tonyng 發表於 2017-6-6 22:54

kei_hk 發表於 2017-6-5 22:57
如果換晒車後會再改停車位置﹐應該內部已經確立左﹐因為要預備閘門的前期工期﹐訂做閘門.........。

M公 ...

其實幾年前已經決定了 9卡/12卡混跑及 全面9卡車行駛後的最終位置,只是沒向外公佈而已。

kei_hk 發表於 2017-6-6 22:57

其實幾年前已經決定了 9卡/12卡混跑及 全面9卡車行駛後的最終位置,只是沒向外公佈而已。
...

最終9卡車的停車位置﹐又會點安排?

會唔會不同車站有不同安排﹐盡量避開急彎位置?

tonyng 發表於 2017-6-6 23:16

kei_hk 發表於 2017-6-6 22:57
最終9卡車的停車位置﹐又會點安排?

會唔會不同車站有不同安排﹐盡量避開急彎位置?

會的,但主要先遷就人流,例如大埔墟站兩個方向都會全部停靠近太和的9卡,而太和站兩個方向則會全部停靠近大埔墟的9卡。

HV9990 發表於 2017-6-6 23:56

呢啲嘢就唔知龜鐵慳黎做乜,你就算日後全線9卡
個月台咪又係12卡長,裝多隻mon俾人睇下時間都得啦下嗎

JR800 發表於 2017-6-7 00:03

我都覺每個mon既間距好大,一般都要行近少少先睇得清楚。

10米間距一對會好d ~

himchan 發表於 2017-6-8 21:47

...

係呀,因為依家已經連箭咀地磚都砌好晒,只係用貼紙遮住,未來停車位置根本唔會再改。

dogdog002 發表於 2017-6-8 22:40

mckhgc 發表於 2017-6-6 20:48
龜龜唔係唔「識得」跟返傳統用九鐵門位,龜龜訂新千九同假千九都跟傳統九鐵門位,而係傳統九鐵門位根本有 ...

逼到沙甸魚既時候

千九既風琴位簡直係清泉;P

至於顯示屏方面東鐵真係信一成都死

一分鐘永遠等到無止境

alexleechaksum 發表於 2017-6-9 00:57

dogdog002 發表於 2017-6-8 22:40
逼到沙甸魚既時候

千九既風琴位簡直係清泉

實際情況係
逼到沙甸魚嘅時候
真係喺風琴位中間出都出唔到嚟 :L

另外馬鞍山綫新裝嘅PIDS
即將到達替代咗所謂嘅一分鐘
但係即將到達都係要等一排先見到架車個影 :L

egdeen 發表於 2017-6-9 01:07

himchan 發表於 2017-6-8 21:47
係呀,因為依家已經連箭咀地磚都砌好晒,只係用貼紙遮住,未來停車位置根本唔會再改。
...

(有錯請指正) 我見到做完重鋪月台邊工程之後, 好似有啲地面零零舍舍唔同(似臨時覆蓋)而且有規律。
我認為可能係未來月台閘門螺絲位, 如果根據螺絲位推測會唔會更準確?

alexleechaksum 發表於 2017-6-9 10:10

egdeen 發表於 2017-6-9 01:07
(有錯請指正) 我見到做完重鋪月台邊工程之後, 好似有啲地面零零舍舍唔同(似臨時覆蓋)而且有規律。
我認為 ...

但係你講月台邊緣被白色塑膠防滑物料覆蓋嘅地方唔係成個月台都係冚住曬咩? :o

同埋現有凹凸黃綫下面都有啲石紋嘅臨時貼紙
不過唔知係咪箭咀 :o

但係我見月台邊緣部分位置有啲位
似係預留攞嚟放閘門嘅電線
個蓋重要唔係好平
所以都幾明顯下
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 東鐵線新顯示屏位置與新九卡位置探討