BusterGMT 發表於 2018-1-7 00:13

ky26042008 發表於 2018-1-7 00:03
而家都係調景嶺駛前入側線掉頭, 如果調景嶺站直接經側線前往油塘站上行是否可行?不過其實只到調景嶺既影響 ...

呢個側綫係比較近調景嶺站嗰邊,如果側綫至油塘站一段要做單管雙程,班次一定比宜家疏好多先做到,以宜家嘅班次而言根本冇可能

ky26042008 發表於 2018-1-7 00:29

BusterGMT 發表於 2018-1-7 00:13
呢個側綫係比較近調景嶺站嗰邊,如果側綫至油塘站一段要做單管雙程,班次一定比宜家疏好多先做到,以宜家 ...

原來係咁, 因為軌道配置圖睇唔出:o , 咁其實淨係到調景嶺已經足夠, 因為已經可以令將軍澳人跨月台轉觀塘線下行

BusterGMT 發表於 2018-1-10 00:18

ky26042008 發表於 2018-1-7 00:29
原來係咁, 因為軌道配置圖睇唔出 , 咁其實淨係到調景嶺已經足夠, 因為已經可以令將軍澳人跨月台轉觀塘 ...
就算當個側綫近油塘,正常車務都唔會畀一列列車去對頭方向逆綫入站
或者舉個可行嘅例子,東鐵綫往紅磡方向,入九龍塘站前經渡綫去1號月台
正常車務係冇呢樣野,因為當架車要入1號月台,往羅湖嘅車就入唔到站
如果你話疏車,架列車入完站走埋下架車都未到就話啫,但係以港鐵宜家嘅班次,根本冇可能咁做而唔影響其他列車

所以東鐵綫嘅短棍/將軍澳綫康城穿梭列車,都係去平時唔常用嘅月台/側綫,等適當嘅時機再出翻正綫,以免影響其他列車嘅服務

頁: 1 2 3 [4]
查看完整版本: FF地鐵市區線直通運行化的可能性