hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] CZ3511,廣州至杭州(加香港至廣州行程) ...
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] CZ3511,廣州至杭州(加香港至廣州行程)

AL_29 發表於 2013-5-23 17:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

坐過都有10次8次飛機,今次係第一次寫flight report,多多指教

乘搭日期: 2013年5月17日

出發地: 廣州白雲國際機場
抵達地: 杭州蕭山國際機場
航班編號: CZ3511
機型:A320-200
飛機編號:B-6815
閘口:B222
坐位:41C
預定出發時間: 13:10
預定抵達時間: 15:15

先黎少少引子,講講香港至廣州機場一程,

原本考慮下既選擇坐大巴去到廣州轉地鐵/空港快線之類,因為比較平
可惜第一次去,為免時間上遇上麻煩...結果...

過埋關已經9:05,都係屈服俾$坐條掠水CRH

不過由於恐妨太趕既關係,結果坐早一班(D7170)入去餐卡食野(唔爭在俾人掠多少少)

紅荔村既腸粉+粥+百事,36人仔....
俾碟腸粉呃左,以為有3條牛肉腸其實得一條(另外一條係包生菜,一條係齋腸)
兩樣野都係典型紅荔村既味道...不過不失

由於減左速之過,去到已經係10:38,即刻衝去坐3號線

去到機場,大概11:20左右,尚算有充裕時間

樓主| AL_29 發表於 2013-5-23 17:32 | 顯示全部樓層
由於一早印左boarding pass,所以都唔使去counter check in,直接過關去gate就得

求其影幾張

國內航班係用B區登機口既

過閘用左5-8分鐘左右,去B222閘口
非常之近,行過去都係1分鐘左右
地頭蟲可能真係有著數

留意下左邊有個wifi zone,有USB插頭插蘇充電真係幾方便.
我又冇留意香港機場有冇此免費設施...次次去到都係去其他地方食野或者用NB上網

去到閘前大概12:00左右,見到冇機埋位
心諗唔通delay ,好在等左一陣就見到有架機泊入黎
今次為我服務既主角,B-6815,一部落地年幾多D既A320

約1235就放人上機

Safety Card

咁都要賣下廣告....WOW

睇完呢幅圖,我個腦浮起了"傻的嗎"3個字...

樓主| AL_29 發表於 2013-5-23 18:09 | 顯示全部樓層
由於揀左aisle seat,未有太多風景圖片,用文字搭夠
大概1310準時出閘,taxi左十幾分鐘,13:27起飛

先派餐飲,我request多杯結果俾人黑臉(不過都係自己衰既)

派餐,揀左乾炒牛河(另外有豬肉飯),牛河冇乜味,不過不失,麵包及榨菜冇comment
果4粒布冧酸既,食左兩粒放棄,係唯一一樣食唔晒既野

去到杭州泊埋gate 15:07,比想像中快
蕭山機場望落去都幾新淨

行李區

出左入境大堂既另一邊,近乎冇人...唔係前面有架KFC我以為係荒廢左...

最後坐佢出市區,架龍威既方盛避震出奇地爛
比起坐龍車行啟福道天橋更難受

第一次分享,歡迎討論

AVD1 發表於 2013-5-23 20:51 | 顯示全部樓層

有興趣想知今次樓主呢張由廣州飛杭州機票要幾銀,
因為話說而家 CX 周不時做 Fanfare, 以今個星期計飛杭州低見 HK $ 790 而已 (5/25 ~ 6/01) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AL_29 發表於 2013-5-23 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-5-23 20:51 發表
有興趣想知今次樓主呢張由廣州飛杭州機票要幾銀,
因為話說而家 CX 周不時做 Fanfare, 以今個星期計飛杭州低見 HK $ 790 而已 (5/25 ~ 6/01) ~

我係芒果網訂既
單程連稅港紙898...

其實貴左d...因為臨出發前兩日先訂
cruisesnet 發表於 2013-5-23 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_29 於 2013-5-23 21:51 發表

我係芒果網訂既
單程連稅港紙898...

其實貴左d...因為臨出發前兩日先訂

計埋車錢不如香港直飛(什至深圳飛)好過
 樓主| AL_29 發表於 2013-5-24 09:54 | 顯示全部樓層

原帖由 cruisesnet 於 2013-5-23 23:29 發表

計埋車錢不如香港直飛(什至深圳飛)好過

其實講到尾呢個單程貴左D原因如下

1. 冇大陸信用卡/戶口/支付寶,所以去唔到攜程網去哪兒果D網站訂平飛
我睇過佢地既價錢連埋稅都係平過芒果網少少
2. 唔想揀特別早機/夜機,所以會比較貴
3. 遲左訂飛之過,我係15/5先訂飛既,本來有諗過由深圳飛不過果刻已經冇晒平飛
最平已經係MU,HK$10XX 打死都唔坐)
結果俾我搵到白雲起飛$898,加上又想去下廣州個機場咪試下囉

其實上面AVD1巴打講過話CX FANSFARE 做緊$790
我禮拜2果日都入左去click黎睇,發覺$790來回連稅都已經要$1453
其實我回程幫襯另外一間,埋單來回條數都係貴過KA來回百幾蚊.
假如我一早冇猶疑book好飛既話(由深圳飛),分分鐘仲平過坐KA
syp 發表於 2013-5-24 10:35 | 顯示全部樓層
攜程網不是可接受香港信用卡嗎? 我一向在攜程網訂內地酒店/機票都是用香港信用卡。

另外內地機票係「打折制」是嗎, 如果早訂飛就可以訂到大啲折扣的飛, 遲訂就只剩返少折扣什至全價票了。
下一站係西營盤
 樓主| AL_29 發表於 2013-5-24 11:02 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2013-5-24 10:35 發表
攜程網不是可接受香港信用卡嗎? 我一向在攜程網訂內地酒店/機票都是用香港信用卡。

另外內地機票係「打折制」是嗎, 如果早訂飛就可以訂到大啲折扣的飛, 遲訂就只剩返少折扣什至全價票了。 ...

果日我試過好似係唔得既...唔通我揀錯左國內網站??

的確我買既係打折飛,去程好似6折定7折,回程3折
syp 發表於 2013-5-24 13:06 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_29 於 2013/5/24 11:02 發表

果日我試過好似係唔得既...唔通我揀錯左國內網站??

的確我買既係打折飛,去程好似6折定7折,回程3折

原來要收手續費 3%, 以前好似唔駛 ~~
下一站係西營盤