hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴W1取消消息
開啟左側

[路線消息] 城巴W1取消消息

FY5856 發表於 2020-6-24 09:28 來自手機 | 顯示全部樓層

alan2011super3 發表於 2020-6-24 00:09
嗰個站好似叫柯士甸站

老九叫「佐敦道」
所以版友冇講錯
kay 發表於 2020-6-24 09:52 | 顯示全部樓層
如果當日係城巴投W23,九巴投到W1
可能結局已經唔一樣

不過招標搞出大頭佛
似乎都間接令現時政策係運輸署指示巴士公司做算數

由標書寫幾班車,入標開全日博投到條線
呢枝歌仔應該唔會再有
世界很簡單 人類很複雜
GD1570 發表於 2020-6-24 09:54 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-24 09:52
如果當日係城巴投W23,九巴投到W1
可能結局已經唔一樣

未必,
睇睇嚟緊其中一支大標,屯門54區,可能繼續都係用依招。
你有你可愛,我有我好笑。
kay 發表於 2020-6-24 10:04 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-6-24 09:54
未必,
睇睇嚟緊其中一支大標,屯門54區,可能繼續都係用依招。

54區都仲算早期,係啟德之後就出

但好似33,將馬,火炭東區,皇后山
似乎唔係呢個玩法

其實當運輸署選擇安排巴士公司開線
新城可以同班區佬夾下,要求比新城開某D線
打破九巴壟斷,可能係唯一出路

不過皇后山規模咁大,如果比晒九巴做,新城真係到左沙中線唔駛玩
世界很簡單 人類很複雜
nwfb1001 發表於 2020-6-24 10:30 | 顯示全部樓層
0生出嚟叫(再)招標未?
deep3@italk 發表於 2020-6-24 10:38 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-6-24 08:53
都好啵,但可惜同原有路線偏離咗呢!!

兩邊總站一樣就得啦, 反正... 如果70 生存到今時今日, 應該都係擺西九龍站
GD1570 發表於 2020-6-24 10:45 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-6-24 10:04
54區都仲算早期,係啟德之後就出

但好似33,將馬,火炭東區,皇后山

我覺得招標有個好處,就係可以集百家之大盛,睇吓其他公司有冇乜嘢更好嘅建議。
同埋我認為如果係新區嘅路線,其實應該一開始全部都係安排全日,或者至少日間至晚上8點都要提供服務,
最多起初班次可以疏一點(例如30分鐘一班),起碼可以方便一下前往工作的人士。
053h4 發表於 2020-6-24 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2020-6-24 10:30
0生出嚟叫(再)招標未?

我已經多次指W1, W2, W3應由同一公司做。

唔想做就咁取消而唔安排再招標係超錯。
GD1570 發表於 2020-6-24 10:48 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-6-24 10:46

唔想做就咁取消而唔安排再招標係超錯。 ...

唔明白點解一定要同一間公司營運。
nwfb1001 發表於 2020-6-24 10:49 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-6-24 10:46

唔想做就咁取消而唔安排再招標係超錯。 ...

然後俾好有heart嘅九巴做吖嘛,係咪?