hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] 2015 Easter Flight
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] 2015 Easter Flight

HUgo8370 發表於 2015-4-27 22:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟就復活節假期返咗香港幾日,今次就選擇咗Finnair

Outbound trip
Date 31/3
Flight AY938
Manchester International Airport (MAN) ->  Helsinki-Vantaa Airport (HEL)
Gate: 22
Seat 23A
Scheduled Depart: 1750 (GMT+1)
Actual Depart: 1810(GMT+1) (20 mins late)
Plane: Embraer ERJ190 (Finnair livery)
Operater: Flybe
話說今次係小弟第一次坐Finnair,亦都係第一次坐Embraer啲飛機。

部機俾我想像中有啲細部所以遇到氣流就好chok

上到機,都算滿。2+2seating,坐感幾好
Legroom算OK,睇落好闊

Safety Card

View from the back

今程飛機最唔滿意啲地方就係成程機只得一杯提子汁大佬,要飛3個鐘咖,俾塊餅嚟食吓好喎

話咁快就到咗赫爾辛基,個機埸就得一層,唔使再過安檢至於點解,有冇ching幫我解答下
Schedule arrival time: 2230 (GMT+3)
Actual arrival time: 2245(GMT+3) (15 mins late)
Gate 34

Connected Flight
Flight AY69
Helsinki-Vantaa Airport (HEL) ->Hong Kong International Airport (HKG)
Gate: 36
Seat 53A
Scheduled Depart: 2340 (GMT+3)
Actual Depart: 2340(GMT+3) (On time)
Plane: Airbus A340-400
Operater: Finnair
窗外已是深夜

Safety Card

Interior

2-4-2呢一個layout唔錯,可惜買少見少

Dinner: Curry Chicken Rice

之後訓咗,冇再影相但係個AVOD冇乜野睇同埋好舊,而且連USB充電port都冇两個人被迫share一個110V三腳頭,希望A350會好啲
Breakfast

Flight Path

And landing

落咗機之後先發現冇影過部343
Scheduled Arrival Time: 1430 (+1) (GMT+8)
Actual Arrival Time: 1505 (+1) (GMT+8)

遲啲po埋個return trip出嚟

okt05032 發表於 2015-4-28 00:39 | 顯示全部樓層
版主,你打錯字,應該係A340-300,唔係A340-600
(P.S:Finnair 嘅343係咪全球最後一批既343?)

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
HUgo8370 + 1 Thanks

查看全部評分

S3BL417 發表於 2015-4-28 21:11 | 顯示全部樓層
樓主既然係 Helsinki 都無出境,就緊係唔使再做安檢啦
 樓主| HUgo8370 發表於 2015-4-28 22:57 | 顯示全部樓層

咁假就放完啦又係時候返去啦

幾時轉咗咖?!記得以前都係Gate 33-80叫你去坐transit,乜而家改咗40-80先可以去坐

趁部機未到,影下其彵機先

Return trip
Date 19/4
Flight AY70
Hong Kong International Airport (HKG) ->  Helsinki-Vantaa Airport (HEL)
Gate: 36
Seat: 54A
Scheduled Depart: 0025 (GMT+8)
Actual Depart: 0122(GMT+8) (57 mins late)
Plane: Airbus A340-300 (Finnair Unikko
livery)

Operater: Finnair

到咗12點咖機都未見人,都知會delay,點知一del就del咗差唔多成個鐘

上到機,都係一個好舊啲AVOD

Finnair fleet list

And Airbus A350 介紹

(A350將於下年2月取代A340飛香港)唔知有冇機會坐呢?
Helsinki-Vantaa Airport layout

Cabin

Dinner

And breakfast

And landing

Business Class (Chance not mine)

Another A340 at Helsinki

Schedule arrival time: 0610 (GMT+3)
Actual arrival time: 0647(GMT+3) (37 mins late)
Gate 33

原帖由 S3BL417 於 2015-4-28 13:11 發表
樓主既然係 Helsinki 都無出境,就緊係唔使再做安檢啦

今次係要過安檢啲(縱使冇出境)

Connected Flight
Date 19/4
Flight AY933
Helsinki-Vantaa Airport (HEL) -> Manchester International Airport (MAN)
Gate: 32
Seat: 3A
Scheduled Depart: 0825(GMT+3)
Actual Depart: 0825(GMT+3)
Plane: Embraer ERJ 190 (Finnair
livery)

