hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2020 - 2021 年度西貢區巴士路綫計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2020 - 2021 年度西貢區巴士路綫計劃

jasonau 發表於 2020-2-7 07:54 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2020-2-6 23:01
其實早已經係, 你會見到對比寶林, 坑口上鐵同巴士比例咁唔同就知

差唔多啦....今次798A加將馬線都為左救將南而行寶林外圍放棄左寶林個客倉...

MCMoore 發表於 2020-2-7 08:46 | 顯示全部樓層
penso 發表於 2020-2-6 22:27
睇完呢份野。終於明白為什麼坑口地鐵/ 102 小巴經常咁多人搭

同埋A29大把人畀10蚊換直入坑口
JX9097 發表於 2020-2-7 11:11 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-2-6 23:15
我知科大人呢個議題好敏感
次次講親91/91M就會有人跳出來,講到好似任何時段都好多客咁
實情係,科大係多 ...

其實科大可以好簡單

91 cancel,同一時間開98X(清水灣>牛頭角,循環)
為咗慳時間,九龍站位跟296A

為免科大反枱,開91X,科大南<>彩虹
(同時將91M寶林方向擺埋入去,唔停碧海樓)
中途淨係停大埔仔村同井欄樹,收$7.4
繁時開20,非繁開30

91M暫時按兵不動
91X計劃成功的話,91M可以試下繁時15,非繁20

91S取消

咁樣基本上可以做到
(1)91止蝕
(2)科大服務"加強"
(3)坑口有直車出觀塘
3ASV174 發表於 2020-2-7 11:24 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-2-7 11:11
其實科大可以好簡單

91 cancel,同一時間開98X(清水灣>牛頭角,循環)

其實我唔明點解坑口要直出一定要搞 91 或者其他線,
91 蝕錢九公大不了減到佢去 30 甚至再早收車,而你既目的只係要坑口一站直出觀塘,其實同清水灣無任何關係,對九巴黎講做咩反而連平日都谷更多車入清水灣先?

同埋每一次改巴士線如果踩到小巴基本上都無運行,
本身坑口直出 102 都肯定反檯,入埋清水灣連 103 都會一齊反檯,綠小係運署自己畫出黎叫人做,佢一定係保綠小先。
你搵 91 黎改,難度根本仲高過就咁開條新線。
如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2020-2-7 13:33 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-2-7 11:24
其實我唔明點解坑口要直出一定要搞 91 或者其他線,
91 蝕錢九公大不了減到佢去 30 甚至再早收車,而你既 ...

當然,最理想一定唔係搵外區線夾
(無論係康城好,清水灣好,even科大都好)
問題係坑口服務相對地差係事實(佢開足車好似要叩謝神恩咁)
同時九巴冇誘因推動去做
所以先睇下有咩"誘因"可以令到九巴做到呢樣嘢

夾康城係咁
(事實入坑口半圈走係咪真係接受唔到?)
依家拋咗98之後,康城基本上係封咗後門
(一嚟九巴睇住797打,二嚟唔見得第時康城會接受改慢98出城)

夾清水灣都係咁
成條清水灣道線盤數爛都街知巷聞
改91出牛頭角,主要目的係止蝕
(悲觀D睇係放手一博)
同時91X都係想改善科大交通嘅同時,九巴可以盡搶

又或者咁講,閣下有咩高見可以做到坑口<>轉車站的站
歡迎拋出嚟大家討論討論
除非閣下覺得坑口靠條搭半粒鐘嘅98A先出到去秀茂坪道
仲要自己行上行落先掂到轉車站係合理

PS 若果102系唔係㩒住搶兼服務差
     我唔介意畀多幾蚊出入
     但事實就係,你依家叫坑口單靠102系出去係難聽過粗口

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

eric278 發表於 2020-2-7 14:29 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-2-6 22:00
98將軍澳道掉頭?本版果然高人雲集........

人地開得98,除咗做將隧,更加想做觀塘道轉乘

而且九巴開拓了全日往返市區至工業邨客源
加上未來137區(前將軍澳堆填區)發展
九巴肯定在環保大道戰場上處於不敗之地
3ASV174 發表於 2020-2-7 14:32 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-2-7 13:33
問題係坑口服務相對地差係事 ...

你問我有咩睇法,你都見我o係 F 版出過 post,
但既然依家有 98,即係點都唔會係夾其他人,所以個建議都唔會 Work。

其實你既 91x 建議背後既邏輯係要坑口出觀塘有一堆來自 102 102B 或港鐵既客改搭佢先得,
但如果搶到人客,你又使乜無啦啦幫坑口至清水灣呢段路加班?
我會覺得如果坑口非要直出觀塘車不可,俾 3 架 ASC/AVC 你開 20 分一班,坑口北 > 田下灣 > 坑口站 > 厚德 > 轉車站 > 創紀 > 市中心 > 警署 > 轉車站 > 南豐 > 坑口北 應該夠跑,好客就轉雙層,
如果你想全日有 15 我覺得太大想頭,坦白講你 102 變巴士,非繁都未必開到 10 分一班。車方面真係外加(如果真係有新客紅巴加車不是問題,參考 290),好過左拉右拉其他區既線。

至於將軍澳轉車站,其實對日出康城黎講先真係有需要,
對坑口黎講,只係一個爭取直出車既藉口,實情坐到上去都無九巴車轉,大家心知肚明。
非隧道線調唔走,調得走變隧道線你亦唔使轉,本身為左坑口唔使經寶林就要專登開條線上轉車站係浪費資源,等埋車根本慳唔到時間。

PS: 102 102B 從來唔係坑口唯一選擇,其實港鐵坑口站係真心方便,講到坑口除左 102 乜都無,本身都難聽過粗口,即使 102 如何唔夠載,但 102 服務水平將軍澳的確無第二條線比得上,同樣多客既線,你不如去睇埋 17M 105 條人龍先。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
lsc04d11 發表於 2020-2-7 14:39 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2020-2-6 22:18
98開20分鐘一班如果將軍澳道掉頭可以加密至10分鐘一班轉6分鐘一班既296A唔係仲快落到觀塘?
...

296a根本冇想像咁密  觀塘一塞。。。。。我反而想問98可否跟213m藍田兜圈  如覺得轉乘路線不足,兜埋觀塘碼頭圈直上將軍澳道?
MyTiF 發表於 2020-2-7 14:45 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-2-7 13:33
問題係坑口服務相對地差係事 ...

坑口直出短途車係九巴欠落多年,唔係一句話港鐵站方便就咩都唔洗做。某版友係要將坑口直出呢件事變成唔合理,其實同佢講嚟冇意思(eg:坑口有好多直出車102 103 小巴 機場巴士A29,所以自己一區巴士直出冇客冇需求)(坑口夾其他區係搶人地資源,有口話人冇口話自己,冇可能做到)。調景嶺站夠方便仲有雙線,點解佢地仲可以有796X,796C尾站。有冇人搭、做唔做到轉乘唔係由你話,線都未有就一口咬定冇需求,佢真係當正自己做緊預言家。仲講到比20分鐘一班直出好似好好suggestion 。不如試下叫296A轉20分鐘一班,睇下仲有冇人搭?既然有小巴競爭就應該要以班次取勝。尚德既296D同796P咪又係咁競爭。

評分

ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

MCMoore 發表於 2020-2-7 15:07 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-2-7 11:11
其實科大可以好簡單

91M飛埋碧海樓,嗰度無車入科大咪送嗰啲新西新東長途線客畀鐵?