kevincch 發表於 2007-1-16 21:50

筲箕灣 -> 荃灣工業中心 的最快方法?

是否 MTR -> WR 最快趣?

thx~!

238X 發表於 2007-1-16 22:23

假設你係非繁時,又轉東涌線又轉西鐵未必有甜頭。
而且荃灣西站行過去都要時間。

俾兩個方法你,都係目的地門口落車,而且其中一個較平。
個人經驗,速度應該同轉西鐵分別不大甚至稍快:

1. 港島線→東涌線→青衣轉 310M
好處肯定係平 ($11.8 + $3.2 = $15),
不過非繁時東涌線同小巴都要 10 分鐘一班。

2. 港島線→荃灣線→佐敦至美孚各站轉 238X
佐敦、油麻地或美孚轉車一共 $17,旺角至荔枝角轉要 $18.8,
但荔枝角轉行少 D,亦應該快過佐敦或者油麻地轉。
個人推薦荔枝角或油麻地 (美孚轉其實無平到)。

P.S.如果要計轉車行得最少, 102 或者 110 都可以原地轉 238X,但慢到嘔血,千祈唔好用 :P

fai 發表於 2007-1-17 09:30

另類方法:o係筲箕灣道坐柴灣去觀塘小巴至宜安街再轉觀塘去
荃灣小巴,至荃灣一帶再轉車(238M得唔得?)或者行出去荃灣
工業中心。

不過超貴(柴觀$10,荃觀$11.5),另外荃觀至荃灣後出荃灣工業
中心好似比較麻煩。

另外如果係下午兩三時後可以考慮坐筲箕灣去旺角既小巴轉238X。

fai 發表於 2007-1-17 09:35

個人覺得如果唔介意較大機會要企個零兩個字其實美孚上238X去貴國
都OK,因為唔駛點停站同停燈。

原帖由 238X 於 2007-1-16 22:23 發表
假設你係非繁時,又轉東涌線又轉西鐵未必有甜頭。
而且荃灣西站行過去都要時間。

俾兩個方法你,都係目的地門口落車,而且其中一個較平。
個人經驗,速度應該同轉西鐵分別不大甚至稍快:

1. 港島線→東 ...

238X 發表於 2007-1-17 11:34

原帖由 fai 於 2007-1-17 09:30 發表
荃灣小巴,至荃灣一帶再轉車(238M得唔得?)或者行出去荃灣
工業中心。

38A / 238M 一係爵悅庭落,一係荃灣公園落,兩個站都唔係好近。
(不過荃灣工業中心好似橫龍街有後門... 如果係咁既話爵悅庭落車會好 D...
同埋我想講就算計等車, 38A 都幾乎一定快過 238M)
大窩口轉 401 就諗得過,不過唔知有無分段。

fai 發表於 2007-1-17 14:13

係咪坐荃觀叫大窩口有落,油站落車後o係原地就可以等上401架?
(我代樓主問既,樓主可能唔係咁熟荃灣):P

原帖由 238X 於 2007-1-17 11:34 發表

38A / 238M 一係爵悅庭落,一係荃灣公園落,兩個站都唔係好近。
(不過荃灣工業中心好似橫龍街有後門... 如果係咁既話爵悅庭落車會好 D...
同埋我想講就算計等車, 38A 都幾乎一定快過 238M)
大窩口轉 40 ...

s3n370 發表於 2007-1-17 18:32

原帖由 fai 於 2007-1-17 09:30 發表
工業中心。

不過超貴(柴觀$10,荃觀$11.5),另外荃觀至荃灣後出荃灣工業
中心好似比較麻煩。

I tried a few times on similar routing. Although RMB seems faster, but my conclusion is, I have to pay almost double the MTR fares while having the same overall journey time. Thus RMB option is not preferrable.

238X 發表於 2007-1-17 18:38

原帖由 fai 於 2007-1-17 14:13 發表
係咪坐荃觀叫大窩口有落,油站落車後o係原地就可以等上401架?

正是。
當然喇, 401 未必上到車, 38A 就一定上到。
(晏晝預 00 / 15 / 30 / 45 分有 38A 到大窩口,包無死)

不過同樓上果位一樣講法,
坐兩程紅小分分鐘要用 $25 - $30,
如果想保持返 $20 樓下開支似乎都係地鐵轉 238X / 310M 好 D。

kevincch 發表於 2007-1-17 21:33

原帖由 fai 於 2007-1-17 14:13 發表

哈哈, 我真係唔係好熟荃灣既呢! :P

唔該晒各位站友幫忙, 我諗會prefer地鐵轉車, 慳返車錢嘛~

fai 發表於 2007-1-18 11:08

岩岩又諗到:搭小巴去觀塘轉42C德士古道落行過去有冇so呢?
頁: [1] 2
查看完整版本: 筲箕灣 -> 荃灣工業中心 的最快方法?