eternalflame 發表於 2018-3-10 13:31

LN9267 發表於 2018-3-10 11:36
講真,北港島線造成港島 VS 九龍東 VS 將軍澳 VS 新界西,關係錯綜複雜,所以爭議很大。

觀塘線兩度沒有 ...

新界東北已經開始左基本配套工程了, 北環線係凹頭亦有鐵路預留帶

巴士的膠 發表於 2018-3-10 21:02

LN9267 發表於 2018-3-10 11:36
講真,北港島線造成港島 VS 九龍東 VS 將軍澳 VS 新界西,關係錯綜複雜,所以爭議很大。

觀塘線兩度沒有 ...

要求藍田山有站就唔等如要求推倒重來嘅,而且經藍田落油塘對分流觀塘線幫助不大,反而去寶林,坑寶轉東西線沿線都會改用東九龍綫

同時慈雲山好似都無聲音要阻住觀塘山起

053h4 發表於 2018-3-11 16:41

ericsanto 發表於 2018-3-13 16:55

053h4 發表於 2018-3-11 16:41
東九龍線都可以考慮1+1模式,50%班次去寶琳,50%班次去油塘

如果地區有呢種諗法就盡快提出,唔好拖 ...
咁點算?會唔會今年都落實唔到東九線個計劃?:shutup:

eternalflame 發表於 2018-4-16 22:55

綜合港鐵2018年年報及政府對議員答覆, RDS-2014進度如下:

計劃 港鐵提交建議書時間 規劃/公眾諮詢時間
屯門南延線 2016年12月底2018年內諮詢
北環線及古洞站 2017年3月底2018年內諮詢
東九龍線 2017年7月底2018年詳細設計
東涌西延線及東涌東站 2018年1月底2018年詳細設計
北港島線2018年下半年2018年詳細設計
洪水橋站等待政府邀請
未有時間表
南港島線西段等待政府邀請未有時間表

qunow 發表於 2018-4-19 11:10

TYChow 發表於 2018-3-9 17:08
北港島線如只停於添馬,等同廢線一條。
倒不如先處理東九龍線先啦!
甚至不如反對北港島線算數!

維園站+會展站唔係站?

simon_mme 發表於 2018-5-2 08:45

今年會有詳細設計,咁下一步係點?:(

eternalflame 發表於 2018-5-2 09:54

simon_mme 發表於 2018-5-2 08:45
今年會有詳細設計,咁下一步係點?

https://img.eservice-hk.net/upload/2018/05/02/095354_ce423829126d77c66b77aa4290a10990.png

ricky 發表於 2018-5-8 09:23

東九龍綫應該考慮埋藍田北同廣田邨的居民

巴士的膠 發表於 2018-5-8 15:47

ricky 發表於 2018-5-8 09:23
東九龍綫應該考慮埋藍田北同廣田邨的居民

其實可以考慮起北九龍綫
油塘-康雅-秀茂坪-順天-富山-沙田坳-九龍塘-蘇屋-美孚-石籬-梨木樹-荃灣

但睇怕長龍田、九華徑等要大規模開山先有機會咁起
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: RDS-2014項目進度