ryandroid 發表於 2022-4-27 23:20

eternalflame 發表於 2022-4-27 21:18
九鐵公司當年有張切面圖,慈雲山地底另一問題係斷層

斷層係東西向
條鐵路南北向就就有技術困難
改同斷層走向平行東西走向就可行性較大
鐵路走綫東西向嘅表層海拔差距比南北向嘅表層海拔細好多
東西向嘅地底地質會比較一致
車站深啲埋喺花崗岩又得
淺啲軟土層加凍土轉挖技術亦得
但沙中綫走綫設計做唔到慈雲山段可以同斷層走向平行

jpoon 發表於 2022-4-28 03:37

JX9097 發表於 2022-4-26 07:44
依家起好咗梗係唔會郁(亦唔可能郁)
補 link
https://www.districtcouncils.gov.hk/archive/wts_d/chinese/doc%202008-2011/3_T&TC.pdf

唔少議員都叫港鐵用車站出入口代替通風大樓

JX9097 發表於 2022-4-28 09:03

補 link
https://www.districtcouncils.gov.hk/archive/wts_d/chinese/doc%202008-2011/3_T&TC.pdf

依家一切已成定案
冇可能將通風口變出入口
不論係可行性上,財政上,甚至乎工程上都冇可能
(通風口變出入口其實即係起番個站)

P.S. 條link去唔到

Kelvin15190 發表於 2022-4-28 10:51

補 link

那些議員想將通風樓變成車站,那豈不是要起更多的通風樓。對了,他們以前不是很反對起通風樓嗎?

jpoon 發表於 2022-4-28 12:43

JX9097 發表於 2022-4-28 09:03
依家一切已成定案
冇可能將通風口變出入口
不論係可行性上,財政上,甚至乎工程上都冇可能

我講緊嘅係設計階段

條link你後面copy返 .pdf就得,呢個係討論區問題,我都唔識搞

jpoon 發表於 2022-4-28 12:44

Kelvin15190 發表於 2022-4-28 10:51
那些議員想將通風樓變成車站,那豈不是要起更多的通風樓。對了,他們以前不是很反對起通風樓嗎? ...

佢哋接受到用車站做埋通風設施做補償

Kelvin15190 發表於 2022-4-28 13:06

jpoon 發表於 2022-4-28 12:44
佢哋接受到用車站做埋通風設施做補償

這説明他們反對通風樓只是藉口,言下之意就是想港鐵在馬仔坑設站

jpoon 發表於 2022-4-28 14:19

Kelvin15190 發表於 2022-4-28 13:06
這説明他們反對通風樓只是藉口,言下之意就是想港鐵在馬仔坑設站
咁大大條鐵路響樓下經過但又無站,我諗想有站都好正常吧,就好似顯徑咁,當然技術上顯徑加站易好多

Man@MFHK 發表於 2022-4-28 15:35

tkglobe 發表於 2022-4-26 10:21
酒店業主一定要俾你拆嘅,人哋一定想搬嘅,你要搞到私人土地就唔係你話想點就點,再者你咁嘅走線就服務唔 ...

拆酒店比拆住宅好處係你只需要同一個業主傾,再加上官商合作,佢想原址重建可以同港鐵合作,佢想搬可以同政府換地,點都簡單過慢慢收樓。

當然我個人都認為現時宋皇臺站位置尚算合理,但如果話要服務啟德咁啟德站又係服務邊個?係咪成個規劃本身就有問題?

Man@MFHK 發表於 2022-4-28 15:47

jpoon 發表於 2022-4-27 00:58
唔駛咁煩啦,反正雙鳳街一帶咁多舊樓,學樓上話齋,點解唔乘機做舊區重建(曲)

認真問: 西營盤站其實係 ...
慈雲山要起站其實應該夾埋聖母醫院重建一齊做。
當然好多人會話呢個選址到喉唔到肺,但起碼有返個站先,而且可以起行人隧道接駁返附近社區。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12
查看完整版本: 新建成鐵路車站應否加入更多便民元素?