ArnoldC 發表於 2017-2-9 23:07

alexleechaksum 發表於 2017-2-9 14:26
宜家將高低軌(Cant)放平咗攞嚟做接駁新隧道將來新月台啟用後應該可以提速至每小時28班車...

唔知呢個 ...

尖東隧道班次上限,應該係受制於交叉軌位置?

東西線有65列車。以2列大修/後備、單程70分鐘計算,63 x 30 / 70 = 每小時27班車。

alexleechaksum 發表於 2017-2-9 23:50

ArnoldC 發表於 2017-2-9 23:07
尖東隧道班次上限,應該係受制於交叉軌位置?

東西線有65列車。以2列大修/後備、單程70分鐘計算,63 x 3 ...

宜家嘅話就係受制於渡綫同因為高低軌放平咗
至於東西綫通車後仍然有限制
相信係因為彎位同通風限制 :o

bestwishes706 發表於 2017-2-10 00:27

alexleechaksum 發表於 2017-2-9 14:26
宜家將高低軌(Cant)放平咗攞嚟做接駁新隧道將來新月台啟用後應該可以提速至每小時28班車...

唔知呢個 ...

但短途車如果放得南昌作用唔大,因為而家早繁往市區客源集中在尖東,美孚其次,南昌日後沙中綫通車後又會流走一批客去紅磡

尖東調頭係咪只可以由紅磡往屯門方向先用到?如果往紅磡都用到,而唔受班次限制的話,不如將短途車擺在尖東,咁效果會比南昌更理想

238X 發表於 2017-2-10 01:01

bestwishes706 發表於 2017-2-10 00:27
但短途車如果放得南昌作用唔大,因為而家早繁往市區客源集中在尖東,美孚其次,南昌日後沙中綫通車後又會 ...

尖東嗰條只係交叉軌,而且係喺向紅磡嗰邊,無可能做到屯門嗰邊過嚟嘅短途車

alexleechaksum 發表於 2017-2-10 08:17

238X 發表於 2017-2-10 01:01
尖東嗰條只係交叉軌,而且係喺向紅磡嗰邊,無可能做到屯門嗰邊過嚟嘅短途車
...

唔係好明... :o

如果係交叉渡綫嘅話
咁架車尖東落客後繼續駛往紅磡做站後折返唔可以咩? :o

238X 發表於 2017-2-10 09:32

alexleechaksum 發表於 2017-2-10 08:17
唔係好明...

如果係交叉渡綫嘅話

佢調頭嗰陣會頂住紅磡嚟嘅車架嘛。如果你話「仲有另一條軌」,咁做乜唔隊埋架調頭車去紅磡做生意?

台北捷運有條線就曾經因為淨係整咗交叉線而無整調頭側線而被人嘈

alexleechaksum 發表於 2017-2-10 10:37

238X 發表於 2017-2-10 09:32
佢調頭嗰陣會頂住紅磡嚟嘅車架嘛。如果你話「仲有另一條軌」,咁做乜唔隊埋架調頭車去紅磡做生意?

台北 ...

其實... 宜家嘅西鐵綫去到紅磡
就話得一條交叉渡綫姐

咁將來東西綫通車
尖東經現有隧道→新隧道→紅磡站新月台
咁將來通往現有紅磡站月台嘅隧道可否用作掉頭隧道...
甚至用作泊車側綫?? :o

宜家已經裝咗臨時波口
將來如果唔拆嘅話的確可以將現有路軌一段用作側綫

bennq 發表於 2017-2-10 17:07

alexleechaksum 發表於 2017-2-10 10:37
其實... 宜家嘅西鐵綫去到紅磡
就話得一條交叉渡綫姐

現有紅磡月台會放哂俾直通車
同埋而家ETS之後會經新路去新紅磡站
理論上而家係HUH<>ETS個限制會冇左

alexleechaksum 發表於 2017-2-10 17:37

bennq 發表於 2017-2-10 17:07
現有紅磡月台會放哂俾直通車
同埋而家ETS之後會經新路去新紅磡站
理論上而家係HUHETS個限制會冇左

我都知前文已經有講

我呢度想指出嘅係會唔會有將臨時波口改做永久波口
咁等掉頭列車可以駛入現有隧道
因為即時將來真係決定咗將現有月台撥俾直通車用,都唔會影響嗰條隧道 :o

另外限制方面
將來波口拆除後都係限制咗車速係55kph
只係開到29班車

Microphone5945 發表於 2017-2-10 18:21

ok wo
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 西鐵明年全8卡服務