hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6P開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴6P開辦消息

AVD1 發表於 2016-12-23 15:56 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-23 15:42
仲有個選擇叫海傍/南昌

冇錯,呢個新區始終我認為係好有潛力拉埋美孚一齊整條東九線。
繼而放生 40 起美孚停站,咁荃灣就真正有條東九快線。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2016-12-23 15:57 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-23 15:42
仲有個選擇叫海傍/南昌

我覺得唔夠客
而且 296C 都喺嗰邊兼入到觀塘

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-23 16:35 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-12-23 15:57
我覺得唔夠客

1.海傍仲有一大堆樓起緊
2.海傍都算半個孤島
某程度上人口/需求較少
但對巴士既忠誠度可以較高
3.296C老九好想拉佢出長沙灣
順手啦~

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
castanopsis 發表於 2016-12-23 22:16 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-12-18 13:54
深水埗丶旺角系全日位黎...

長沙灣工商區丶美孚就真系兩味位黎...
所以長深GROUP埋黎做冇錯既...

同埋果句,做長深九龍既行法,86C行法,有客,2B/86/86A東行行法,一定倒米...

當然,對藍田黎講,做旺角同做深水埗黎講,系2件事黎,因為做深水埗巴士惡晒咁濟,但旺角is another story...+ z/ K' q& }  A  |2 l) m$ N

同埋,香港仲有好多公屋區將來會出現,有遠見少少,that's why 我buy入旺角先經旺角...
) k0 N! z+ {" K2 z
除非你淋住要同紅小死過,一定要借98C形式,靠密車去搶客,咁就冇計啦..., w  U% r- R4 o5 ]9 T2 Y
2 q6 d/ c9 @- S4 U
跟著我既問題系,老九好似唔鐘意自己開線去同紅小搶(投標㑗另計)...
【, X
[/quote

其實深水埗都唔係巴士惡曬,油青紅小一樣有做藍田山去深水埗
基本上任何藍田山去西九既巴士線,都鐵定要同紅小搶,避無可避

重點係,巴士去旺角其實車程唔會輸俾紅小
紅小無得上觀繞,要死塞觀塘道
巴士如果行觀繞不停站直飛旺角,車程上好大機會會快過紅小
只要巴士班次合理,巴士同紅小鬥贏面好大
我唔覺得有紅小,就代表巴士走線要避免直接競爭
而觀乎九巴往績,我亦唔覺得佢怕咗紅小唔開線(早繁一班16X、40改快、35X等全部都係直接針對紅小客源開,唔見九巴有手軟)

至於塞車問題
都係一句,要開刀都唔係搵藍田山落手
西港島線/南港島線/觀延相繼開通,我唔信旺角車流會持續增加

講真,98C只係好個別例子
大部分旺角group長深荔既巴士線,喺旺角塞車既時段(下繁/晚間),都係成車旺角客
例子有眾大西北X線(夜晚例牌旺角坐滿),以及將南雙C(下繁至晚間大部分都係旺角/九龍城客)
長深荔客谷密旺角線班次既問題,並無想象中嚴重
98C點解長深荔佔客量比例咁高,原因其實係因為旺角太大競爭(紅小/95/1A/13D),98C又長期爆瀉,班客走曬去坐其他交通工具所致
如上面所述,藍田油塘山去西九,無論旺角定深水埗,我建議既16X基本上可以打殘紅小食曬個市場
同時16X唔做九龍城、新蒲崗、亞皆老街沿線
無理由相信16X客量pattern會似98C多於大西北X線

真係驚長深荔客會谷密16X班次,搞到旺角車流增加
可以下繁東行開特車處理長沙灣
基本上下繁早段係唯一一個長深荔有大批乘客,而旺角會塞車既時段

castanopsis 發表於 2016-12-23 22:30 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-12-23 15:57
我覺得唔夠客

296C做唔到海皮最多人既四小龍/海麗
開逆走美孚尾站龍翔道東九線(前人叫做12X)做出來個效果應該會好過296C
不過如果俾我選擇,長遠而言我都會prefer你個43C延長東九既方案

原因有二——
1. 海皮東九線長遠而言其實可以用六幹走,直飛九龍灣,美孚尾站或者會搞到未來好尷尬
2. 青南其實值得有條東九線,但因為青北唔做尾站會倒客落鐵,我一直prefer 42C應該維持長安尾站出,變相青南繼續真空,新43C正好可以補位

Ravenclaw 發表於 2016-12-24 01:26 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-12-23 22:16
其實深水埗都唔係巴士惡曬,油青紅小一樣有做藍田山去深水埗
基本上任何藍田山去西九既巴士線,都鐵定要 ...

Fine...

咁你點說服班坐緊16同214既客轉搭16X?

16可能你又會想搞佢啦,214短期內唔搞得啦,投標線黎...

亦都唔會搞214,太多獨市位,好易搞鑊泡出黎...

16X全日我唔反對既,27果種先太子後旺角做循環我都唔反對既...

去旺角就真系行觀繞有效率既,所以我唔會叫98C跟290咁飛山,亦唔會叫213D改去油塘...
castanopsis 發表於 2016-12-24 08:33 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-12-24 01:26
Fine...

