qunow 發表於 2022-5-16 06:19

有線:港島出發去西鐵沿線,經東鐵定荃灣線都會上返同一班車

http://cablenews.i-cable.com/ci/news/article/37/800719?utm_source=hk.iott.app&utm_campaign=share&ts=1652652901485

比較時東鐵送車尾,另外屯馬線疏車亦都令到時間差距消失
唔知點解唔用東涌線對比

20160424 發表於 2022-5-16 11:15

唔緊要啦,港島來往大西北,就算車程時間一樣甚至用新線慢一兩分鐘都好,只要唔係去中環或者香港站,我諗都無咩人仲會揀行香港站或者尖東站果條天堂路轉車。

kay 發表於 2022-5-16 11:18

快唔快都唔重要
最重要有得揀
如果想博屯馬向西走多D位坐
紅磡站應該係1ST CHOICE

以前放工時間好多人揀東涌線南昌轉西鐵
今日就知會唔會少左或少左幾多

ryumew 發表於 2022-5-16 11:19

去新西都係巴士好,落點都係高速公路沿線,塞車少好多

20160424 發表於 2022-5-16 12:12

ryumew 發表於 2022-5-16 11:19
去新西都係巴士好,落點都係高速公路沿線,塞車少好多

少少離題,既然提到大西北過海鐵巴之爭,即使將來有明日大嶼,大西北巴士行新既明日大嶼馬路應該都係快過搭鐵轉2次車(屯門南+堅城),依然好難嬴巴士。

he_01 發表於 2022-5-16 12:38

去金鐘打後 東涌綫不嬲都冇乜優勢

cx734 發表於 2022-5-16 12:56

快唔快都唔重要
最重要有得揀

你以為啦,
宜家好多人來往新界東新界西都屯馬線唔肯落車,
返放工時間仲有班去觀塘九龍灣返工,
都係坐屯馬線唔肯落車,
仲衰過之前!

matchnacu 發表於 2022-5-16 12:57

其實屯馬線與觀塘線的時間差唔多,但多一條線卻起了分流ge作用,令各線負擔減輕,打個比如九龍塘站部份的壓力可分予鑽石山與屯馬線

KelvinSJ743 發表於 2022-5-16 13:20

Man@MFHK 發表於 2022-5-16 13:20

快唔快都唔重要
最重要有得揀

依家屯馬線除左兩邊總站,沿途各站上車正常時間想有位坐都幾難,唔企滿都已經要還神。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 有線:港島出發去西鐵沿線,經東鐵定荃灣線都會上返同一班車