dcyw 發表於 2007-1-18 13:05

原帖由 fai 於 2007-1-18 11:08 發表
岩岩又諗到:搭小巴去觀塘轉42C德士古道落行過去有冇so呢?

步程會很遠,因為42C的德士古道唯一分站位於聖公會荊冕堂外。

richardchan1988 發表於 2007-1-18 15:24

其實都有一個方法 不過又會有人覺得麻煩

就係行10分鐘上慈幼 坐118 去到旺角轉238X

chrisappear 發表於 2007-1-18 15:52

原帖由 dcyw 於 2007-1-18 13:05 發表
步程會很遠,因為42C的德士古道唯一分站位於聖公會荊冕堂外。
由該分站行去目的地,約須16-18分鐘.

238X 發表於 2007-1-18 20:53

原帖由 fai 於 2007-1-18 11:08 發表
岩岩又諗到:搭小巴去觀塘轉42C德士古道落行過去有冇so呢?

純粹好奇:點解輝哥會對各種小巴方法有興趣?

238X 發表於 2007-1-18 20:55

原帖由 richardchan1988 於 2007-1-18 15:24 發表
其實都有一個方法 不過又會有人覺得麻煩

就係行10分鐘上慈幼 坐118 去到旺角轉238X

10 分鐘... 其實地鐵去青衣行去轉 310M 都要少少時間,
甚至美孚轉 238X 亦可能要呢個步程,
但我諗地鐵係好在唔駛塞紅隧囉。
而且繁時東廊亦好可能塞到阿媽都唔認得,
果個站上唔上到 118 亦真係唔敢包...

fai 發表於 2007-1-19 09:07

純粹覺得筲箕灣坐地鐵去九龍要站站停好耐咁解即:)

原帖由 238X 於 2007-1-18 20:53 發表

純粹好奇:點解輝哥會對各種小巴方法有興趣?

238X 發表於 2007-1-19 09:40

原帖由 fai 於 2007-1-19 09:07 發表
純粹覺得筲箕灣坐地鐵去九龍要站站停好耐咁解即:)

唔好話小巴, 118 都好有機會快過地鐵。
不過我覺得總係穩陣 D 好...

(其實小巴都係衰貴之嘛...
筲旺如果知道邊度落車,都可算上選。
樓主熟唔熟旺角?)

fai 發表於 2007-1-19 10:59

同埋上慈幼係上大斜路,要考慮體力消耗,夏天更要考慮氣溫。

原帖由 238X 於 2007-1-18 20:55 發表

10 分鐘... 其實地鐵去青衣行去轉 310M 都要少少時間,
甚至美孚轉 238X 亦可能要呢個步程,
但我諗地鐵係好在唔駛塞紅隧囉。
而且繁時東廊亦好可能塞到阿媽都唔認得,
果個站上唔上到 118 亦真係唔敢包...

238X 發表於 2007-1-19 22:57

原帖由 fai 於 2007-1-19 10:59 發表

同埋上慈幼係上大斜路,要考慮體力消耗,夏天更要考慮氣溫。

佢係呢個時節問得,唔駛驚夏天既...
行得幾次都心裏有數架喇 :lol

我主要係怕塞車同頂閘而已。
頁: 1 [2]
查看完整版本: 筲箕灣 -> 荃灣工業中心 的最快方法?