電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[相]另一款買少見少0既紅綠燈

看全部

引用: 原帖由 1005 於 2006-4-29 10:05 發表

兩款都有

不過二十三號去過就己經唔見晒

唉......0黎遲0左一步,影唔到盞燈0既「最後一面」
......

不過今次唔使問,又係俾0個間 Z 字頭集團0既紅綠
燈乘機「上位」啦......

Advertisement

回帖數目:104

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

引用: 原帖由 3AD172004 於 2006-4-21 21:57 發表

早排我搭701出旺角既時候見到o係上海街同弼街交界有盞『飛利普』牌既行人過路燈,但唔知而家仲有冇。

終於係頭先係旺角行街0個陣影0左佢。

第「一千零一」盞 Philips 行人過路燈。

少少更正。
今日我由旺角行路去美孚,途中經過長沙灣道同興華街交界時見到長沙灣道北行去美孚方向仲有一支『飛利普』牌既交通燈,不過係轉左燈,至於由『飛利普』牌變成Zelisko產品既交通燈,經觀察後證實係轉右燈先o岩既。

• 14# da370

其實長沙灣道同興華街交界,興華街西行方向仲有一支『飛利普』牌既交通燈

• 15# B12

個人較喜歡另一款買少見少的紅綠燈,個形有啲似futurit加teletec,燈係燈膽但面造到似led咁一粒粒,

好似響山東街同西洋菜街交界位,可惜我又無相,唔知咁多位有冇果隻燈嘅相?

引用: 原帖由 B12 於 2006-5-1 10:06 發表

個人較喜歡另一款買少見少的紅綠燈,個形有啲似futurit加teletec,燈係燈膽但面造到似led咁一粒粒,

好似響山東街同西洋菜街交界位,可惜我又無相,唔知咁多位有冇果隻燈嘅相?

唔係好明,你係指第二代 TeleTech 定係 AWA?
  • 17# B12

引用: 原帖由 nwfb1601 於 2006-5-1 10:17 發表

唔係好明,你係指第二代 TeleTech 定係 AWA?
oh yes....AWA
forgot the name of it

引用: 原帖由 B12 於 2006-5-1 14:20 發表

oh yes....AWA
forgot the name of it

,香港竟然第二盞「最後之 AWA」?

睇0黎我又可以走去影佢0既「最後的風釆」。

不過講開又講,我真係好鐘意 Philips 同 TeleTech;尤其是第
一代0既 TeleTech,因為我好鐘意佢0既門較同弧形燈罩。
  • 19# B12

引用: 原帖由 nwfb1601 於 2006-5-1 17:39 發表

,香港竟然第二盞「最後之 AWA」?

睇0黎我又可以走去影佢0既「最後的風釆」。 http:/ ...

菲利普都曾出過teletec形ge 紅綠燈.
最大分別係公仔ge 手手腳腳係離開個body,好似分屍咁
紅磡家維邨曾有四盞,可惜全數響三年前拆除

引用: 原帖由 B12 於 2006-5-1 17:49 發表

菲利普都曾出過teletec形ge 紅綠燈.
最大分別係公仔ge 手手腳腳係離開個body,好似分屍咁
紅磡家維邨曾有四盞,可惜全數響三年前拆除

哈哈......呢隻我都見過,好似係最早期0既 85 年款
0黎......

不過我就唔明點解Philips 0既門咁鬼易開,搞到最
後好多 Philips 燈都要「痴」封箱膠紙係門邊。

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路