HU6455 發表於 2022-5-15 00:45

如果要講直通,不如話觀塘線一班車去北角,一班車去調景嶺,受惠既人更多

HE7921 發表於 2022-5-15 01:11

Man@MFHK 發表於 2022-5-14 15:12
如果12卡去到會展,尾3卡班鹹魚要落車就真的很興奮喇

咁不如用9+3編成啦,前9卡過海去埋金鐘,後果3卡去到旺角東/紅磡站就暫停服務兼解除編掛(類似東北新幹線福島站同盛岡站咁),不過實行起上黎應該會好混亂

cky 發表於 2022-5-15 01:17

咁不如用9+3編成啦,前9卡過海去埋金鐘,後果3卡去到旺角東/紅磡站就暫停服務兼解除編掛(類似東北新幹線 ...

你認為增編解編只係甩個扣咁簡單?
你講得出東北新幹線,知唔知快嘅要用幾耐?
解完扣嗰三卡點處理?
要用嘅人手要多幾多?
宜家講緊東鐵係幾分鐘一班車?

跟本做唔到

ytxmobile 發表於 2022-5-15 01:19

KG1428 發表於 2022-5-14 23:56
荔景站以南(荃灣線)附近有條路軌駁去東涌線M-Train廢車都會經呢條線去小濠灣車廠
但現在為止沒有荃灣線列 ...

東鐵同屯馬嘅車又不可以混用,大圍有聯絡線就夠。

Man@MFHK 發表於 2022-5-15 01:34

咁不如用9+3編成啦,前9卡過海去埋金鐘,後果3卡去到旺角東/紅磡站就暫停服務兼解除編掛(類似東北新幹線 ...

咁樣不但無解決問題仲增添問題。
過海段先係成條線既核心價值,你搵12卡紅磡旺角東止步,真係要過海既人只會等下班金鐘車,就好似依家旺角東短棍一樣,班客就倒俾下班車,最後只係將兩班車既人塞晒去同一班車。

sq285 發表於 2022-5-15 02:30

問呢個問題嘅不如諗吓港鐵通勤線人流可以多到咩地步先啦!
喺市區路段玩SDO,未畀人鬧過?

要幻想就開個Simutrans,可以慢慢玩到夠

mic4126 發表於 2022-5-15 02:40

cky 發表於 2022-5-15 01:17
你認為增編解編只係甩個扣咁簡單?
你講得出東北新幹線,知唔知快嘅要用幾耐?
解完扣嗰三卡點處理?

京急好似一分幾搞得掂

cky 發表於 2022-5-15 03:29

mic4126 發表於 2022-5-15 02:40
京急好似一分幾搞得掂

京急都唔係班班都係咁玩嘛
而且以東鐵線的密度和線道設計又係咪可以拆完即刻過另一線道連結?

總係有少部份人以為識少少日本鐵路就亂拋可以將日鐵運作模式放落香港度

s3n370 發表於 2022-5-15 03:30

mic4126 發表於 2022-5-14 18:40
京急好似一分幾搞得掂

港鐵列車停站停幾耐?
仲要預分幾鐘甩/接駁,可以開到幾密?

jpoon 發表於 2022-5-15 03:44

Kelvin15190 發表於 2022-5-15 00:20
在考慮留聯絡線時,要想要什麽車使用,以及如何用。現有紅磡站舊2和3號月臺的確有聯絡線連接東鐵和屯馬, ...

2號月台北行駁東鐵路軌好似已經拆咗好多年?
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
查看完整版本: 點解喺外國行得通嘅營運安排香港用唔到?