hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 令我氣憤的HP維修部
開啟左側

令我氣憤的HP維修部

GD1570 發表於 2007-5-3 08:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說4月23日早上,我拎了部HP的NOTEBOOK去尖沙咀維修中心搞維修
問題係我跌爤左下角的位置,而且整唔到RECOVERY CD..
我對職員說唔該報一報個價俾我(因為左下角係我自己整爤的)
而職員亦都同我講三至五日內可以報到價,並且完成維修。

等了一整個禮拜,咩回音都沒有。
諗住俾埋今個星期一(4月30日)佢覆啦
都仲係無回音。

昨天打去維修中心,打十世都無人聽。
留埋言,下午有人覆返我(都叫做快啦)
同我講,師傅仲整緊,個價因為要睇電腦,所以未報到
咁我就問,十日都未報到價?職員說:因為報價要等師傅CHECK電腦,所以無咁快的。
跟住我再問,咁RECOVERY CD那邊CHECK好未呀?
職員說:師傅CHECK緊架喇,暫時仲未知道係SOFTWARE定HARDWARE問題
但過兩日可以俾返部機你喇...
跟住唔夠半個鐘,職員CALL BACK返我報價

HP真係好野,CHECK RECOVERY CD整唔到可以CHECK十日都CHECK唔到咩問題
唔駛嘛....我諗俾盡三日整唔到咪試下RESTORE整個SYSTEM囉
(反正我係簽左可以洗HARD DISK架)
你竟然同我講十日都唔知咩問題。
再來是報價,唔係十日都報唔到過來嘛..
基本上爤左換塊新既上去,點報價最多咪五日(ACER NOTEBOOK燒底板都係五日報到價啦)
仲要唔吹你都報唔到俾我,你係咪真係咁做野呀....

發完「脾四」了,歡迎各位討論。
你有你可愛,我有我好笑。
ChickenTong 發表於 2007-5-3 08:59 | 顯示全部樓層
 樓主| GD1570 發表於 2007-5-3 20:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ChickenTong 於 3/5/2007 08:59 發表
報價方面,可能要聯絡外地既供應商,甚或為已停產既組件特製一件,
所以有可能有延誤..

至於RECOVERY CD同埋佢所口頭承諾既事...........

我部notebook唔係停產notebook類
理應唔存在Chkicken兄所示的理由
再者,我相信如果我唔吹佢的話,佢係今日都唔會報俾我的...
superay 發表於 2007-5-4 01:36 | 顯示全部樓層

我相信已停產的組件不會為客特製一件。
至於Recovery CD的問題,莫非師傅覺得部機爛了,所以不便開機去check??
 樓主| GD1570 發表於 2007-5-4 23:02 | 顯示全部樓層
但如果係停產組件
那為何後來又可以報價給我呢?
如果佢係停產的話,都可以話聲我知嘛...

recovery cd,我都真係唔知佢點解了...

跟進一下先:
今日再打電話去,問下幾時有得拎
同樣又係打唔通,留言啦
之後打回來,問佢幾時有得拎
職員說:師傅CHECK緊架喇,你預過多一兩天啦
我說話:其實我已經等了兩個星期架喇,當初同事說三至五日
之後又話今日,咁究竟可唔可以俾一個確實時間我呢?
職員說:你預多一兩天啦,應該無問題架喇..
我說:但我想要一個確實的時間,因為我都URGET要用
(咁我就真係急用既,因為好多公司野等住出)
之後職員就話幫我問師傅,之後覆返我
等了兩個鐘,終於覆我話部機出到了.....

件事就係咁完喇,希望唔好再有下一次啦...
superay 發表於 2007-5-5 02:38 | 顯示全部樓層
我個人建議,催機最好走上維修中心,以證明自己是非常急用。