hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度東區巴士路線計劃

FBI2 發表於 2016-2-16 09:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.td.gov.hk/filemanager ... 017%20edc%20rpp.pdf

城巴方面,除咗重組之外,亦都有開貴價新線:
城巴加開NA11,跟A11走線開來回程各一班,機場開0110,北角開0450。收費$52。
41A固定走線,寶馬山班次取消。
678加至八班。
開新兩味線962E來往掃管笏同太古/鰂角涌。
新巴方面,18X再特快化。
18X延長至小西灣,飛走英皇道,改行全段東區走廊,中間只停太古城同筲箕總站。
23同23B重組,23減班配合23B全部班次拉去蒲飛路,23B改行怡和街,唔再行禮頓道。
82M富欣班次取消,加密至15~40分鐘一班。
682A同P加泥涌特班,682B柴灣方向不經愉田苑及第一城,682B最終建議為全日服務,並於非繁忙時間途經第一城(現時走線)。
694不經環翠道,改為來回程同樣走柴灣道。

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
asv2 發表於 2016-2-16 09:34 | 顯示全部樓層

絕大部分都係其他出現過就不贅

18X 改動幾有趣
小西灣<>筲箕灣總站<>太古城圈<>中西環

取消停中環灣仔似係接受18x 輔助唔到 720 既現實
但係好似 606X 咁掂一掂筲箕灣就可以將 720/A 當日抽出嚟既資源轉去柴小?
limited 發表於 2016-2-16 09:47 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2016-2-16 09:34

18X 改動幾有趣
18X 仍會停干諾道中永隆銀行大廈(西行)及入境大樓(東行)

新巴明顯想留條18X第日行中環灣仔繞道
呢次實驗試筲總同太古城接唔接受俾貴$1.5但快過720出中環
(相反方向俾貴$0.5但快過720到太古城同筲總)
太古城15分鐘特快小西灣$4.4 星期六日都執到客

fp8329 發表於 2016-2-16 10:00 | 顯示全部樓層

另82M取消由富欣花園開出的特別班次
IG: tigertalktransport
nwfb1001 發表於 2016-2-16 10:05 | 顯示全部樓層
limited 發表於 2016-2-16 09:47
18X 仍會停干諾道中永隆銀行大廈(西行)及入境大樓(東行)

新巴明顯想留條18X第日行中環灣仔繞道
呢次實驗試筲總同太古城接唔接受俾貴$1.5但快過720出中環
(相反方向俾貴$0.5但快過720到太古城同筲總)
太古城15分鐘特快小西灣$4.4 星期六日都執到客

究竟新巴諗緊咩? 新18X西環返小西灣仲要貴A12 $1;灣仔返東區貴過720同788 (定係預告城巴加價,788加到$7?)
太古城$4.4返小西灣咪即係同82X互搶
kenf 發表於 2016-2-16 10:09 | 顯示全部樓層
如果18X小西灣去筲箕灣、太古城有分段收費,82X死得。

不過$9.00有太古城特快,可能有唔少人肯俾。
neoplan720p 發表於 2016-2-16 10:14 | 顯示全部樓層

呢間公司真係屎忽諗野。

18X做緊乜?就係寧願蝕錢,都要搶錢,為啖氣,唔肯取消,還車俾更有需要嘅線。

佢咁改完,小西灣 / 柴灣 <-> 西環,本身客就唔多,再者788 <-> 電車 / 5B 都仲快過你,我點解要等你20分一班嘅18X?

但18X咁改完,其實係搶緊720嘅客。
筲總、太古城 -> 中環;
入境處 -> 太古城、筲總

而家720已經受塞車影響,再加上新巴做得越黎越頹,班次已經唔密,行車時間又唔吸引,
你即係等人唔耐煩,俾8蚊坐18X,咁每個乘客就可以收多$1.5。

你間公司會唔會太賤格?

太古城居民表示:收皮啦,我地唔歡迎18X入城喎!
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
asv2 發表於 2016-2-16 10:20 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2016-2-16 10:05
究竟新巴諗緊咩? 新18X西環返小西灣仲要貴A12 $1;灣仔返東區貴過720同788 (定係預告城巴加價,788加到$7? ...

1. 貴一蚊,但唔駛北角起站站停喎
唔好忘記A12回程真係可以幾乎個個站都有客落車

2.康山同太古城圈其實幾獨立,又唔存在同 82X 互搶

其實定線上,建議既18X有唔少可取之處
但我最不爽既係當日夾硬撬走筲箕灣至太古城既資源玩殘左 720
最後居然又係送返D車返去柴小

要支持新 18X?
還原返 720/A,新 18X 改抽 8P/82 咪支持囉

RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-16 10:27 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2016-2-16 10:05
究竟新巴諗緊咩? 新18X西環返小西灣仲要貴A12 $1;灣仔返東區貴過720同788 (定係預告城巴加價,788加到$7? ...

82X 停康怡 ga wo
應該唔會互搶到
反青沙撐獅隧
LP1200 發表於 2016-2-16 10:28 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2016-2-16 09:34

18X 改動幾有趣

留意新18X係太古城直出中環
姐係當年搵完北角18/18P笨開18X之後
而家就可以拍PP走人

Lovey Dovey