GD1570 發表於 2007-5-3 08:20

令我氣憤的HP維修部

話說4月23日早上,我拎了部HP的NOTEBOOK去尖沙咀維修中心搞維修
問題係我跌爤左下角的位置,而且整唔到RECOVERY CD..
我對職員說唔該報一報個價俾我(因為左下角係我自己整爤的)
而職員亦都同我講三至五日內可以報到價,並且完成維修。

等了一整個禮拜,咩回音都沒有。
諗住俾埋今個星期一(4月30日)佢覆啦
都仲係無回音。

昨天打去維修中心,打十世都無人聽。
留埋言,下午有人覆返我(都叫做快啦)
同我講,師傅仲整緊,個價因為要睇電腦,所以未報到
咁我就問,十日都未報到價?職員說:因為報價要等師傅CHECK電腦,所以無咁快的。
跟住我再問,咁RECOVERY CD那邊CHECK好未呀?
職員說:師傅CHECK緊架喇,暫時仲未知道係SOFTWARE定HARDWARE問題
但過兩日可以俾返部機你喇...
跟住唔夠半個鐘,職員CALL BACK返我報價

HP真係好野,CHECK RECOVERY CD整唔到可以CHECK十日都CHECK唔到咩問題
唔駛嘛....我諗俾盡三日整唔到咪試下RESTORE整個SYSTEM囉
(反正我係簽左可以洗HARD DISK架)
你竟然同我講十日都唔知咩問題。
再來是報價,唔係十日都報唔到過來嘛..
基本上爤左換塊新既上去,點報價最多咪五日(ACER NOTEBOOK燒底板都係五日報到價啦)
仲要唔吹你都報唔到俾我,你係咪真係咁做野呀....

發完「脾四」了,歡迎各位討論。

ChickenTong 發表於 2007-5-3 08:59

GD1570 發表於 2007-5-3 20:26

原帖由 ChickenTong 於 3/5/2007 08:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
報價方面,可能要聯絡外地既供應商,甚或為已停產既組件特製一件,
所以有可能有延誤..

至於RECOVERY CD同埋佢所口頭承諾既事...........:L

我部notebook唔係停產notebook類
理應唔存在Chkicken兄所示的理由
再者,我相信如果我唔吹佢的話,佢係今日都唔會報俾我的...

superay 發表於 2007-5-4 01:36

我相信已停產的組件不會為客特製一件。
至於Recovery CD的問題,莫非師傅覺得部機爛了,所以不便開機去check??

GD1570 發表於 2007-5-4 23:02

但如果係停產組件
那為何後來又可以報價給我呢?
如果佢係停產的話,都可以話聲我知嘛...

recovery cd,我都真係唔知佢點解了...

跟進一下先:
今日再打電話去,問下幾時有得拎
同樣又係打唔通,留言啦
之後打回來,問佢幾時有得拎
職員說:師傅CHECK緊架喇,你預過多一兩天啦
我說話:其實我已經等了兩個星期架喇,當初同事說三至五日
之後又話今日,咁究竟可唔可以俾一個確實時間我呢?
職員說:你預多一兩天啦,應該無問題架喇..
我說:但我想要一個確實的時間,因為我都URGET要用
(咁我就真係急用既,因為好多公司野等住出)
之後職員就話幫我問師傅,之後覆返我
等了兩個鐘,終於覆我話部機出到了.....

件事就係咁完喇,希望唔好再有下一次啦...

superay 發表於 2007-5-5 02:38

我個人建議,催機最好走上維修中心,以證明自己是非常急用。
頁: [1]
查看完整版本: 令我氣憤的HP維修部