到787客機
cktse 發表於 2013-4-16 12:41 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2013-4-15 11:45 PM 發表
因為旅行關係,也坐了樓主所乘坐的航班
第一次坐ANA,比起以往坐過的航空公司,有耳目一新的感覺

1. 上機後已經有PTV用,唔需要等到升空後,開始派餐時先有得玩
2. 起飛/降落時,通道/牆身上的TV會播出視像頭的影像,有點新鮮
3. 降落之前,比較遲才叫人帶安全帶
4. 比轉少有航空公司會在登機/離開機艙時播音樂。
登機的音樂好輕快,但離開機艙時的音樂,帶有紀念色彩,比較慢內沉,好令人有感覺.
5. 座位好闊落
5. 當安全帶指示燈亮起時,機艙人員也需返回座位
在其它航空,有些乘客見到有人員未返回座位,就"冒險"走出座位,好容易發生意外
個人欣嘗全日空的做法

不過,旅程中亦有少少插曲
1. 因為肚餓,想要多份飛機餐,服務員友善拒絕了,莫非全日空公司政策唔會派多份餐(通常都會肯比多份)?
2. 飛行中途,遇上氣流,安全帶指示燈著的聲音實在響得刺耳。
3. 日本回港時,旅行團也需要自行在櫃位或自助counter取機票。
本人2人同行,全團第一個去用自助counter取機票,劃出來的位居然係30F同31F
後來的團友,反而好多拿到20幾行左右的相連機位,例如20A同20C。
起初以為自己操作不當,引致系統分開派位,但睇返團友操作方法,同自己一模一樣。

同樓主一樣,希望下次有機會坐到JAL,比較一下服務質素
亦希望有機會在未來坐到787客機

回應下幾點先
1. 較新可以自選video暫停/播放既PTV已經可以做到, 基本上間間航空公司有interactive玩既PTV都已經得
2. 呢樣野又係已經有左一段時間, 印象中新777好似尾翼頂都有個鏡頭影住前方, 固有果d就係前輪(滑行時)/機肚望地(降落時)
3. 呢個比較危險, 唔係好事
4. JAL, 國泰都有BGM架喇, 其他大航空公司都應該有
5. 因人而異喇, 有次坐我隔離既外國男士pat pat貼墊個膝頭都已經貼前面張凳
6. 同國內航線無得比啦, 國內d人降落緊都仲排隊去廁所, d crew都唔可以點

1. 一人一份餐好正常丫
2. 你聽到既應該係機長同crew既intercom既通知響號來
3. 而家鴨仔團好少一group拎哂飛再分發架喇, 一般都係自己到達集合處meet左領隊就自己去搞, 又或者而家好多鴨仔團都無領隊跟機, 咁當然要自己搞喇
媽屐停
superay 發表於 2013-4-16 22:11 | 顯示全部樓層

1. 較新可以自選video暫停/播放既PTV已經可以做到, 基本上間間航空公司有interactive玩既PTV都已經得
2. 呢樣野又係已經有左一段時間, 印象中新777好似尾翼頂都有個鏡頭影住前方, 固有果d就係前輪(滑行時)/機肚望地(降落時)
3. 呢個比較危險, 唔係好事
4. JAL, 國泰都有BGM架喇, 其他大航空公司都應該有
5. 因人而異喇, 有次坐我隔離既外國男士pat pat貼墊個膝頭都已經貼前面張凳
6. 同國內航線無得比啦, 國內d人降落緊都仲排隊去廁所, d crew都唔可以點

1. 一人一份餐好正常丫
2. 你聽到既應該係機長同crew既intercom既通知響號來
3. 而家鴨仔團好少一group拎哂飛再分發架喇, 一般都係自己到達集合處meet左領隊就自己去搞, 又或者而家好多鴨仔團都無領隊跟機, 咁當然要自己搞喇

謝謝回覆

1. 坐過唔同航空公司,即使係有自選功能的PTV也好,未去到安全帶指示燈熄滅,都係無得用,只能睇自動播放的航班資訊
特別係CX,啟動CCTV的時間特別長。
2. 飛機雖然有cam,但坐過CX同BR的777,都唔會播比乘客睇。
3. 國泰也有BGM?真的沒有聽到過。

1. 雖然規矩係一人一份餐,但好多航空公司,當全部人派完餐之後,若果有多,都好樂意比多份乘客,全日空的安排比較少有。
3. 個人其實喜歡自行去取票,因為覺得領隊拿到機票再劃位好煩。
只係唔明白,前少少拿票反而要在後排分開坐,仲要係F果行,後來的人反而係前排的連位。