hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴213X線開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴213X線開辦消息

leungky0528 發表於 2016-2-10 22:54 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-2-10 22:22
若果順天客發現到佢存在, 分分鐘有人從26過檔.

[快過首相]

論後無來者,或者要睇下208生死如何
gu9434@24 發表於 2016-2-10 23:28 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2016-2-10 20:54
點解唔係 224X 全日、13X 縮落中秀、213X 入寶達巴總?

如果九巴真係想224X全日既

應該係24 兜入去果陣做
沒做 唔緊要 上得itake既都知28B/224X重組原本係一齊做
但到而家 28B就入左去 224X就因其他原因Hold著..

好老實 而家真係唔對224x全日有咩大期望

hugo85x 發表於 2016-2-10 23:35 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-2-10 23:44 | 顯示全部樓層

emm...

13X唔會系唯一一條受影響的路線囉,28會系另一條...
eric278 發表於 2016-2-11 00:07 | 顯示全部樓層

[快過首相]

個人認為未必。

往返油塘至長沙灣(經安達邨/全條安秀道)的新線,全程里數長達21公里
(2015年1月的《安達臣道公共房屋發展計劃公共運輸服務的建議安排》中官方諮詢文件有提及)
收費隨時可能貴過213X。

還看香港公交
3ASV174 發表於 2016-2-11 00:41 | 顯示全部樓層

[快過首相]

老實講,
順天出發我真係唔覺得佢會快過 26,除非你話去尖東就無得好講,但如果東九龍走廊塞車,安泰落順天搭 26 分分鐘仲快。

不過更大對比係 27 Vs 213D,
非繁半個鐘一班仲大咬到 $7.8,10 分鐘一班 27 先收 $4.9,我覺得有人會搭 27 轉 lift 上去就真。
如要討論,請先自貼差餉單一次
lwb701 發表於 2016-2-11 10:46 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2016-2-10 14:12
兜左啟麗既,入啟德隧道又耐左
未必啱安達臣總站客心水

13X 非繁唔入啟德麗晶,似乎會唔夠客bo。
呢家夜晚出尖咀開25分鐘一班都係得10幾20個人,仲要有堆人係山上搭去麗晶落車果隻。
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
ccchhhuuunnn 發表於 2016-2-11 11:05 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2016-2-11 10:46
呢家夜晚出尖咀開25分鐘一班都係得10幾20個人,仲要有堆人係山 ...

夜晚出尖沙咀梗係人少, 揾黎講...

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 10 揾黎講

查看全部評分

neoplan720p 發表於 2016-2-11 11:10 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2016-2-11 10:46
呢家夜晚出尖咀開25分鐘一班都係得10幾20個人,仲要有堆人係山 ...

一、基本上唔少線夜晚出市區都無乜客架啦,例如960去港島、788去中環。咁係咪代表佢唔夠客,所以要兜多啲地方?

二、兜得多地方,唔一定代表會多啲客。兜得多,車程變慢,頭站嘅客隨時會被趕走。好似13X咁,其實秀茂坪住左咁多人,加埋樂華,真係會唔夠客?我唔咁認為。只不過,佢相對1A較疏,而且佢非繁仲要兜入啟麗,所以特快效果無咁明顯之下,可能有啲人寧願坐1A都未定。

不過,總體黎講,我唔認為13X同將來嘅213X咁樣分流法,係一個好好嘅做法,不過當初老九為左唔駛招標,所以就用左13X名義去分拆條213X出黎,跳左招標呢個過程。

首先,不論係13X定213X,都唔應該入啟麗。以前就話224X全日唔夠客啫,而家多左啟晴德朗,非繁20分一架,回車唔太慢,就算非繁有啲時間要蝕,都唔會蝕得甘。

其次,寶達其實唔應該用13X / 213X 黎做。寶達應該做尾站,然後類似過山版嘅98P擴展去全日咁做。(不過呢到就唔深作討論啦,始終一講到將軍澳,我諗講100頁都唔會講得完。但我覺得98D、296D其實係有重組嘅空間,特別係九巴因為290入左調景嶺嘅版圖之後……)

第三,講遠少少,某程度上,215X係做得太多客,其實係應該要分返啲客俾其他線。

東九龍去尖咀,我認為咁樣會好啲:
-219X 非繁延長去廣田(暫且唔理泊位問題),取代14X;14X只係繁時服務。(拉長去廣田,只係因為想做埋高俊苑)
-215X 縮去平田,調整班次,依舊經觀市
-216X 廣田,經藍田山、秀明道、樂華,九龍區路線跟現13X / 98D。
-213X 上秀 -> 曉光街 -> 和樂邨 -> 觀市,九龍區路線跟現13X / 98D。(到時觀市可以叫兩飛去尖咀,不過215X就先尖東,而213X就先佐敦)(同時,1A都要分啲車俾呢條線,最好就係襯呢個時候分多幾架車落1仔,1A應該相應減下班。到時候,和樂有快車去尖咀,而尖咀 <-> 太子道西呢段有條密過而家嘅平價1仔坐,唔駛咁慘捱坐1A。唔好話巴士公司賺少左,尖咀 <-> 太子道西呢段要人俾7蚊,絕對係離譜兼賤格。)
-220X 安達臣 -> 寶達 -> 尖咀循環,類似而家219X / 224X。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Nicolae216 發表於 2016-2-11 11:10 | 顯示全部樓層

樂華變左有3條線出尖咀....
理論上213X會快過28, 但依家7咸道南個港鐵工程位...都係死...咪停曲街.