hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020 - 2021 年度西貢區巴士路綫計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020 - 2021 年度西貢區巴士路綫計劃

tofu 發表於 2020-2-16 21:59 | 顯示全部樓層

N948 發表於 2020-2-12 00:27
其實 796p回程多唔多98D既坑口客? 因為98D 行咗寶琳先到坑口,又平$2

98D/796P/296D之中98D最密,係尖沙咀等車既話大約係98D:796P:296D既pattern係2:1:1,基本上都食唔到坑口客
而296D通常出現係796P既前後,埋站既時候98D都開左兩架,如果冇上796P既話係睇住三架車返將軍澳而自己仲係個站到等緊車
係山谷道等車既話仲衰,796P相對已經算疏,215X/219X果堆都黎哂唯獨架296D唔知去左邊
fleetline 發表於 2020-2-16 22:38 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-2-16 18:27
290X經寶達都講得出,你真係亂up當秘笈
而家秀茂坪有290、290A、290X三條線已成定局,貿然攞走其中一條線 ...

個秘笈城巴教我架

資源上秀茂坪又好, 將軍澳又好根本唔應該有三條線去荃灣,
好啦而家資源用左好多, 但真正受惠的人又唔係好多.

對將軍澳來講, 290X用途好低,
幫290X加班倒不如用果幾架車開條隧道荃灣線.

儲錢
10598C 發表於 2020-2-16 22:48 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-2-16 22:38
個秘笈城巴教我架

A線同荃灣線溝埋一齊講都真係服咗你

290同290A開線嘅時候未有安達邨,290上山後要快一定係而家咁行
如果嗰陣已經有安達邨,話唔定係一條線行秀明道一條線行安秀道(唔計290X)
但點都好,米已成炊,比咗出去嘅嘢冇得收返轉頭

我建議嘅係290X非繁忙加班上返20分鐘一班,只係蛇轉正
當然我唔反對繁忙時間開P290隧道線試水溫,但呢個會牽涉加車資源問題

但你話用“幫290X加班嘅幾架巴士倒不如用嚟開隧道荃灣線”,我可以答你,加非繁忙班用嘅車點都少過開多條全日線

GA6072 發表於 2020-2-16 23:01 來自手機 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-2-16 22:38
個秘笈城巴教我架

那,我教你腰斬290X
你入ICAC,報290X無經招標直接批線

運吉有利益輸送之嫌
行為係近似,但應該無証據
fleetline 發表於 2020-2-17 19:22 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-2-16 22:48
A線同荃灣線溝埋一齊講都真係服咗你

290同290A開線嘅時候未有安達邨,290上山後要快一定係而家咁行

我睇唔出A線走線同普通路線有甚麼分別.
290X而家係預105分鐘一個單,
即係非繁用7架車,
繁忙時間講緊係最多人既一個鐘開多一班車.
即係繁忙時間用8架車,
如果290X要大部份時間20分鐘一班,
就要加到11架車.
咁果3架車係咪額外資源?

儲錢
10598C 發表於 2020-2-17 19:49 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-2-17 19:22
我睇唔出A線走線同普通路線有甚麼分別.
290X而家係預105分鐘一個單,
即係非繁用7架車,

非繁加密到20分鐘一班所需嘅資源,點都少過額外開一條全日線掛

點都好,原則上唔反對將軍澳南有巴士線直去葵荃,但六幹開之前係咪要袋住條隧道荃灣線先呢,我有保留
開條P290試試水溫先都未遲
20019716 發表於 2020-2-23 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層

我都唔介意要同P290試水溫,山上開返落黎都唔係問題
20019716 發表於 2020-2-23 12:19 來自手機 | 顯示全部樓層
我都唔介意開P290試水溫
20019716 發表於 2020-2-23 12:23 來自手機 | 顯示全部樓層
20019716 發表於 2020-2-23 12:19

但唔該架P290來回都唔好停黃大仙站同黃大仙區既站
次次繁忙時間都比黃大仙班客搞到上唔到車
有38,40,290,290A,290X都夠
如果P290開但停黃大仙,令條線形同空設
因為將軍澳既客有時繁時係上唔到290同290X
飛黃大仙區所有站架開P290我覺得可以值得一就
SE7378 發表於 2020-2-28 11:44 來自手機 | 顯示全部樓層

其實如果 797 係九巴搞嘅話,
大幅拉到荃灣西站,再同 33/290X 重組,
九龍灣商貿區出荃灣進一步加價,
又有空間做觀荃真特快,又做埋葵涌九龍灣,
又滿足埋部分版友對隧道版將荃嘅欲望,
真係多謝都黎唔切。

不過 797 既然係新巴搞,都可以考慮吓同 796P 重組,
大幅拉到尖沙咀,總站擺康宏廣場或九龍站,
順便食埋九龍灣尖咀客,抽下九巴水咁囉。