咁你點說服班坐緊16同214既客轉搭16X?

16X如果做到啟旺樓下站太平道,全日大部分時間去西九都唔會慢過214,去旺角更加一定快過16
乘客眼睛係雪亮既,自自然然會識搭

16可能你又會想搞佢啦,214短期內唔搞得啦,投標線黎...3 Q4 G7 C4 [4 `% ]

亦都唔會搞214,太多獨市位,好易搞鑊泡出黎...' ?: {" o2 i* d( {9 p

16X全日我唔反對既,27果種先太子後旺角做循環我都唔反對既...% U; p& ~5 D4 S, B, I. }' J0 p' C

去旺角就真系行觀繞有效率既,所以我唔會叫98C跟290咁飛山,亦唔會叫213D改去油塘...

16班客其實好流水,而且客量太高,政治阻力大,應該唔會點搞

反而16M同216M
前者俾紅小/16打到半死,基本上16加新界線轉乘後已經價值不大
後者有唔少位可以由16X/215X/603分段處理得到
應該會係頭號開刀對象

至於214,我知牽連唔少區而且係投標線
但安達臣石礦場發展之後,我覺得總站唔應該再放喺油塘,應該放上石礦場
始終石礦場唔少樓離安秀道有距離
而16X可以取代 [油塘藍田—西九]一段、613雙向分段可以取代[油塘藍田——安達]一段
剩餘未補償得到既流水客唔多(只餘 黃大仙/白田—藍田/油塘 流水真空)

紅字:
咁觀繞又未必一定高效率
近年將軍澳道落山經常慢車,98C實際上行觀繞同行新清時間上唔差得遠
不過做藍田旺角,觀繞又真係最正路
最正係有條16沿線補位,16X可以明正言順飛橋飛站,做到紅小個效果出來
Ravenclaw 發表於 2016-12-24 23:33 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-12-24 08:33
16X如果做到啟旺樓下站太平道,全日大部分時間去西九都唔會慢過214,去旺角更加一定快過16
乘客眼睛係雪 ...

石礦場有冇學校?冇就開綠van塞店佢...

613唔經214做緊既油塘...

16X/214最多會變成叫2飛,見車就上...

同埋提提你,其實彩虹交滙處,繁時一樣恆常地塞車,所以新清水灣道唔系好野黎...

214/290/290A果d要埋黃大仙先要焗住行新清,而214因為要埋黃大仙轉車站先行龍翔道去深水埗...

行龍翔道去深水埗其實唔系咩特快...

BTW,其實仲有一條安達線應該神早行觀繞,果條叫213X...
castanopsis 發表於 2016-12-26 00:14 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-12-24 23:33
石礦場有冇學校?冇就開綠van塞店佢...

613唔經214做緊既油塘...

石礦場暫時規劃係有一間中學兩間小學

而我自己就覺得無論有無學校都好,都有必要去拉線入石礦場
本身石礦場規劃人口有23000人,其實同康翠/安達差唔多
上面路面交通完全獨市,唔可能揾小巴做得掂

另外,石礦場除咗住宅區,現有規劃仲想將佢變成一個旅遊區
石礦公園、岩壁觀景台、「岩洞內」既「咖啡店/餐廳、精品店、零售攤檔」,全部都係旅遊設施
成個北部有四五塊地都係預留作商業用途
無論點計,用小巴係唔理想

我個人覺得拉214/213X上去係相當合理

至於你話613做唔到214做緊既大本型,我承認係問題
但我覺得要先搞清楚點解要有直車去油塘
購物我覺得唔係一個理由(講旺,觀市仍然係無線上安秀道,幾時輪到油塘?)
而如果係為咗接駁將軍澳線過海,我會寧願你揾方法拉條中西區過海線上去好過
16X/214最多會變成叫2飛,見車就上...
* d) y# e4 @) W% a, S0 W
同埋提提你,其實彩虹交滙處,繁時一樣恆常地塞車,所以新清水灣道唔系好野黎...6 @) `8 A# E; v( D5 d0 l: X0 D( d
4 G* c2 k+ z8 f
214/290/290A果d要埋黃大仙先要焗住行新清,而214因為要埋黃大仙轉車站先行龍翔道去深水埗...

行龍翔道去深水埗其實唔系咩特快...

BTW,其實仲有一條安達線應該神早行觀繞,果條叫213X...1 f1 c* c, o/ v, m) b

彩虹交匯處塞車我都知,我亦絕對認同你話98C應該繼續行觀繞
但事實上部分時段飛山真係唔會慢過觀繞

至於213X,詳細唔講
但我仍然認為要同康翠一齊搞
我唔係康翠人,但望著康翠喺秀安沙/尖沙咀線問題上一次又一次被架空,真係幾慘
gu9434@24 發表於 2016-12-26 00:38 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-12-23 22:30
296C做唔到海皮最多人既四小龍/海麗
開逆走美孚尾站龍翔道東九線(前人叫做12X)做出來個效果應該會好過2 ...

而家296C個臨時站算係做到海麗加碧海藍天
事實係有客開始識落車行過去

不過同意如果九龍線做 邊到做尾站都係麻煩