hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 地鐵藍圖1967(1): 摘要 ‧ 荃灣至葵涌
開啟左側

地鐵藍圖1967(1): 摘要 ‧ 荃灣至葵涌

Dennis34 發表於 2014-12-22 21:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

見有師兄為大家分享有關馬鐵嘅歷史資料,趁地鐵系統投入服務35年,
係時候分享1967年發表嘅《香港集體運輸研究》部份資料。
該研究係由當時工務局委託英國Freeman, Fox, Wilbur Smith and Associates進行,
整份報告內容多達200多頁,有研究各種交通工具同各國嘅地鐵,
更含有整個建議系統各站嘅詳細資料,故只在此分享開頭嘅摘要,
同將會分多次,將整個建議系統各站資料貼出討論。

以下內容係小弟喺數年前,於理大借閱該報告時所拍攝,畫質一般,望請見諒。

研究範圍由1965年嘅人口收入,以致交通模式都包括在內,再以當時預測到1986年嘅數據,
制定一個地鐵路線嘅藍圖。雖然有一部份計劃與最終出現嘅路線有一定出入,
但報告中嘅建議路線系統,卻為現時嘅鐵路系統定下規劃上嘅基礎。

摘要有3頁,主要以數據為主:

值得留意簡要報告當中,有一部份到1986年嘅數據預測,因為其後整個香港嘅發展﹑地區經濟發展以致政局,
都係在預測之外,而與後來有一定出入。如人口達六百八十多萬嘅預測,卻因為往後內地政局變化,
同後來香港政府喺1980年取消”抵壘政策”,人口增長未如預期。

正因如此,後來英國顧問都有喺報告發表後嘅一年到70年代,發表多入份補充報告,再修訂整個建議計劃。
政府亦因情況而改變計劃,未有如建議於1970年起,按多個階段動工,
當中”沙田線”更多次改動,變成現時動工中嘅”沙中線”之中其中一部份。

今次首先在此貼出”荃灣線”由荃灣至葵涌(葵興)最初嘅規劃,
而此路段規劃更係整條線之中,與最終出現嘅系統有最大出入嘅其中一段:

荃灣至貨港走線由沙咀道地底起,經現時大窩口邨石頭街一帶,
設分支供列車出入葵涌車廠,主線繼續經橫龍仔新區(後稱葵涌邨)南端,
再喺”伍少梅學校”地底轉彎向南方,出隧道駛到架空路段到葵涌站(葵興)。

荃灣站設於沙咀道中,位於現時荃灣大會堂與沙咀道之間,採用島式月台設計。
當時建議設直接通道到附近巴士總站,供乘客轉巴士出入新界西北一帶,但未有提及轉乘站實際位置。

大窩口站至貨港站則一律為側式月台,其中大窩口站更建議設巴士彎,
供乘客轉乘來往青衣島嘅巴士線。

按1967年出版嘅地圖同其他資料,政府係有建議興建一條荃灣至青衣嘅大鐵橋,
荃灣入口正好喺德士古道未端,與今日嘅"青荃橋"(俗稱北橋)相當接近,
但大鐵橋走線卻非同"青荃橋"相同,而係走線彎曲,
中段向未填海連陸嘅牙鷹洲(即灝景灣)轉彎,再經牙鷹洲同避風塘,
到達青衣島北出口(即長發邨一帶)。
故大窩口站設巴士彎嘅建議,有可能正係基於大鐵橋嘅計劃而提出。

(此計劃後來未採納,至1974年青衣大橋(俗稱南橋)落成,青衣至有連接島外嘅道路,
但並非真正為開發青衣作住宅區而建,係當時喺島上新落腳嘅工業機構為方便運作,
合資與政府合作興建,當中包括中電與半島石油合資嘅半島電力公司,
即青衣發電廠嘅業主,大橋初期更係限制道路,車輛要憑證通行。)

葵涌站亦有設附屬於地鐵站嘅巴士總站,與今日嘅葵興站相似,但未提及有上蓋物業。

假如當時嘅計劃最終被採納,唔只影響到乘客嘅交通選擇,相信影響最大係整個荃灣市區嘅規劃發展。
如以此計劃,現今市中心北部,即西樓角到青山公路以北一帶地段,相信唔會出現現時嘅繁華,
即使後來有類似南豐中心同荃錦中心嘅發展,都未必成為黃金地段。

反而沙咀道一帶,有可能比現時更擁擠,市中心舊區重新發展嘅時間更可能提早係70年代尾出現,
而現實中嘅西樓角因興建地鐵,在70年代尾整個地段被強制收回嘅情況
(當時該處大廈樓齡普遍都只不過二十年左右),反而變成喺沙咀道至楊屋道之間一帶出現,
區內面貌必然與現在有如兩個世界,甚至難以想像。

加映:1960年代中嘅下葵涌新填海及平整區,即現時嘅葵興葵芳同大連排一帶,
仍是一片荒蕪,各位又認到幾多現今道路同建築物所在之處?

