hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] KA380/381 HKG <-> FUK
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] KA380/381 HKG <-> FUK

FS7418 發表於 2016-6-10 21:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今次係小弟第一次寫flight report,圖唔多,請各位多多見諒。

小弟襯完左考試有啲時間就決定同朋友去九州打個轉
上年去九州坐過CX510/511,但經臺北太浪費時間,所以之後打死都唔再揀個班機,於是就揀同系既KA30/381

Flight No: KA380
Flight Model: Airbus A330-300
Reg: B-HLL
Date: 29/5/2016
STD: HKT 1115
ATD: HKT 1126
STA: JST 1540
ATA: JST 1526

因為小弟預先用因航app check in,去到機場只需要去自助寄艙counter自己寄件行李就可以
可能新設施,港龍既職員都好熱心教人點用個系統check in,雖然跟足指示其實好簡單
但過海關等左一段時間同食早餐食太耐結果final call先到boarding gate

部機係用緊國泰隻hardshell櫈,除左唔會影響到後面個人之外,無咩好處,特別係座感奇差,同坐ATENU Vego S無咩分別
個IFE一上機就壞左,結果要搵空姐同我reboot一次先正常返

leg room尚可接受,即使之後冼落少少坐都唔覺太迫,

但班機載客率認真麻麻,經濟艙得大約4成入座率,而且日本人佔唔少

估唔到經濟艙都會有menu派

我既選擇係魚餐,味道唔差,比較令我surprise係個餐包個素麵頭盤
之後問空姐攞盒啤牌既時候,可能佢聽唔清楚,結果俾左盒雞飯我
雞飯個味道都可以接受,但雞塊稍為硬左少少

今次班機cabin crew有唔少係日本籍,我自己之前坐幾次國泰飛日本都無見過外藉crew比例咁高
整體服務唔差,cabin crew有上機一刻面帶笑容到歡送你落機
係收餐盤之後亦都不時攞水、茶同咖啡幫乘客添茶水

Flight No: KA381
Flight Model: Airbus A330-300
Reg: B-HLK
Date: 4/6/2016
STD: JST 1640
ATD: JST 1706
STA: HKT 1910
ATA: HKT 1904

福岡機場唔似其他機場咁多免稅店/紀念品店,所以唔需要太早入去
整個check in流程好快,除左同行友人行李係去程時損毀要同航空公司處理而要多啲時間
加上同時間無其他班機係國際線大樓出發,對比上次坐CX511,唔洗太多時間就入到候機室
今次班機提早上晒客,可以提關機門,但因為係上貨同行李出現問題,結果都係遲左push back

今次部機係用港龍/國泰2013年regional cabin product,坐感比去程好得多,但同樣出現IFE壞既問題

晚餐有兩個選擇:海鮮同雞,結果又係揀海鮮,而頭盤就變左冷烏冬加漬物
餐飲就揀左配襯海鮮既白酒,質素一般

差唔多到香港個陣時間啱啱好睇到日落

今次班機載客率比去程高,大約有五六成,窗口位幾乎坐滿,但依然有好多空位,特別係中間個行
cabin crew亦係常見以港人為主既組合,但服務都係好好
但可能比較忙,收餐之後無crew宣傳免稅品銷售,小弟亦唔好意思響鐘買模型

總括而言,港龍服務比國泰好,至少相對有笑容同禮貌。饍食方面亦好過國泰(據聞港龍遲下會換供應商,希望唔好)。
今次應該係第一次亦係最後一次坐用「港龍」名既航班,無啦啦要加國泰兩隻字落去真係無謂而且可惜。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
DIH + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

DIH 發表於 2016-6-11 21:09 | 顯示全部樓層

早幾年係用A320,而家國泰同快運都有機去福岡,港龍出A330坐唔滿都係意料中事。

港龍 service 好過國泰,我見過,我真係見過,
2011年冬同2012年春都有搭港龍去福岡,空姐比國泰少了點港女味,餐膳亦比國泰高一皮。

睇住佢被改名改塗裝就好似睇住良家婦女被迫陪唱一樣......

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
MH4138 + 1 精闢見解

查看全部評分

Oliver_ME16 發表於 2016-6-19 03:01 | 顯示全部樓層
之前熊本未地震個load唔差,經常都7成以上,
震完之後到而家就都仲係差D
我...
KG1428 發表於 2016-6-19 17:28 | 顯示全部樓層

其實現在港龍日本線客量麻麻

以沖繩線為例
淡季用A330係坐得四成客
用A320/A321先夠載
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
cheungtszfung 發表於 2016-6-19 17:36 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2016-6-19 17:28
其實現在港龍日本線客量麻麻

以沖繩線為例

咁OKA線又真係特例,有HX做daily 2班、KA自己唔係daily,見人開線又走去開諗住打人,結果做極都唔起
KC7800
AVD1 發表於 2016-6-19 19:24 | 顯示全部樓層
cheungtszfung 發表於 2016-6-19 17:36
咁OKA線又真係特例,有HX做daily 2班、KA自己唔係daily,見人開線又走去開諗住打人,結果做極都唔起
...

咁 HX 衰極都仲有旅行社客仔,KA 想搶都搶唔到幾多 ……
P.S. OKA 線 KA 係 Daily,反而 FUK 先係 6 x Weekly (CX 都係 6 x Weekly) ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2016-6-19 19:26 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2016-6-11 21:09
早幾年係用A320,而家國泰同快運都有機去福岡,港龍出A330坐唔滿都係意料中事。

港龍 service 好過國泰, ...

國泰向來都有飛 HKG - TPE - FUK,唔係咩?
反而 UO 就真係呢幾年先開始飛 FUK,仲要上年整到一日兩班 ……
DIH 發表於 2016-6-19 19:49 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-6-19 19:26
國泰向來都有飛 HKG - TPE - FUK,唔係咩?
反而 UO 就真係呢幾年先開始飛 FUK,仲要上年整到一日兩班 … ...

原來我記錯,我以為近年國泰開了直航。可能我係將 KA 轉大機的消息當成 CX 開直航。
Sorry for any inconvenience caused.
cheungtszfung 發表於 2016-6-19 21:07 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-6-19 19:24
咁 HX 衰極都仲有旅行社客仔,KA 想搶都搶唔到幾多 ……
P.S. OKA 線 KA 係 Daily,反而 FUK 先係 6 x We ...

OKA線我錯,之前係4x weekly,而家加左班
但FUK係KA同CX(經TPE)各自1x daily
KC7800
AVD1 發表於 2016-6-20 08:17 | 顯示全部樓層

cheungtszfung 發表於 2016-6-19 21:07
OKA線我錯,之前係4x weekly,而家加左班
但FUK係KA同CX(經TPE)各自1x daily

我本來都記得 FUK 係 daily,尋晚去 CX 個網 check 過原來只係今個星期係 6 x weekly …

本星期

本星期
螢幕快照 2016-06-19 下午2.39.44.png