Operater: Flybe

今次我就無乜點影相,因為都坐得幾前

其實飛歐洲啲Econ同Business有乜分别我真係唔多知,坐啲位係一樣啲可能有啲分别就係多一塊布隔住囉

Up in the sky
仲有,野食係冇啲,要自己order, 其實都唔平

Schedule arrival time: 0925 (GMT+1)
Actual arrival time: 0900 (On runway)(GMT+1)
Gate 22

今次可能係我最後一次坐A340,假期中睇到Finnair已經排咗期用350取代佢地,唔知佢地仲有幾耐名命呢
Finnair其實都係貪佢快,服務一般般啦AVOD唔夠多選擇係弱點,同埋佢地好似成日sell佢地啲免稅商品,一本on flight shopping都唔夠,仲有一本per-order shopping
Thanks for reading
cn2661_2d32 發表於 2015-4-29 20:52 | 顯示全部樓層
AY原來縮左水?
MAN-HEL我2011年坐過, 當年有個雞肉卷包食, 仲幾好食
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
cheungtszfung 發表於 2015-4-29 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 HUgo8370 於 2015-4-28 22:57 發表
咁假就放完啦又係時候返去啦
http://i1319.photobucket.com/albums/t674/Kelvin8370/2015%20 ...

位的確係一樣無分別,分別主要係個餐、優先boarding同3座位中間個位會空左(2座位都會空1個)

ckckck 發表於 2015-4-30 02:03 | 顯示全部樓層

乘坐由申根國(包括英國)起飛班機的乘客, 係HEL轉機唔需要過安檢。
而HEL機場其實唔止得一層, Gate 37 a-d係落左一層(比乘客上車出outerbay), 而該位置有個細gallery。

另外講埋: 如果由3x號閘口行過去2x - 1x號閘口, 中間要過border control
如果拎BC過一過閘機就可以, 而2x - 1x號閘口個邊的鋪頭同食肆會比long-haul area多。

AY亦唔係唯一一間提供預購duty free的航空公司, 最少QR都有呢項服務。
不過AY要落力sell duty free都唔難理解, 望下佢上年份Financials Statements就明。
至於MAN-HEL個程畢竟係Flybe Nordic飛, 無CUT飲品都偷笑。

AY批343 cabin內裝已經見到疲態, 試過坐落去椅背自動推後, 然後AVOD remote controller卡死拉唔出黎。
但AY飛HKG-MAN時間靚仔, 飛行時間短(接近可媲美直航), 對某d乘客黎講AY69/70用香港crew方便溝通。
最重要係:AY某特定時段的票價特平。

今年Spring break返香港, 來回機票折合返港紙先HKD4800左右, 比CX直航平足一半。
呢個價, 我真係完全無投訴。
 樓主| HUgo8370 發表於 2015-4-30 18:01 | 顯示全部樓層
原帖由 ckckck 於 2015-4-29 18:03 發表
但AY飛HKG-MAN時間靚仔, 飛行時間短(接近可媲美直航)

我好清楚,就拎下一程嚟比較,坐EK,2105MAN ->0715DXB1005->2200HKG真係round the clock同AY啲時間無得比
原帖由 ckckck 於 2015-4-29 18:03 發表
今年Spring break返香港, 來回機票折合返港紙先HKD4800左右, 比CX直航平足一半。
呢個價, 我真係完全無投訴
Yeah me too, my price is about 6000 for a return, so I don't complain that much as the price has reflected the service

alan2011super3 發表於 2015-5-6 02:05 | 顯示全部樓層
如果暑假來回用學生票就KL/AF集團最抵(平+可2個23kg)
但其他假期係咪真的如樓主坐AY較抵?
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
ckckck 發表於 2015-5-11 04:48 | 顯示全部樓層

原帖由 alan2011super3 於 2015-5-6 02:05 發表
如果暑假來回用學生票就KL/AF集團最抵(平+可2個23kg)
但其他假期係咪真的如樓主坐AY較抵?
視乎行李有幾多, 23KG x 2我自己就用唔盡/用唔著。

來回HKG-MAN一年期任改學生票,
我自己quote開最平通常都係EK (Checked baggage allowance: 38KG),
最平我試過HKD9010有交易。

至於一般來回機票, 有時TK、LH同LX會比EK / AY更平,
都係要自己四圍格下價。