2019年3月27日更新
請按此觀看下篇

即將推出
4月一期會介紹1967年時將會開發嘅新市鎮原來土地規劃,與鐵路走線嘅關係。
有興趣嘅板友請繼續留意本板,多謝觀看。

評分

參與人數 17aPower +214 HugeC +16 收起 理由
admin + 200 hkitalk.net facebook專頁推介
mckhgc + 1 + 1 資料豐富,賜酒
tonyng + 1 + 1 精彩
cyrcheung + 1 + 1 非常感激的珍貴資料。
3asv6 + 1 + 1 好精彩,0甘多A/I-power都要比你! ...
bombardier + 1 + 1 感謝分享
s3n370 + 1 + 1 謝分享
ArnoldC + 1 + 1 珍貴資料
tuen + 1 very nice
S3BL100 + 1 + 1 精彩分享
K仔 + 1 + 1 寶貴資料
mrcwfa + 1 感謝分享
Hongkonger + 1 + 1 成功拋磚引玉,感謝鉅細無遺的分享。 ...
hokachung + 1 + 1 又一強帖
avbwu42 + 1 + 1 nice
eternalflame + 1 + 1 珍貴資料
NERC450 + 1 + 1 NICE SOURCES

查看全部評分

九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
andy92 發表於 2014-12-22 22:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Dennis34 於 2014-12-22 21:33 發表
荃灣站設於沙咀道中,位於現時荃灣大會堂與沙咀道之間,採用島式月台設計。
當時建議附近設巴士轉乘站,供乘客轉巴士出入新界西北一帶,但未有提及轉乘站實際位置。

轉乘站應該係荃灣碼頭巴總
hkaiw 發表於 2014-12-22 23:20 | 顯示全部樓層
第1張相片的農地應該是後來的大連排工業區,而第2張相片有點像是現時葵興站附近。
喵...
lrv1092 發表於 2014-12-23 03:47 | 顯示全部樓層

啊! 點解依家d鐵路研究報告同當年既報告質素差咁遠?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
tracytracy1998 + 1 + 1 agree

查看全部評分

dcyw 發表於 2014-12-23 10:18 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

第一幅相片:
農地約為現時的華達工業中心。

第二幅相片:
下方橫亙的是現時的大連排連,三條與大連排道垂直相連的,由左起分別是現時的嘉定路、嘉慶路及葵定路。
K仔 發表於 2014-12-23 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 lrv1092 於 2014-12-23 03:47 發表
啊! 點解依家d鐵路研究報告同當年既報告質素差咁遠?

現時公眾睇到嘅只係「鐵路發展策略」和相關研究的「行政概覽」,唔係內部真正嘅完整報告,自然不及以前研究的數百頁完整報告詳盡。
mak5052 發表於 2014-12-23 14:27 | 顯示全部樓層

這東西在中央圖書館看過,但就有個問題:當年建議大多數車站採用側式月台設計,難道當年諗住好似日本同期的地鐵(如東京東西線)咁,如非下穿建築物、山、海,不論站定隧道,全部明挖?以此文為例,即係成條沙咀道挖開起地鐵?
hkaiw 發表於 2014-12-23 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-12-23 14:27 發表
這東西在中央圖書館看過,但就有個問題:當年建議大多數車站採用側式月台設計,難道當年諗住好似日本同期的地鐵(如東京東西線)咁,如非下穿建築物、山、海,不論站定隧道,全部明挖?以此文為例,即係成條沙咀道挖開起地鐵? ...

會否因為地質問題及不想用較麻煩的壓縮空氣挖掘?另外定線方面,灣仔一段是在駱克道地底,會否因為減少對電車服務的影響?因為如上環站是在街市南面,而西灣河站更在木屋區。
喵...
dcyw 發表於 2014-12-23 15:45 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-12-23 14:27 發表
這東西在中央圖書館看過,但就有個問題:當年建議大多數車站採用側式月台設計,難道當年諗住好似日本同期的地鐵(如東京東西線)咁,如非下穿建築物、山、海,不論站定隧道,全部明挖?以此文為例,即係成條沙咀道挖開起地鐵? ...

其實這不大奇怪,或許是技術或成本上的考慮,正如修正早期系統在街道下的多半都是明挖興建的。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
qualcomm + 1 + 1 good informaqtion

查看全部評分

樓主| Dennis34 發表於 2014-12-23 19:34 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

正是如此,根據報告第六章<<建議系統>>,成本確實係考慮原因

報告建議整個系統約八成路段都係置於地底,原因為避免花巨費拆卸建築物。
而要避開行車天橋同出現複雜嘅交匯亦係另一考慮,以免影響環境。

第九章<<設計與建造>>亦有指路段置於地底並用明挖興建為主,
成本同技術都係原因,而且報告中嘅預計成本都係以採用最低成本方法作假設。
值得留意係,如果在部份地區因使用土地同道路作施工,
所引致給予受影響人嘅津貼,甚至被人申索所致嘅成本特別高,
比明挖更貴嘅鑽鑿隧道法有可能要採用。

九巴AVG=B9之中嘅"病毒"