hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [REPORT] BR178, 77W, 桃園- 關西, 皇璽桂冠艙
開啟左側

[飛行報告] [REPORT] BR178, 77W, 桃園- 關西, 皇璽桂冠艙

barca_399 發表於 2015-8-5 16:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

乘搭日期: 2014年9月14日
出發地: 桃園國際機場
抵達地: 關西國際機場
航班編號: BR178
機型: 777-35E(ER)
飛機編號:B-16709
閘口: D2
坐位: 5A
預定出發時間: 09:45
預定抵達時間: 13:25
實際出發時間: 09:50
實際抵達時間: 13:22

去年用里數換機票去日本,想試一試長榮 77W皇璽桂冠艙,

適逢當時BR TPE-KIX 加3 Weekly flights, 並且係用77W 執飛,

於是我就選擇此航班前往日本.

當日J CLASS 只有3人(包括我) ,

走入飛機後FA 就充滿笑容咁帶我去坐位,
我各FA 叫左杯水(Welcome drink)之後就去左影PEY 及 EY 艙,

返回坐位影下各設備後, 飛機準時Push back.

起飛後,
FA 先將客艙所有窗戶關上,
之後逐一為每位客人點餐,
可能只有日/西式選擇,
所有食物係一個TRAY 上.
唔係好似香港線咁將Main course 推出黎俾客選擇.

用餐後,
我點左一杯COFFEE,
其實我唔係太鐘意飲咖啡,
不過我對支”棒棒糖”有興趣所以先叫COFFEE.

之後,我就去後半段J CLASS 客艙影相(後半段冇人坐加上冇關窗).
當我返回坐位後,FA 埋黎問我皇璽桂冠艙服務如何,
佢話係最近大阪線先有皇璽桂冠艙,所以想聽聽意見,
我話服務比得上其他大公司,而我亦都係因為皇璽桂冠艙而搭呢班機.
同FA傾幾分鐘, 之後佢就送POST CARD 俾我.

到達後,每位FA 都面帶笑容歡送每一位客人

試過長榮77W皇璽桂冠艙及747桂冠艙後,我覺得長榮服務質素真係好好,
可以睇到, 長榮並唔係只依靠無咀貓既名氣發展~
在服務上亦越來越進步.

FA服務態度固然係好,在食物, 餐具, 器皿等等細節都做得好好,
好有自己特色,長此保持落去,
相信不久將來在權威機構既排名應該會相當好既成績.

完~~~
謝謝觀看~

AVD1 發表於 2015-8-6 14:28 | 顯示全部樓層
其實 BR 服務一向都係唔錯,
又或者應該咁講,近年台灣兩間航空公司都有進步 - 無論係 CI 定 BR。

三年前飛 TPE 坐 BR 經濟艙,
個個空姐最小都笑笑口望住班客,
好過坐 CX 班空姐木口木面*。

*我承認 CX 坐長程服務好得多。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
GR614 發表於 2015-8-6 23:39 | 顯示全部樓層
我記得舊年呢班機Y位香港都有做promote ,唔知J 位又點賣?
セブンアイランド大漁
eric278 發表於 2015-8-11 14:20 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-8-6 14:28 發表
其實 BR 服務一向都係唔錯,
又或者應該咁講,近年台灣兩間航空公司都有進步 - 無論係 CI 定 BR。

三年前飛 TPE 坐 BR 經濟艙,
個個空姐最小都笑笑口望住班客,
好過坐 CX 班空姐木口木面*。

*我承認 CX 坐長程服務好得多。 ...

聽說,長榮是很有台灣味的航空公司。

據長榮集團創辦人張榮發提及:

我曾經聽過一個故事,一個離開台灣多年的人,終於決定返鄉,他搭的是長榮航空,
當飛機要降落在桃園機場前,客艙裡播放長榮交響樂團演奏的「望春風」,
他突然掉下眼淚,尤其聽到旁白「稻香使你想起母親孕育你的香味」時,他更是痛哭失聲。

Ref: http://travel.taichung.gov.tw/zh ... BD%E8%A3%81-?page=3
還看香港公交
pd7560 發表於 2015-8-12 04:59 | 顯示全部樓層
皇璽桂冠艙我都坐過兩次,仲有長榮小老闆k董係會駕駛B777-300ER,每月都會執飛,有緣會坐到架,新kitty星空機就係由佢擔任首航機長。仲有pey豪華經濟艙係長榮首創第四艙等長榮客艙,92年已經出現喺B747-400,現稱菁英艙