JR205 發表於 2017-2-23 15:38

沙中線預計2021年可過海

2021年,話就話合乎預期,唔知陣間一遲又遲幾多啫…

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170223/mobile/bkn-20170223125538522-0223_00822_001.html

DIH 發表於 2017-2-23 17:11

相比起宋皇臺古物、金鐘站地質、馬頭圍震樓,沉管隧道算小事。

alexleechaksum 發表於 2017-2-23 19:06

DIH 發表於 2017-2-23 17:11
相比起宋皇臺古物、金鐘站地質、馬頭圍震樓,沉管隧道算小事。

根本沉管隧道就唔係最大問題嗰Part...;P
中環灣仔繞道填海工程延誤令地盤移交有延誤
同埋需要移除分域碼頭附近深入地底四十米的廢棄鋼管樁
呢兩單先係最大問題嘅部分... :o

kingprowm 發表於 2017-2-25 18:10

金鐘真係需要有兩條過海鐵路,希望可盡快通車啦
最近金鐘站尖沙咀方向仲要聽到曾志偉把聲叫人等多幾班
真係令人好反感,港鐵真係好唔負責任
明知金鐘超多人等車,又唔安排多些吉車疏導

bjbus 發表於 2017-2-25 18:49

hokachung 發表於 2017-2-25 23:32

kingprowm 發表於 2017-2-25 18:10
金鐘真係需要有兩條過海鐵路,希望可盡快通車啦
最近金鐘站尖沙咀方向仲要聽到曾志偉把聲叫人等多幾班
真係 ...
荃灣綫已經無得再加班,金鐘站加中途起載班次即係中環站要減班
但係中環站一樣好多人,而且荃灣綫月台根本容納唔到咁多候車乘客
所以係兩難局面

kingprowm 發表於 2017-2-25 23:37

但係中環站一樣好多人,而且荃灣綫月台根本 ...

所以才希望沙中線早日通車,金鐘站多一條過海鐵路應用分流一部分荃灣線的客

kei_hk 發表於 2017-2-27 11:15

但係中環站一樣好多人,而且荃灣綫月台根本 ...

連帶東涌線又因為無車及電力系統未能提供加班空間﹐想分流更多客去東涌線過海都難。:L

實話實說﹐如果金鐘﹐中上環去荔枝角至荃灣﹐用東涌線過海係有著數的。
如果去旺角又近大角咀一邊﹐奧運站都係一個選擇。

這2個乘車方法都可分流荃灣線的壓力﹐可惜MTR無乜去宣傳﹐加強服務去引乘客去做分流。

ATENU364TC196 發表於 2017-2-27 12:38

kei_hk 發表於 2017-2-27 11:15
連帶東涌線又因為無車及電力系統未能提供加班空間﹐想分流更多客去東涌線過海都難。

其實響荃灣線爆嘅時間東涌線咪一樣爆哂,東涌線的一大問題就是要與機場快線共用路軌,導致無法加密班次,上繁南昌站都要等兩至三班車先上到車,如果部車係響東涌出嚟嘅2(兩班東涌)+1(一班青衣)中東涌出的第一班車,都唔使旨意上到人,因為部車去到荔景都爆哂

kei_hk 發表於 2017-2-27 12:52

ATENU364TC196 發表於 2017-2-27 12:38
其實響荃灣線爆嘅時間東涌線咪一樣爆哂,東涌線的一大問題就是要與機場快線共用路軌,導致無法加密班次, ...
但現時情況﹐好明顯唔係共用路軌問題令到無得加班﹐而係根本無車及電力供應問題令到無得加班囉。

而家市區段都只係4分鐘一班車﹐比其他線仲要疏。:L

當年設計係2.25分鐘一班車(青衣至香港)﹐4.5分鐘一班東涌車﹐每2.25分鐘一班車過橋(2條線以1:1分配過橋﹐便是每條線4.5分鐘一班車過橋)。

以現時情況﹐仲可以把機場線的班次改撥東涌線﹐進一步提升東涌線進出大嶼山的班次密度﹐例如 東,東,機﹐東,東,機﹐這一個組合。

所以﹐現時千萬不要講東涌線無能力加密班次﹐只係M公司唔肯駛錢去加密班次。
這才是現時東涌線好似飽和的假象的成因。
頁: [1] 2
查看完整版本: 沙中線預計2021年可過海