Phoenix 發表於 2006-6-2 01:13

再有一级踏步新车进驻深圳

从上海开过来的:o

iczer3 發表於 2006-6-2 08:21

Oh my god, B7RLE!!!!

Hope It still running when I am back in Hong Kong in September

William87A 發表於 2006-6-2 10:08

millertong 發表於 2006-6-2 18:21

SWB6125LE !!!
之前廣州都試過,但最後冇買,
買左黃海,但批車成日壞
聽人話上海的VOLVO 全部都好少壞,出車率九成以上
但lee 部唔係之前廣州試個部,唔知廣州試個部去左邊呢?

Swedenscania 發表於 2006-6-2 18:50

如果係正宗富豪B7RLE就正,渴望左好耐深圳幾時先有
不過如果係申沃自己的國產底盤咁就唔試好過

PB602 發表於 2006-6-2 20:00

原帖由 Swedenscania 於 2006-6-2 18:50 發表
如果係正宗富豪B7RLE就正,渴望左好耐深圳幾時先有
不過如果係申沃自己的國產底盤咁就唔試好過

想問國產版本同進口版本有何分別?點解「唔試好過」?

gordon 發表於 2006-6-3 00:51

原帖由 PB602 於 2006-6-2 20:00 發表

想問國產版本同進口版本有何分別?點解「唔試好過」?
他好似話如果係申沃自己出的底盤就唔試好過, 申沃自己出的底盤喎,
即係那些配上葉片彈簧, 大陸/東風康明斯引擎的東西, SBG自己都有啦.

睇怕今次架B7RLE都係SBG試的, 憑SBG大股東九巴用富豪的經驗, 唔知九
巴/SBG對佢有冇興趣呢?(相信價格係最大問題)

orange 發表於 2006-6-3 01:42

原帖由 gordon 於 2006-6-3 00:51 發表

他好似話如果係申沃自己出的底盤就唔試好過, 申沃自己出的底盤喎,
即係那些配上葉片彈簧, 大陸/東風康明斯引擎的東西, SBG自己都有啦.

睇怕今次架B7RLE都係SBG試的, 憑SBG大股東九巴用富豪的經驗, 唔知九
...

其實一架原裝申沃係可以夠買二架金龍以至黃海,
不過如果深圳肯入,油番SBG就唔好,始終呢種車配
番白/綠色最好睇

Swedenscania 發表於 2006-6-3 10:25

首先唔該gordon兄幫我解答,其實本人雖未做過volvo底的申沃
但都坐過次深圳SBG的國產申沃(SWB6115?)感覺真係一般避震較硬...可能一次不宜下結論吧
但眼見深圳SBG都有國產申沃,倒是希望可以一嘗上海那款volvo申沃而不用去上海搭
當然一分錢一分貨,聽說volvo申沃要100萬以上/一輛,
但心諗既然這款車係具質掠加上深圳都算富裕應該可以有能力值得一試volvo申沃
產品資料可參考申沃官網:
http://www.sunwinbus.com/defaultpre/default.aspx?languagetype=0

PB602 發表於 2006-6-3 21:39

原帖由 Swedenscania 於 2006-6-3 10:25 發表
首先唔該gordon兄幫我解答,其實本人雖未做過volvo底的申沃
但都坐過次深圳SBG的國產申沃(SWB6115?)感覺真係一般避震較硬...可能一次不宜下結論吧
但眼見深圳SBG都有國產申沃,倒是希望可以一嘗上海那款volvo申 ...

國內大廠o既客車底盤配搭其實非常有彈性,申沃(非Volvo)底盤亦可以配進口氣擔及康
明斯引擎(當然氣擔唔係標準配備),問題係車價因此提高而巴士公司未必受落。

申沃B6BLE車價近百萬,可以買兩架半架黃海或金龍高級非一級踏步車款,以中國內地
o既國情實在不合乎經濟原則,唔受南方城市(相對上海人,廣東人算係比較務實)歡迎
亦不難理解。上海買咁多,都不過係因為上海市政府政策所致,多少有o的「面子工程」
,覺得既然香港用Volvo做巴士,上海作為中國第二大城市亦要不甘後人。

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 再有一级踏步新车进驻深圳