053h4 發表於 2007-2-22 19:23

ksmbh 發表於 2007-2-22 19:32

原帖由 053h4 於 2007-2-22 19:23 發表
新口岸將設交通交匯處, "跑狗"再一次無用武之地...
而新過境口岸新增1500配額
傳聞中現時皇崗有客運營業証私家車配額炒到成萬幾一個月
應該配額租金應能大幅回落

過境巴獲發300個配額
如果是 ...

其實深圳灣口岸係邊度?
個交通交匯處係可以行過關,
定係好似落馬州咁係山卡啦然後再轉程皇巴咁?
交匯處竟然開小巴唔開巴士去天水圍,
估計呢條小巴一定係線王!@

053h4 發表於 2007-2-22 19:47

Gavin 發表於 2007-2-22 20:04

唔知香港牌去唔去到

ksmbh 發表於 2007-2-22 20:05

原帖由 053h4 於 2007-2-22 19:47 發表

西部通道深圳落橋位
因為一地兩檢, 交匯處是可以行過關的

咁批出專利巴士線既收費同
落馬州往元朗巴士線收費定價將有好大影響,
如果以一般巴士線定價,
相信對跑狗火車都會有一定壓力.

同埋專利巴士小巴 只到西北區,
相信跑狗都有一定市場.

053h4 發表於 2007-2-22 20:26

2A_DL13 發表於 2007-2-22 23:10

原帖由 053h4 於 2007-2-22 20:26 發表

現時各陸路口岸營運的跑狗
其模式應該再無市場

如果專利巴士可以做到跑狗的點對點,我相信
跑狗才再無市場。

再誇張一點,相對於960、961、968、969.....等,
新界的大量村巴是否沒有市場?

053h4 發表於 2007-2-22 23:48

gordon 發表於 2007-2-23 00:11

除非行深圳灣口岸的跑狗係去到深圳某些景點或者地方, 例如蛇口, 青青世界, 世界之窗, 深圳機場等才或者有市場.

SBG曾經好似話想開一些公共巴士形式的過境穿梭巴士, 唔知又會唔會實現呢?本板又曾經有口痕友建議開辦路線由屯門市中心去青青世界, 唔知又有冇可能呢?

orange 發表於 2007-2-23 00:42

原帖由 gordon 於 2007-2-23 00:11 發表
除非行深圳灣口岸的跑狗係去到深圳某些景點或者地方, 例如蛇口, 青青世界, 世界之窗, 深圳機場等才或者有市場.

SBG曾經好似話想開一些公共巴士形式的過境穿梭巴士, 唔知又會唔會實現呢?本板又曾經有口痕友建 ...
咁開法應該唔太可行,始終而家跑狗做得住因為口岸接駁,等班客
自己再轉車去大陸其他地方,開條線入深圳市區內,每日多極都係
十班八班,同跑狗一個鐘頭開最多8-9班車根本玩法不同,最多只可
以話將現有中港路線開去唔同地方

唔知皇巴(其他公司)會唔會開番條線由兆康西鐵站開去深圳灣口岸
頁: [1] 2
查看完整版本: 明報即時新聞:深圳灣口岸設交通交匯處